Hopp til innhold

Warholm mener folk vil ta ham: – Alle skal på en måte angripe deg

Karsten Warholm lot seg irritere av protesten som kom etter semifinalen. I finalen vant han på «pur rutine» - og litt «pur faen».

Friidretts-VM 2023: Dag 5

GULLJUBEL: Karsten Warholm på festen etter VM-gullet.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det er veldig, veldig godt. Jeg føler det er her den hører hjemme, sier den ferske verdensmesteren til NRK med gullmedaljen hengende rundt halsen.

Det var nok flere som fikk seg en liten stuss da Warholm havnet litt bakpå etter at startskuddet gikk. Men hovedpersonen selv tok det hele med knusende ro. Da han så konkurrentene gå knallhardt til verks fra start, fikk han en god følelse.

– Jeg vet at det er ingen andre som kan gå første delen av løpet like fort som meg. Og hvis de gjør det, får de det tøft på slutten, forteller Warholm.

– Du må springe et smart løp og ikke bli revet med. Vi tok det faktisk på rutine i dag, sier han, og fortsetter:

– Ofte i finaleløp er det mye spenning og det blir satt veldig fart fra start. Mye desperasjon fra folk. Vi klarte å holde hodet kaldt og vi vant. For meg er seieren det eneste som betyr noe i dag, sier han.

Her kan du se sunnmøringens gulløp:

Ble irritert av protest

Veien til finalen ble mer dramatisk enn hva man først hadde sett for seg. Etter semifinalen ba først USA om å få se på bildene av Warholms passering av den andre hekken, mens Italia senere la inn protest.

Protesten kom for sent og ble aldri behandlet videre. I etterkant har også et finsk jurymedlem forklart at de mer detaljerte juryen har til rådighet viste at det ikke var snakk om noe regelbrudd.

– Når man er på toppen, er det sånn at man av og til føler at folk er ute etter å ta deg?

– Det føler jeg så absolutt. Det har jeg sagt lenge. I begynnelsen av karrieren din, så løfter alle (deg) og slikt, men så snur ting litt. Den diskvalifikasjonssaken er et ganske tydelig bilde på hvordan ting plutselig endrer seg og at alle på en måte skal angripe deg, sier Warholm.

– Forstyrret det deg noe?

– Jeg skal ærlig innrømme at det var noen timer hvor jeg først var litt stresset. De første bildene så ikke bra ut. De andre bildene som kom ut lenge etter blodtåka hadde lagt seg for de fleste, så veldig i min favør ut, sier han, og fortsetter:

– Det var litt irriterende i starten og en liten distraksjon. Så må man bare lære seg å legge det bak seg. Det er det jeg sier. I dag tok vi det på pur rutine.

– Og litt pur faen?

– Og litt pur faen. Det er godt vi har den i oss, sier Warholm.

Festklar Warholm: – Vet at Leif Olav vil passe på meg

Litt etter midnatt ankom sin egen gullfest.

– Vi skal kose oss litt og så vet jeg at Leif Olav (Alnes, treneren) kommer til å passe på meg. Jeg husker i München i fjor (hvor Warholm tok et EM-gull) da jeg prøvde å feire litt. Han kommer til å dra meg hjem før det blir for sent, sier Warholm med et smil.

– Jeg frykter det (at Alnes «stopper» ham) skjer i dag også, men først skal jeg kose meg med alle folkene som har vært her og støttet, sier Warholm.

Nordmannen er glad for at nå har oppnådd sesongens store mål.

– Det er deilig og jeg kan slippe ned skuldrene litt. Så får vi se hva konsekvensene blir. Hadde jeg misset i dag, hadde det tatt litt lufta ut av ballongen. Det hadde føltes litt kjipt. Nå føler jeg meg sterk og at jeg har mer å komme med, sier han.

World Athletics Championship

GULLGROSSIST: Karsten Warholm suste inn til karrierens tredje VM-gull onsdag kveld.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

– Var litt lur

Fra tribuneplass sa trener Alnes at de hadde lagt en plan om at Warholm skulle «lokke» rivalene til å sette opp tempoet. Planen fungerte.

For etter en rolig start til Warholm å være, kom han seg kjapt fremover og etter siste sving var han i ledelsen. På oppløpssiden var det ingen som hadde sjans til å henge med. Erkerivalene Rai Benjamin og Alison dos Santos ble henvist til henholdsvis tredje- og femteplass. Kyron McMaster tok sølvet.

Mens Warholm ble verdensmester for tredje gang.

– I dag følte jeg, i motsetning til andre løp jeg har hatt, at jeg var litt lur og lå og ventet. Og så tok jeg det på slutten, noe folk ikke tror jeg kan. Men jeg har også det i verktøykassa når det trengs, sier Warholm.

Da Karsten Warholm tok sitt tredje VM-gull på 400 meter hekk, var det en meget rolig trener som satt på tribunene.

Da Karsten Warholm tok sitt tredje VM-gull på 400 meter hekk, var det en meget rolig trener som satt på tribunene.

Sammenlignet med fjorårets VM, var Warholm 36 hundredeler bak egen passeringstid etter 200 meter. Benjamin, som tok sølvet i fjor, var til sammenligning 14 hundredeler foran fjorårets VM-løp. Og fikk for alvor betale for det i siste halvdel.

Gullet ble sikret med tiden 46,89. Han svøpte det norske flagget rundt seg, fikk gullmedaljen rundt halsen og en vikinghjelm på hodet. 27-åringen smilte fra øre til øre over den første norske gullmedaljen i dette VM-et.

– Tiden er ikke den råeste. Jeg trodde egentlig det skulle gå fortere. Det viser samtidig, uansett hvilken øvelse det er, så koster det å springe fort i innledende runder, sier Warholm.

Friidretts-VM 2023: Dag 5

VIKINGHJELMEN PÅ: Karsten Warholm i full, norsk gulluniform etter 400 meter hekk-finalen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fire finaler, tre gull

Warholms taktiske grep fikk NRKs friidrettseksperter til hente frem superlativene.

– Han løste det taktisk godt. Warholm fremstår som bunnsolid og leverer gang på gang, sier Vebjørn Rodal.

– Det er ingen tvil om at Warholm er verdens beste hekkeløper, uansett hvordan man vrir og vender på det. Han må rett og slett feile noe voldsomt eller få en skade om noen skal ha en drøm om å slå ham, sier hans ekspertkollega Christina Vukicevic Demidov.

På tribunen satt en smilende Leif Olav Alnes og gledet seg over det tredje gullet på fire forsøk.

– Det aller viktigste var å komme først i mål. Det er fantastisk. Det er tredje gangen han vinner og det er nok vanskelig å påstå at det bare er flaks, sier Alnes til NRK.

– Jeg trodde han skulle ta det, men det er ekstremt høyt nivå på konkurrentene. Det gjør det veldig spennende, og det skal vi være glade for. Det er ikke sånn at vi sitter her og er sikker på at det skal gå, men jeg trodde det skulle gå, sier Alnes videre.

Friidretts-VM 2023: Dag 5

TIPP TOPP TOMMEL OPP: En smørblid Leif Olav Alnes kunne konstatere at planen han og Karsten la funket.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Etter at VM-gullet glapp for Jakob Ingebrigtsen var det opp til Warholm å reise kjerringa. Det ble henholdsvis sølv og bronse for Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås på 1500 meter tidligere onsdag.

Kjerringa er offisielt reist.

Les også: «Ren uflaks» ødela for Ingebrigtsen: – Har vært litt oppgitt

Hungary Athletics Worlds
Hungary Athletics Worlds

Historisk trippel

Warholm tok VM-gull i 2017 og 2019 – hans to første VM, men verdensmesterskap nummer tre endte i stor skuffelse. Skader ødela oppladningen til mesterskapet i Eugene. Warholm endte nest sist i finalen. Alison dos Santos tok VM-gullet.

Denne augustkvelden fikk han sin revansj.

– Det føles faktisk fantastisk. Jeg tenkte litt på det tidligere i dag. Det er ingen mannlig 400 meter hekk-løper som har tre VM-gull. Det er selvfølgelig ekstra gjevt å kunne være den første til å smykke seg med den tittelen, sier Warholm.

Les også: Nordås om «kaldt» håndtrykk: – Jeg er bare glad for at han tok meg i hånda

håndtrykket mellom jakob ingebrigtsen og narve gilje nordås etter 1500 m finale i VM
håndtrykket mellom jakob ingebrigtsen og narve gilje nordås etter 1500 m finale i VM

Siste nytt

 • Sveriges fotballforbund: Andersson gir seg som landslagssjef om Sverige ikke kommer til fotball-EM

  Ifølge Sveriges fotballforbund kommer Janne Andersson til å slutte som landslagssjef om Sverige mislykkes med å ta seg til fotball-EM i Tyskland neste år.

  Sverige sliter i EM-kvalifiseringen og er sju poeng bak Belgia og Østerrike i gruppe F med tre kamper igjen å spille.

  Sverige tapte overraskende 1-3 mot Østerrike hjemme i september og møter Belgia borte 16. oktober. Allerede etter den kampen kan sjansene være over, men Andersson er selv optimistisk.

  – Min tanke er at vi skal ta oss til EM, sier han. (NTB)

  Euro 2024 Qualifier - Group F - Sweden v Austria
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Casper Ruud slått ut av verdenstoer Carlos Alcaraz i kvartfinalen i Beijing

  Casper Ruud rystet Carlos Alcaraz i starten, men ble etter hvert spilt i stykker og tapte 4-6, 2-6 i kvartfinalen i ATP500-turneringen i Beijing.

  Det skjedde i en kamp der spanjolen hentet fram tennis fra ypperste nivå etter å ha slitt litt i åpningen. Ruud ledet 3-0 i første sett, blant annet etter å ha avverget fem bruddballer i første game, men derfra ble det vanskelig mot den seiersvante verdenstoeren.

  Alcaraz brøt Ruuds serve to ganger på rad og fikk kampen inn i sitt spor. Han fulgte opp med å serve inn to blanke game og tok åpningssettet med 6-4.

  I annet sett ble Ruud brutt til 1-2 i et langt game, og selv om han presset Alcaraz flere ganger, var den 1.-seedede motstanderen jevnt over et hakk foran.

  Alcaraz imponerte tidvis med stor mobilitet og publikumsvennlig tennis, og han viste at han har alle typer slag i sin verktøykasse. Samtidig hang Ruud godt med, og han ga spanjolen kamp om poengene hele veien inn.

  Nordmannen sto med tap i alle tre tidligere møter med Alcaraz, og det skulle ikke lykkes denne gangen heller. Ruud ble brutt igjen til 2-5, og verdenstoeren kunne deretter serve inn seieren med 6-2. (NTB)

  ATP 500 - China Open
  Foto: FLORENCE LO / Reuters
 • United-stjerne må opereres igjen – ute i lang tid

  Manchester Uniteds viktige midtstopper Lisandro Martínez må gjennom et nytt inngrep i foten. Klubben vet ikke hvor lenge han blir ute av spill.

  Allerede før helgen varslet Premier League-klubben at Martinez blir ute i lengre tid, og nå er det konkludert med at han må under kniven igjen på grunn av en fotskade han pådro seg i april.

  Martinez ble operert da og ble spilleklar til sesongstart, men nå har han slått skaden opp igjen.

  –Ja, jeg kan bekrefte at «Licha» Martinez må opereres. Det er virkelig triste, skuffende nyheter. Han må gjennom den samme prosessen, og jeg er virkelig lei meg på hans vegne, sier United-manager Erik ten Hag. (NTB)

  martinez
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste