Russland fortsatt inne i varmen hos Wada

Verdens antidopingbyrå (Wada) har bestemt at Russlands antidopingbyrå (Rusada) får fortsette som medlem av organisasjonen.

Craig Reedie

ANTIDOPING: WADA-president Craig Reedie.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

WADA-styret har sittet i telefonmøter både mandag og tirsdag for å avgjøre følgende spørsmål: Skal Russland få fortsette som medlem i Wada eller skal de stenges ute på nytt?

Tirsdag kveld kom avgjørelsen fra Wada. Russlands antidopingbyrå får fortsette som medlem.

Wada opplyser at Linda Hoftstad Helleland, som er visepresident i organisasjonen, ønsket at referatet fra møtet skulle understreke at hun fortsatt er av samme oppfatning som hun var i september.

– Jeg står på mitt standpunkt fortsatt. Det er ikke vits å få tilgang på prøvene hvis de viser seg å ikke være ekte, sier Helleland til NRK.

– Vi er glad for at vi har fått tilgangen til alle dataene i Russland, men jeg mener at Russland og Rusada ikke skal tas inn i varmen igjen før vi har fått alle prøvene, for at vi også får verifisert at de ikke er manipulert.

Sentralt i dopingjukset

Russlands antidopingbyrå ble utestengt av Wada i november 2015 etter at McLaren-rapporten rystet en hel idrettsverden. Den dokumenterte omfattende dopingjuks i årene 2011 til 2015. Ikke minst under OL i Sotsji i 2014.

Mye av dette ble administrert fra antidopinglaboratoriet i Moskva, noe varsleren og den tidligere lederen av laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov, har fortalt om.

Rusada-skilt

Russlands antidopingbyrå ble utestengt av Wada i november 2015.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Fikk kritikk

Utestengelsen av det russiske antidopingbyrået ble så noe overraskende opphevet i fjor høst. Begrunnelsen til Wada var at Russland nå følger det internasjonale antidopingregelverket.

Wada-styret måtte imidlertid tåle knallhard kritikk fra flere hold, også Norge, for å oppheve boikotten.

Et klart krav for å ta russerne inn i varmen igjen, var likevel full tilgang til laboratoriets database før årsskiftet. Akkurat det kravet greide ikke russerne å oppfylle, men denne måneden ble altså databasen gjort tilgjengelig av russerne.

Les også: Verdensmester Borch langer ut mot Wada

Torsdag meldte Wada at de er ferdig med innhentingen av data fra det omstridte antidopinglaboratoriet i Moskva.

Wada-styret

Wada skal gjennomgå data fra antidopinglaboratoriet i Moskva.

Foto: Tofik Babayev / AFP

Kan bli nye dopingsaker

Informasjonen som er hentet ut kan føre til en rekke nye dopingsaker, ifølge Wada-president Craig Reedie.

Han sa nylig at man vil prøve å autentifisere og gjennomgå dataene for å forsikre seg om at de er fullstendige og at de ikke er blitt manipulert.

– Når det er gjort, vil vi være i posisjon til å gå inn i neste fase og hjelpe de ulike idrettsforbundene og antidopingorganisasjonene å bygge sterke saker mot utøverne som dopet seg. Som ledd i dette vil vi også sørge for at prøver som fortsatt oppbevares i Moskva-laboratoriet analyseres igjen et annet sted senest 30. juni i år, sa Reedie.

Idrettspresident Tom Tvedt er i likhet med Helleland fortsatt skeptisk til det russiske antidopingbyrået.

– Tiden vil vise hvorvidt informasjonen som er hentet ut fra det tidligere Moskva-laboratoriet er fullstendige og ikke manipulert, sier Tvedt i en pressemelding.

– Dersom det foreligger bevis på positive dopingprøver, må dette få konsekvenser for Rusada.

Siste nytt

 • Botheim med ny RBK-kontrakt

  Erik Botheim har signert en ny kontrakt med norsk fotballs flaggskip. Det melder Rosenborg på egne nettsider. Kontrakten strekker seg over to år. – Erik er en spiller vi har stor tro på kan utvikle seg til å bli en topp Rosenborg-spiss, sier trener Eirik Horneland.

  Rosenborg, ERik Botheim, Eirik Horneland
  Foto: RBK.no
 • Haaland ikke kvitt kneskaden

  Erling Braut Haaland har fortsatt knetrøbbel og er usikker foran Salzburgs kamper mot St. Pölten og Genk, skriver Nettavisen. I forrige uke måtte Haaland kaste inn håndkleet like før Norges EM-kvalifiseringskamp mot Færøyene.

  Champions League - Group E - Liverpool v FC Salzburg
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Ødegaard nærmer seg storkampen

  Martin Ødegaard fullførte i dag en ny trening med Real Sociedad, skriver spanske medier. Mye på at 20-åringen spiller kampen mot Real Madrid lørdag. Han har vært ute med skade i tre uker, og sto over de to landskampene mot Færøyene og Malta.

  Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal