Hopp til innhold

Warholm mener folk vil ta ham: – Alle skal på en måte angripe deg

Karsten Warholm lot seg irritere av protesten som kom etter semifinalen. I finalen vant han på «pur rutine» - og litt «pur faen».

Friidretts-VM 2023: Dag 5

GULLJUBEL: Karsten Warholm på festen etter VM-gullet.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det er veldig, veldig godt. Jeg føler det er her den hører hjemme, sier den ferske verdensmesteren til NRK med gullmedaljen hengende rundt halsen.

Det var nok flere som fikk seg en liten stuss da Warholm havnet litt bakpå etter at startskuddet gikk. Men hovedpersonen selv tok det hele med knusende ro. Da han så konkurrentene gå knallhardt til verks fra start, fikk han en god følelse.

– Jeg vet at det er ingen andre som kan gå første delen av løpet like fort som meg. Og hvis de gjør det, får de det tøft på slutten, forteller Warholm.

– Du må springe et smart løp og ikke bli revet med. Vi tok det faktisk på rutine i dag, sier han, og fortsetter:

– Ofte i finaleløp er det mye spenning og det blir satt veldig fart fra start. Mye desperasjon fra folk. Vi klarte å holde hodet kaldt og vi vant. For meg er seieren det eneste som betyr noe i dag, sier han.

Her kan du se sunnmøringens gulløp:

Ble irritert av protest

Veien til finalen ble mer dramatisk enn hva man først hadde sett for seg. Etter semifinalen ba først USA om å få se på bildene av Warholms passering av den andre hekken, mens Italia senere la inn protest.

Protesten kom for sent og ble aldri behandlet videre. I etterkant har også et finsk jurymedlem forklart at de mer detaljerte juryen har til rådighet viste at det ikke var snakk om noe regelbrudd.

– Når man er på toppen, er det sånn at man av og til føler at folk er ute etter å ta deg?

– Det føler jeg så absolutt. Det har jeg sagt lenge. I begynnelsen av karrieren din, så løfter alle (deg) og slikt, men så snur ting litt. Den diskvalifikasjonssaken er et ganske tydelig bilde på hvordan ting plutselig endrer seg og at alle på en måte skal angripe deg, sier Warholm.

– Forstyrret det deg noe?

– Jeg skal ærlig innrømme at det var noen timer hvor jeg først var litt stresset. De første bildene så ikke bra ut. De andre bildene som kom ut lenge etter blodtåka hadde lagt seg for de fleste, så veldig i min favør ut, sier han, og fortsetter:

– Det var litt irriterende i starten og en liten distraksjon. Så må man bare lære seg å legge det bak seg. Det er det jeg sier. I dag tok vi det på pur rutine.

– Og litt pur faen?

– Og litt pur faen. Det er godt vi har den i oss, sier Warholm.

Festklar Warholm: – Vet at Leif Olav vil passe på meg

Litt etter midnatt ankom sin egen gullfest.

– Vi skal kose oss litt og så vet jeg at Leif Olav (Alnes, treneren) kommer til å passe på meg. Jeg husker i München i fjor (hvor Warholm tok et EM-gull) da jeg prøvde å feire litt. Han kommer til å dra meg hjem før det blir for sent, sier Warholm med et smil.

– Jeg frykter det (at Alnes «stopper» ham) skjer i dag også, men først skal jeg kose meg med alle folkene som har vært her og støttet, sier Warholm.

Nordmannen er glad for at nå har oppnådd sesongens store mål.

– Det er deilig og jeg kan slippe ned skuldrene litt. Så får vi se hva konsekvensene blir. Hadde jeg misset i dag, hadde det tatt litt lufta ut av ballongen. Det hadde føltes litt kjipt. Nå føler jeg meg sterk og at jeg har mer å komme med, sier han.

World Athletics Championship

GULLGROSSIST: Karsten Warholm suste inn til karrierens tredje VM-gull onsdag kveld.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

– Var litt lur

Fra tribuneplass sa trener Alnes at de hadde lagt en plan om at Warholm skulle «lokke» rivalene til å sette opp tempoet. Planen fungerte.

For etter en rolig start til Warholm å være, kom han seg kjapt fremover og etter siste sving var han i ledelsen. På oppløpssiden var det ingen som hadde sjans til å henge med. Erkerivalene Rai Benjamin og Alison dos Santos ble henvist til henholdsvis tredje- og femteplass. Kyron McMaster tok sølvet.

Mens Warholm ble verdensmester for tredje gang.

– I dag følte jeg, i motsetning til andre løp jeg har hatt, at jeg var litt lur og lå og ventet. Og så tok jeg det på slutten, noe folk ikke tror jeg kan. Men jeg har også det i verktøykassa når det trengs, sier Warholm.

Da Karsten Warholm tok sitt tredje VM-gull på 400 meter hekk, var det en meget rolig trener som satt på tribunene.

Da Karsten Warholm tok sitt tredje VM-gull på 400 meter hekk, var det en meget rolig trener som satt på tribunene.

Sammenlignet med fjorårets VM, var Warholm 36 hundredeler bak egen passeringstid etter 200 meter. Benjamin, som tok sølvet i fjor, var til sammenligning 14 hundredeler foran fjorårets VM-løp. Og fikk for alvor betale for det i siste halvdel.

Gullet ble sikret med tiden 46,89. Han svøpte det norske flagget rundt seg, fikk gullmedaljen rundt halsen og en vikinghjelm på hodet. 27-åringen smilte fra øre til øre over den første norske gullmedaljen i dette VM-et.

– Tiden er ikke den råeste. Jeg trodde egentlig det skulle gå fortere. Det viser samtidig, uansett hvilken øvelse det er, så koster det å springe fort i innledende runder, sier Warholm.

Friidretts-VM 2023: Dag 5

VIKINGHJELMEN PÅ: Karsten Warholm i full, norsk gulluniform etter 400 meter hekk-finalen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fire finaler, tre gull

Warholms taktiske grep fikk NRKs friidrettseksperter til hente frem superlativene.

– Han løste det taktisk godt. Warholm fremstår som bunnsolid og leverer gang på gang, sier Vebjørn Rodal.

– Det er ingen tvil om at Warholm er verdens beste hekkeløper, uansett hvordan man vrir og vender på det. Han må rett og slett feile noe voldsomt eller få en skade om noen skal ha en drøm om å slå ham, sier hans ekspertkollega Christina Vukicevic Demidov.

På tribunen satt en smilende Leif Olav Alnes og gledet seg over det tredje gullet på fire forsøk.

– Det aller viktigste var å komme først i mål. Det er fantastisk. Det er tredje gangen han vinner og det er nok vanskelig å påstå at det bare er flaks, sier Alnes til NRK.

– Jeg trodde han skulle ta det, men det er ekstremt høyt nivå på konkurrentene. Det gjør det veldig spennende, og det skal vi være glade for. Det er ikke sånn at vi sitter her og er sikker på at det skal gå, men jeg trodde det skulle gå, sier Alnes videre.

Friidretts-VM 2023: Dag 5

TIPP TOPP TOMMEL OPP: En smørblid Leif Olav Alnes kunne konstatere at planen han og Karsten la funket.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Etter at VM-gullet glapp for Jakob Ingebrigtsen var det opp til Warholm å reise kjerringa. Det ble henholdsvis sølv og bronse for Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås på 1500 meter tidligere onsdag.

Kjerringa er offisielt reist.

Les også «Ren uflaks» ødela for Ingebrigtsen: – Har vært litt oppgitt

Hungary Athletics Worlds

Historisk trippel

Warholm tok VM-gull i 2017 og 2019 – hans to første VM, men verdensmesterskap nummer tre endte i stor skuffelse. Skader ødela oppladningen til mesterskapet i Eugene. Warholm endte nest sist i finalen. Alison dos Santos tok VM-gullet.

Denne augustkvelden fikk han sin revansj.

– Det føles faktisk fantastisk. Jeg tenkte litt på det tidligere i dag. Det er ingen mannlig 400 meter hekk-løper som har tre VM-gull. Det er selvfølgelig ekstra gjevt å kunne være den første til å smykke seg med den tittelen, sier Warholm.

Les også Nordås om «kaldt» håndtrykk: – Jeg er bare glad for at han tok meg i hånda

håndtrykket mellom jakob ingebrigtsen og narve gilje nordås etter 1500 m finale i VM

Siste nytt

  • David Moyes ferdig i West Ham

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet Moyes dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP
  • Advokat bistår Skiforbundet i varslet Stöckl-søksmål

    Landslagstrener Alexander Stöckl skal ha varslet et søksmål mot sin arbeidsgiver Norges Skiforbund. Sistnevnte får bistand i saken fra Elden Advokatfirma.

    VG skrev tidligere mandag at Stöckl i et brev varsler søksmål mot Skiforbundet etter hoppbråket mellom de mannlige landslagshopperne og deres trener.

    Stöckl er uønsket som landslagstrener av hopperne, og VG skriver at østerrikeren i praksis oppfatter seg som oppsagt av Skiforbundet – selv om han fremdeles mottar lønn.

    NRK har vært i kontakt med både Stöckl og hans advokat, men ingen av de ønsker å kommentere saken.

    Advokat Per Ragnar Bronken i Elden Advokatfirmaet bekrefter imidlertid at han bistår Norges Skiforbund med det varslede søksmålet fra Stöckl.

    – Jeg kan bekrefte at jeg bistår Norges Skiforbund, men utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt, skriver advokat Bronken til NRK.

    Alexander Stöckl
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal