Russland fortsatt inne i varmen hos Wada

Verdens antidopingbyrå (Wada) har bestemt at Russlands antidopingbyrå (Rusada) får fortsette som medlem av organisasjonen.

Craig Reedie

ANTIDOPING: WADA-president Craig Reedie.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

WADA-styret har sittet i telefonmøter både mandag og tirsdag for å avgjøre følgende spørsmål: Skal Russland få fortsette som medlem i Wada eller skal de stenges ute på nytt?

Tirsdag kveld kom avgjørelsen fra Wada. Russlands antidopingbyrå får fortsette som medlem.

Wada opplyser at Linda Hoftstad Helleland, som er visepresident i organisasjonen, ønsket at referatet fra møtet skulle understreke at hun fortsatt er av samme oppfatning som hun var i september.

– Jeg står på mitt standpunkt fortsatt. Det er ikke vits å få tilgang på prøvene hvis de viser seg å ikke være ekte, sier Helleland til NRK.

– Vi er glad for at vi har fått tilgangen til alle dataene i Russland, men jeg mener at Russland og Rusada ikke skal tas inn i varmen igjen før vi har fått alle prøvene, for at vi også får verifisert at de ikke er manipulert.

Sentralt i dopingjukset

Russlands antidopingbyrå ble utestengt av Wada i november 2015 etter at McLaren-rapporten rystet en hel idrettsverden. Den dokumenterte omfattende dopingjuks i årene 2011 til 2015. Ikke minst under OL i Sotsji i 2014.

Mye av dette ble administrert fra antidopinglaboratoriet i Moskva, noe varsleren og den tidligere lederen av laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov, har fortalt om.

Rusada-skilt

Russlands antidopingbyrå ble utestengt av Wada i november 2015.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Fikk kritikk

Utestengelsen av det russiske antidopingbyrået ble så noe overraskende opphevet i fjor høst. Begrunnelsen til Wada var at Russland nå følger det internasjonale antidopingregelverket.

Wada-styret måtte imidlertid tåle knallhard kritikk fra flere hold, også Norge, for å oppheve boikotten.

Et klart krav for å ta russerne inn i varmen igjen, var likevel full tilgang til laboratoriets database før årsskiftet. Akkurat det kravet greide ikke russerne å oppfylle, men denne måneden ble altså databasen gjort tilgjengelig av russerne.

Les også: Verdensmester Borch langer ut mot Wada

Torsdag meldte Wada at de er ferdig med innhentingen av data fra det omstridte antidopinglaboratoriet i Moskva.

Wada-styret

Wada skal gjennomgå data fra antidopinglaboratoriet i Moskva.

Foto: Tofik Babayev / AFP

Kan bli nye dopingsaker

Informasjonen som er hentet ut kan føre til en rekke nye dopingsaker, ifølge Wada-president Craig Reedie.

Han sa nylig at man vil prøve å autentifisere og gjennomgå dataene for å forsikre seg om at de er fullstendige og at de ikke er blitt manipulert.

– Når det er gjort, vil vi være i posisjon til å gå inn i neste fase og hjelpe de ulike idrettsforbundene og antidopingorganisasjonene å bygge sterke saker mot utøverne som dopet seg. Som ledd i dette vil vi også sørge for at prøver som fortsatt oppbevares i Moskva-laboratoriet analyseres igjen et annet sted senest 30. juni i år, sa Reedie.

Idrettspresident Tom Tvedt er i likhet med Helleland fortsatt skeptisk til det russiske antidopingbyrået.

– Tiden vil vise hvorvidt informasjonen som er hentet ut fra det tidligere Moskva-laboratoriet er fullstendige og ikke manipulert, sier Tvedt i en pressemelding.

– Dersom det foreligger bevis på positive dopingprøver, må dette få konsekvenser for Rusada.

Siste nytt

 • Lagkamerater barket sammen

  Aston Villas Tyrone Mings og Anwar El Ghazi barket sammen i oppgjøret mellom Villa og West Ham. De var oppe og nikket med hverandre, men ble holdt fra hverandre av øvrige lagkamerater og det endte uten at noen av dem ble skadd. Oppgjøret endte 0-0.

  Premier League
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • God Dæhli bidro til seier i byderby

  Mats Møller Dæhli hadde en fot med i spillet på begge scoringene da St. Pauli slo Hamburg 2-0 i 2. Bundesliga. Først slo Dæhli slo et innlegg som ble headet i stolpen. Dimitris Diamantakos satte returen i mål. Dæhli var også involvert i 2-0-målet.

  Trening i Reykjavik.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Sarpsborg med viktig seier over VIF

  Sarpsborg 08 vant 1-0 over Vålerenga i mandagens kveldskamp i Eliteserien. Jonathan Lindseth scoret kampens eneste mål, og sikret sarpingene sin første trepoenger siden 16. juni. De poengene kan vise seg veldig viktige i kampen for Eliteseriespill også neste sesong. – Vi får marginene med oss i dag og drar i land dette her. Vi blir litt lettere til sinns med en trepoenger nå, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke. Etter seieren over Vålerenga ligger Sarpsborg på kvalikplass, og har like mange poeng som både Ranheim og Strømsgodset på nedrykksplassene.

  Jonathan Lindseth jubler for scoring
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal