Russland fortsatt inne i varmen hos Wada

Verdens antidopingbyrå (Wada) har bestemt at Russlands antidopingbyrå (Rusada) får fortsette som medlem av organisasjonen.

Craig Reedie

ANTIDOPING: WADA-president Craig Reedie.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

WADA-styret har sittet i telefonmøter både mandag og tirsdag for å avgjøre følgende spørsmål: Skal Russland få fortsette som medlem i Wada eller skal de stenges ute på nytt?

Tirsdag kveld kom avgjørelsen fra Wada. Russlands antidopingbyrå får fortsette som medlem.

Wada opplyser at Linda Hoftstad Helleland, som er visepresident i organisasjonen, ønsket at referatet fra møtet skulle understreke at hun fortsatt er av samme oppfatning som hun var i september.

– Jeg står på mitt standpunkt fortsatt. Det er ikke vits å få tilgang på prøvene hvis de viser seg å ikke være ekte, sier Helleland til NRK.

– Vi er glad for at vi har fått tilgangen til alle dataene i Russland, men jeg mener at Russland og Rusada ikke skal tas inn i varmen igjen før vi har fått alle prøvene, for at vi også får verifisert at de ikke er manipulert.

Sentralt i dopingjukset

Russlands antidopingbyrå ble utestengt av Wada i november 2015 etter at McLaren-rapporten rystet en hel idrettsverden. Den dokumenterte omfattende dopingjuks i årene 2011 til 2015. Ikke minst under OL i Sotsji i 2014.

Mye av dette ble administrert fra antidopinglaboratoriet i Moskva, noe varsleren og den tidligere lederen av laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov, har fortalt om.

Rusada-skilt

Russlands antidopingbyrå ble utestengt av Wada i november 2015.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Fikk kritikk

Utestengelsen av det russiske antidopingbyrået ble så noe overraskende opphevet i fjor høst. Begrunnelsen til Wada var at Russland nå følger det internasjonale antidopingregelverket.

Wada-styret måtte imidlertid tåle knallhard kritikk fra flere hold, også Norge, for å oppheve boikotten.

Et klart krav for å ta russerne inn i varmen igjen, var likevel full tilgang til laboratoriets database før årsskiftet. Akkurat det kravet greide ikke russerne å oppfylle, men denne måneden ble altså databasen gjort tilgjengelig av russerne.

Les også: Verdensmester Borch langer ut mot Wada

Torsdag meldte Wada at de er ferdig med innhentingen av data fra det omstridte antidopinglaboratoriet i Moskva.

Wada-styret

Wada skal gjennomgå data fra antidopinglaboratoriet i Moskva.

Foto: Tofik Babayev / AFP

Kan bli nye dopingsaker

Informasjonen som er hentet ut kan føre til en rekke nye dopingsaker, ifølge Wada-president Craig Reedie.

Han sa nylig at man vil prøve å autentifisere og gjennomgå dataene for å forsikre seg om at de er fullstendige og at de ikke er blitt manipulert.

– Når det er gjort, vil vi være i posisjon til å gå inn i neste fase og hjelpe de ulike idrettsforbundene og antidopingorganisasjonene å bygge sterke saker mot utøverne som dopet seg. Som ledd i dette vil vi også sørge for at prøver som fortsatt oppbevares i Moskva-laboratoriet analyseres igjen et annet sted senest 30. juni i år, sa Reedie.

Idrettspresident Tom Tvedt er i likhet med Helleland fortsatt skeptisk til det russiske antidopingbyrået.

– Tiden vil vise hvorvidt informasjonen som er hentet ut fra det tidligere Moskva-laboratoriet er fullstendige og ikke manipulert, sier Tvedt i en pressemelding.

– Dersom det foreligger bevis på positive dopingprøver, må dette få konsekvenser for Rusada.

Siste nytt

 • Politiske naboduellar i VM-kvalik

  Gruppene i den asiatiske kvaliken til fotball-VM 2022 blei trekte i dag, og gav fleire naboduellar med politisk bakteppe.

  I gruppe C møtest Iran og Irak, i gruppe D er Saudi-Arabia og Jemen, og i gruppe H skal Sør- og Nord-Korea møtest.

  Dei 8 gruppevinnarane og dei fire beste toarane går til det avgjerande gruppespelet. Asia har 4 sikre plassar i VM, i tillegg til vertslandet Qatar. Eitt lag til kan kvalifisere seg via playoff.

  Nord-Korea mot Sør-Korea
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Klar siger også for City

  West Ham leia etter straffescoring av Mark Noble, men Manchester City slo sterkt tilbake og vann treningskampen 4-1.

  Raheem Sterling scora dei to siste for City, etter at David Silva og Lukas Nmecha (straffe) hadde scora først.

  sterling
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • United med seier mot Leeds

  Manchester United lekte seg til sin andre strake seier da de slo Leeds United 4-0 i en treningskamp i australske Perth onsdag. Spisstalentet Mason Greenwood åpnet målshowet, før Marcus Rashford, Phil Jones og Anthony Martial scoret hvert sitt mål.

  Premier League - Manchester United v West Ham United
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal