Russland fortsatt inne i varmen hos Wada

Verdens antidopingbyrå (Wada) har bestemt at Russlands antidopingbyrå (Rusada) får fortsette som medlem av organisasjonen.

Craig Reedie

ANTIDOPING: WADA-president Craig Reedie.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

WADA-styret har sittet i telefonmøter både mandag og tirsdag for å avgjøre følgende spørsmål: Skal Russland få fortsette som medlem i Wada eller skal de stenges ute på nytt?

Tirsdag kveld kom avgjørelsen fra Wada. Russlands antidopingbyrå får fortsette som medlem.

Wada opplyser at Linda Hoftstad Helleland, som er visepresident i organisasjonen, ønsket at referatet fra møtet skulle understreke at hun fortsatt er av samme oppfatning som hun var i september.

– Jeg står på mitt standpunkt fortsatt. Det er ikke vits å få tilgang på prøvene hvis de viser seg å ikke være ekte, sier Helleland til NRK.

– Vi er glad for at vi har fått tilgangen til alle dataene i Russland, men jeg mener at Russland og Rusada ikke skal tas inn i varmen igjen før vi har fått alle prøvene, for at vi også får verifisert at de ikke er manipulert.

Sentralt i dopingjukset

Russlands antidopingbyrå ble utestengt av Wada i november 2015 etter at McLaren-rapporten rystet en hel idrettsverden. Den dokumenterte omfattende dopingjuks i årene 2011 til 2015. Ikke minst under OL i Sotsji i 2014.

Mye av dette ble administrert fra antidopinglaboratoriet i Moskva, noe varsleren og den tidligere lederen av laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov, har fortalt om.

Rusada-skilt

Russlands antidopingbyrå ble utestengt av Wada i november 2015.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Fikk kritikk

Utestengelsen av det russiske antidopingbyrået ble så noe overraskende opphevet i fjor høst. Begrunnelsen til Wada var at Russland nå følger det internasjonale antidopingregelverket.

Wada-styret måtte imidlertid tåle knallhard kritikk fra flere hold, også Norge, for å oppheve boikotten.

Et klart krav for å ta russerne inn i varmen igjen, var likevel full tilgang til laboratoriets database før årsskiftet. Akkurat det kravet greide ikke russerne å oppfylle, men denne måneden ble altså databasen gjort tilgjengelig av russerne.

Les også: Verdensmester Borch langer ut mot Wada

Torsdag meldte Wada at de er ferdig med innhentingen av data fra det omstridte antidopinglaboratoriet i Moskva.

Wada-styret

Wada skal gjennomgå data fra antidopinglaboratoriet i Moskva.

Foto: Tofik Babayev / AFP

Kan bli nye dopingsaker

Informasjonen som er hentet ut kan føre til en rekke nye dopingsaker, ifølge Wada-president Craig Reedie.

Han sa nylig at man vil prøve å autentifisere og gjennomgå dataene for å forsikre seg om at de er fullstendige og at de ikke er blitt manipulert.

– Når det er gjort, vil vi være i posisjon til å gå inn i neste fase og hjelpe de ulike idrettsforbundene og antidopingorganisasjonene å bygge sterke saker mot utøverne som dopet seg. Som ledd i dette vil vi også sørge for at prøver som fortsatt oppbevares i Moskva-laboratoriet analyseres igjen et annet sted senest 30. juni i år, sa Reedie.

Idrettspresident Tom Tvedt er i likhet med Helleland fortsatt skeptisk til det russiske antidopingbyrået.

– Tiden vil vise hvorvidt informasjonen som er hentet ut fra det tidligere Moskva-laboratoriet er fullstendige og ikke manipulert, sier Tvedt i en pressemelding.

– Dersom det foreligger bevis på positive dopingprøver, må dette få konsekvenser for Rusada.

Siste nytt

 • Hegerberg har giftet seg

  Ada Hegerberg (23) har giftet seg med Lech Poznan-spiller Thomas Rogne (28). Det forteller hun selv på Instagram. – Overveldet etter å ha giftet meg med mitt livs kjærlighet og å ha delt vår spesielle dag med familien og våre nærmeste venner, skriver Hegerberg. Paret forlovet seg i juni i fjor.

 • Hør Ruud i 1. runde av French Open

  Casper Ruud starter straks kampen mot Ernests Gulbis på det røde dekket i 1. runde av French Open. Du kan høre hele kampen på NRK Sport eller i dette videovinduet.

  Direkte fra den første runden i Rolan Garros. 
Komm.: Carl Andreas Wold.
 • Idretten vil kriminalisere doping

  Norges Idrettsforbund vedtok søndag at de skal jobbe for å kriminalisere doping og dopernes bakmenn. NIF ønsker at den økonomiske gevinsten ved doping skal bli sett på som bedrageri.

  Det var Oslo Idrettskrets som foreslo dette for idrettstinget.

  Sveinung Oftedal
  Foto: Nina Didriksen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal