Jenta som imponerer Bjørndalen

– Victoria er en kriger som vil nå langt, sier Ole Einar Bjørndalen, som er en viktig støttespiller for stortalentet Victoria Gulliksen (20). Jenta som jobber for å bli verdens beste sprangrytter.

Norsk sprangridning har vært nede i en bølgedal etter dopingskandalen i Bejiing. Nå mener flere at Victoria Gulliksen kan ta sporten til nye høyder. Blant dem Ole Einar Bjørdalen.

Når det gjelder psyken, lærer Victoria av en av de beste. Hun omtaler Ole Einar Bjørndalen som sin mentor.

 • Victoria Gulliksen er den første av fire idrettsutøvere som presenteres i 3. sesong av NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter.
 • Victoria stiller til nettmøte mandag klokken 20.45 , etter programmet.

– Hun vet hvor hun skal. Hun har et mål og hun vet hva som kreves for å nå det målet. Da setter hun alt til side for å nå det målet. Det er det som er viktig, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.

Bjørndalen som mentor

20 år gamle Victoria Gulliksen er et av Europas største sprangryttertalentet i sin klasse. Som 15-åring red hun i sitt første seniorstevne, og siden har ikke ungjenta sett seg tilbake.

Hun har hele veien tatt store steg, og allerede som tenåring slo hun flere av landets beste seniorryttere i konkurranser. I februar debuterte hun også i World Cup-sammenheng, som den yngste fra Norge noensinne.

Talentet er det ingen tvil om. Når det gjelder psyken, lærer Victoria av en av de beste.

Mannen hun kaller sin mentor: Ole Einar Bjørndalen.

– Han hjelper meg veldig mye med psyken min – spesielt under mesterskap. Jeg kan ringe han når som helst og han er alltid hjelpsom og gir alltid gode svar, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videoen

Victoria Gulliksen (20) rir for å beholde det kjæreste hun har, hesten Urval. Den tilhører en britisk investor som ønsker å selge hesten. Victoria er avhengig av et godt resultat under EM for å beholde bestevennen, men et stygt fall gjør veien vanskeligere enn ventet. Regi: Kim Peder Rismyhr. Sesong 3.(1:4)

Min idrett: Sprangridning

Samarbeidet mellom Bjørndalen og Victoria kom i stand for noen år siden, da hans tidligere kone Nathalie Santer-Bjørndalen også var aktiv innen sporten.

Bjørndalen har kjøpt noen hester fra Geir Gulliksen, faren til Victoria – mannen som har vært på landslaget i 36 år og er en av landets mestvinnende ryttere.

– Skal bli verdens beste

Skiskytterlegenden begynte etter hvert å gi Victoria råd og tips, og til slutt ble han uvurderlig for henne.

– Jeg kan ikke ri, men jeg er bedre enn Bjørn Dæhlie til å ri, ler Ole Einar Bjørndalen, før han utdyper hvordan han hjelper den unge sprangrytteren til å bli best mulig:

– De rådene jeg kan gi er hvordan det mentale fungerer – både fra suksess og nederlag. Jeg har vært på begge fronter og opplevd mye over en lang periode.

I NRK-serien følger vi Victoria frem mot EM i Young rider-klassen (klassen under senior). Mesterskapet er det kortsiktige målet, men den store ambisjonen, målet Bjørndalen snakker om, er mye større.

– Det er å bli verdens beste rytter. Så enkelt og greit er det. Jeg vil ri, ha det gøy, og konkurrere i de beste stevnene resten av livet, forteller Victoria Gulliksen.

Til stede da Norge mistet bronsen i Beijing

18.08.2008: 16 år gamle Victoria Gulliksen sitter på tribunen og heier på faren Geir og det norske laget under lagkonkurransen i Beijing-OL. Til alles store overraskelse klarer siste rytter Tony André Hansen med hesten Camiro å sikre Norge bronsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Victoria Gulliksen

Victoria jobber mer enn de fleste for å bli best. Fra morgen til kveld rir hun opp til 10 hester hver dag.

– Jeg har aldri vært så glad i mitt liv som da jeg skjønte at vi vant bronsen, forteller Victoria.

Hun beskriver en ellevill jubel blant alle til stede, og en fantastisk seiersfest senere på kvelden.

Men festen fikk en brå slutt. Ikke lenge etter kom sjokkbeskjeden om at det norske laget er disket som følge av feilmedisinering. Årsaken var at det ble funnet mengder av det forbudte stoffet Capsaicin i blodprøven til Tony André Hansens hest.

– Rir for å gjenreise sportens ære

Gleden til Victoria ble erstattet av en minst like stor skuffelse. Ryktet til sporten ble satt mange hakk tilbake, og under OL i London stilte ikke Norge med utøvere i sprangridning. Årsaken var blant annet mangelen på sponsorer.

– Jeg tror at mange folk som kunne sponset oss slik at vi kom til OL i London tenkte: «Nei, dette gidder vi ikke. Vi kan ikke sponse noen som holder på slik,» sier Victoria.

Hun gikk fra enorm glede til enorm skuffelse. Og fra enorm skuffelse til sterk besluttsomhet.

Victoria Gulliksen

Victorias kortsiktige mål er EM i Østerrike.

Foto: Marius Arnesen

– Det har gjort meg mer bestemt på å ta en medalje i OL. Norge fortjener en medalje. Jeg vil selv være med på å vise at Norge er gode nok til det, sier hun.

– Føler du at du nå rir for å gjenreise sportens ære?

– Ja, absolutt.

– Hun kommer til å nå langt

Treningsviljen til 20-åringen har imponert Ole Einar Bjørndalen stort. Han beskriver henne som svært målbevisst–ikke ulik han selv.

– Hun er kriger og gir aldri opp. Hun kjemper og jobber knallhardt. Victoria har jobbet seg opp fra det å lære å ri til å bli en av verdens beste ryttere i sin klasse, slår han fast.

Og skiskytterlegenden er ikke i tvil om at Victoria har både talentet og den mentale styrken til å nå målene sine.

– Hun er veldig lik sin far. Han er også en som har begynt fra bunnen av. Men Victoria har kanskje enda større talent og forutsetninger enn det Geir har hatt. Hun er en kriger og hun vil nå langt.

Siste nytt

 • Målløst for Sarpsborg og Haugesund

  Verken Sarpsborg eller Haugesund klarte å åpne målkontoen i en noe rufsete 16.-maikamp mellom lagene. Det var vertene minst fornøyde med.

  I en kamp der begge lags keepere gjorde en god figur endte det målløst på Sarpsborg stadion. Lagene skapte enkelte muligheter til å score, men noen festforestilling var det ikke.

  – Grei 1. omgang, svak 2. omgang, oppsummerte Sarpsborg-kaptein Joachim Thomassen overfor Discovery.

  Eliteseriekamp i fotball 2021: Sarpsborg 08 - Haugesund
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Tromsø best i vest med 1-0-seier

  Etter 0-5-smellen borte for Rosenborg fulgte Viking opp med hjemmetap mot Tromsø i Eliteserien. Tomas Totland avgjorde for TIL til 0-1.

  På overtid hadde Viking en kjempesjanse til utligning, men ballen gikk godt utenfor.

  – Vi gjør en variabel kamp. Vi har litt å jobbe med. Det var perioder vi var feige. Jeg er likevel kanonfornøyd med andreomgangen, sa TIL-trener Gaute Helstrup til Eurosport.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Tromsø
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Kviterussland fråteken verdscuprenn

  Det internasjonale skiskyttarforbundet (IBU) har fjerna Minsk frå verdscupkalenderen og gjort endringar som inneber sesongstart i Östersund.

  Det opplyser IBU i ein pressemelding. Det er den politiske situasjonen i Kviterussland som gjør at hovudstaden Minsk forsvinn ut av verdscupkalenderen.

  – Avgjerda om å flytte arrangementet takast for å gi tryggleik i planlegginga for arrangørkomitear, nasjonale forbund og laga, skriv IBU.

  Finske Kontiolahti overtar konkurransane Minsk eigentleg skulle hatt første helgen i mars. Samtidig fjernast Kontiolahti som arrangør av verdscupopninga, og svenske Östersund arrangerer de to første helgene.

  Johannes Thingnes Bø
  Foto: Manzoni / IBU

Sendeplan

Kl. Program Kanal