Hopp til innhold

Ny og tydeligere linje i VM: – Tvilen skal komme hunden til gode

Femundløpet fikk gode tilbakemeldinger fra kjørerne etter årets løp. Nå skal Finnmarksløpet innføre de samme retningslinjene i verdensmesterskapet.

Alaska husky

En stevneveterinær får nå siste og avgjørende ord om en hund skal tas ut av spannet til kjørerne i Finnmarksløpet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det er bestandig diskusjoner etter hvert løp og etter hver sesong, sier rennleder Rita Hallvig i Finnmarksløpet om regelverket i hundekjøring.

Rennlederen opplyser at det nye regelverket, som ble innført i 2021, ikke var godt nok implementert i fjorårets løp.

– Vi trengte å få en oppvask, men man trengte også å se på alle nivåer. Ikke bare på Finnmarksløpet, men også på forbundsnivå. Man må starte der, sier Hallvig, som mener det har kommet mye godt ut av diskusjonene i etterkant.

Det var i 2022 at Mattilsynet vurderte å pålegge Finnmarksløpet å få på plass nye rutiner og plassere et klarere ansvar hos veterinærene.

Saken skapte også stor misnøye blant utøverne i hundekjørersporten.

Rita Hallvig

Rita Hallvig er rennleder i Finnmarksløpet. Hun forteller at hundesporten hele tiden er i utvikling og at nye regler trolig vil innføres i takt med utviklingen av sporten.

Foto: NRK

I rapporten til Mattilsynet sto det at Finnmarksløpet måtte skjerpe seg for å sikre dyrevelferden.

Det var ikke gode rutiner for hvordan blant annet veterinærene skal ta ut hunder som halter.

Les også Norgesmester i bråk om dyrevelferden

Hundekjører Thomas Wærner, veterinær og dommer ved sjekkpunktet i Karasjok

– Har den absolutte myndigheten

I år er det en tydeligere rolleavklaring blant de som er ansvarlig for konkurransen og hundene.

– Det vil gjøre det tryggere for alle, og det vil gjøre alle sin jobb enklere når man vet hvem som gjør ting. For er man usikre på rollene sine blir det også mer usikkerhet blant deltakerne, sier Hallvig.

Finnmarksløpet har i år fått på plass et større team og en egen stevneveterinær, som har fått mer myndighet ovenfor hundene i et hundeløp.

– Når det gjelder hund er det stevneveterinæren som har den absolutte og største myndigheten. Det veterinæren sier er det som gjelder, sier Hallvig.

Jon Anders Kokkvoll

Daglig leder i Femundløpet AS, Jon Anders Kokkvoll, opplyser at de har gode erfaringer med det nye regelverket som ble innført foran årets utgave Femundløpet. De samme reglene er nå også innført i Finnmarksløpet.

Foto: Joar Elgåen/NRK

Gode erfaringer

På bakgrunn av rapporten fra Mattilsynet og debatten som gikk etter Finnmarksløpet i 2022, så har Norges Hundekjørerforbund innførte de nye reglene etter et ekstraordinært forbundsting i fjor.

Femundløpet ble arrangert 2. til 6. februar. Løpet var det første store hundeløpet som hadde innført de nye retningslinjene i sitt løpsreglement.

Leder for det løpet, Jon Anders Kokkvoll, opplyser at de har gode erfaringer med de nye konkurranseforskriftene som ble innført.

– Det vi hadde gjort var at vi har fått et tydeligere rolleavklaring mellom løpsledelsen, det tekniske apparatet (dommere red.anm.) og veterinærtjenesten. Så kommer den nye funksjonen, som er stevneveterinæren, som har en overordnet forskriftsmessig ansvar for denne typen konkurranser, sier Kokkvoll.

– Alle parter var veldig spente på hvordan dette kom til å bli, men utøverne tok dette på en profesjonell måte.

Les også Femundløpet er i gang: Konflikt har prega miljøet

Femundlopt2

Mange brøt Femundløpet

Det var 14 av 41 spann som fullførte den lengste utgaven av Femundløpet, men Kokkvoll forteller at det var fine spann som kom i mål.

Selv om det var mange som valgte å bryte årets utgave av Femundløpet, så har arrangøren fått gode tilbakemeldinger fra kjørerne.

– Det her var en god måte å gjøre det på, men vi har kanskje vært for streng, sier Kokkvoll.

– Vi har vært med på å bidra i riktig retning og det har også kjørerne gjort. Utøverne sa etter løpet det gikk bedre enn fryktet.

Les også Sammenligner hundene med verdens største fotballstjerner

Kristoffer Halvorsen med flere av hundene sine.

Finnmarksløpet har gjort noen grep som de håper kan få flere spann til å fullføre årets utgave av løpet, men det må ikke gå på bekostning av hundene.

– Bryter man løpet av ulike årsaker, så er det greit. Man må ikke se på det som noe negativt at man tar det valget. Det må ikke være sånn at man for enhver pris kommer i mål. Ting skjer i løpet av en konkurranse, da er det viktig at kjørerne tar ansvar for sitt eget spann. Det er noe vi ønsker, sier Rita Hallvig.

– På den lengste løpet har vi en test, hvor vi betaler tilbake startkontingenten til de som kommer i mål. Det kan være en motivasjon til å kjøre penere og fullføre løpet, sier daglig leder i Finnmarksløpet, Birgit Haugland.

Petter Karlsson snakker med sjefsveterinær Arild Jøssund i Kirkenes, Finnmarksløpet 2020

Petter Karlsson snakker her med veterinær Arild Jøssund i Kirkenes under Finnmarksløpet 2020. Jøssund var da sjefveterinær, men i år er han stevneveterinær.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Mønstring

Rita Hallvig og Birgit Haugland opplyser at dyrevelferd er et felles ansvar, og at det nye regelverket skal komme hundene til gode.

Det blir i år gjennomført en kontroll, mønstring, av hundene under den obligatoriske langhvilen i Finnmarksløpet.

Da går veterinæren igjennom to og to hunder før spannet kan kjøre ut fra sjekkpunktet, og løpsledelsen får da sett hundene i bevegelse.

– Det for å se om det er noe kjøreren må ta tak i eller om hunden må tas ut av løpet, sier Hallvig, som legger til at dette ikke skal ta for lang tid.

– Jobben er ikke ferdig

Ledelsen i Finnmarksløpet forteller at regelverket i langdistanse hundekjøring er hele tiden i utvikling. Haugland forteller at det ikke var 26 veterinærer som fulgte Finnmarksløpet da det startet for 40 år siden.

– Tvilen skal komme hunden til gode, sier Rita Hallvig, som mener at de nye retningslinjene vil bidra til mer tydelighet og en større trygghet for hundekjørerne.

– Kjørerne får konkrete og tydelige beskjeder, men veterinærene skal ha en dialog med kjørerne. Hundekjørerne har først og fremst ansvaret, men om de er uenig så er det veterinæren som bestemmer.

Rennlederen tror at det er kommet mye godt ut av debatten som har gått det siste året, men at sporten hele tiden er i utvikling.

– Jobben er ikke ferdig enda. Vi holder på enda, for det her er en sport i utvikling. Veterinærene blir flinkere og vi blir flinkere, da må man endre reglene som man har, sier Hallvig.

Daglig leder av Finnmarksløpet Birgit Kristine Haugland

Daglig leder i Finnmarksløpet Birgit K. Haugland forteller at det er viktig at de og Femundløpet samarbeider, for mange av kjørerne deltar i begge løpene.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Les også En prislapp på 500.000 for å delta på Finnmarksløpet: – Bare sokkene koster jo en formue

Ronny Frydenlund

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk sier at Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal