Hopp til innhold

Jenta som imponerer Bjørndalen

– Victoria er en kriger som vil nå langt, sier Ole Einar Bjørndalen, som er en viktig støttespiller for stortalentet Victoria Gulliksen (20). Jenta som jobber for å bli verdens beste sprangrytter.

Norsk sprangridning har vært nede i en bølgedal etter dopingskandalen i Bejiing. Nå mener flere at Victoria Gulliksen kan ta sporten til nye høyder. Blant dem Ole Einar Bjørdalen.

Når det gjelder psyken, lærer Victoria av en av de beste. Hun omtaler Ole Einar Bjørndalen som sin mentor.

 • Victoria Gulliksen er den første av fire idrettsutøvere som presenteres i 3. sesong av NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter.
 • Victoria stiller til nettmøte mandag klokken 20.45 , etter programmet.

– Hun vet hvor hun skal. Hun har et mål og hun vet hva som kreves for å nå det målet. Da setter hun alt til side for å nå det målet. Det er det som er viktig, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.

Bjørndalen som mentor

20 år gamle Victoria Gulliksen er et av Europas største sprangryttertalentet i sin klasse. Som 15-åring red hun i sitt første seniorstevne, og siden har ikke ungjenta sett seg tilbake.

Hun har hele veien tatt store steg, og allerede som tenåring slo hun flere av landets beste seniorryttere i konkurranser. I februar debuterte hun også i World Cup-sammenheng, som den yngste fra Norge noensinne.

Talentet er det ingen tvil om. Når det gjelder psyken, lærer Victoria av en av de beste.

Mannen hun kaller sin mentor: Ole Einar Bjørndalen.

– Han hjelper meg veldig mye med psyken min – spesielt under mesterskap. Jeg kan ringe han når som helst og han er alltid hjelpsom og gir alltid gode svar, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videoen

Victoria Gulliksen (20) rir for å beholde det kjæreste hun har, hesten Urval. Den tilhører en britisk investor som ønsker å selge hesten. Victoria er avhengig av et godt resultat under EM for å beholde bestevennen, men et stygt fall gjør veien vanskeligere enn ventet. Regi: Kim Peder Rismyhr. Sesong 3.(1:4)

Min idrett: Sprangridning

Samarbeidet mellom Bjørndalen og Victoria kom i stand for noen år siden, da hans tidligere kone Nathalie Santer-Bjørndalen også var aktiv innen sporten.

Bjørndalen har kjøpt noen hester fra Geir Gulliksen, faren til Victoria – mannen som har vært på landslaget i 36 år og er en av landets mestvinnende ryttere.

– Skal bli verdens beste

Skiskytterlegenden begynte etter hvert å gi Victoria råd og tips, og til slutt ble han uvurderlig for henne.

– Jeg kan ikke ri, men jeg er bedre enn Bjørn Dæhlie til å ri, ler Ole Einar Bjørndalen, før han utdyper hvordan han hjelper den unge sprangrytteren til å bli best mulig:

– De rådene jeg kan gi er hvordan det mentale fungerer – både fra suksess og nederlag. Jeg har vært på begge fronter og opplevd mye over en lang periode.

I NRK-serien følger vi Victoria frem mot EM i Young rider-klassen (klassen under senior). Mesterskapet er det kortsiktige målet, men den store ambisjonen, målet Bjørndalen snakker om, er mye større.

– Det er å bli verdens beste rytter. Så enkelt og greit er det. Jeg vil ri, ha det gøy, og konkurrere i de beste stevnene resten av livet, forteller Victoria Gulliksen.

Til stede da Norge mistet bronsen i Beijing

18.08.2008: 16 år gamle Victoria Gulliksen sitter på tribunen og heier på faren Geir og det norske laget under lagkonkurransen i Beijing-OL. Til alles store overraskelse klarer siste rytter Tony André Hansen med hesten Camiro å sikre Norge bronsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Victoria Gulliksen

Victoria jobber mer enn de fleste for å bli best. Fra morgen til kveld rir hun opp til 10 hester hver dag.

– Jeg har aldri vært så glad i mitt liv som da jeg skjønte at vi vant bronsen, forteller Victoria.

Hun beskriver en ellevill jubel blant alle til stede, og en fantastisk seiersfest senere på kvelden.

Men festen fikk en brå slutt. Ikke lenge etter kom sjokkbeskjeden om at det norske laget er disket som følge av feilmedisinering. Årsaken var at det ble funnet mengder av det forbudte stoffet Capsaicin i blodprøven til Tony André Hansens hest.

– Rir for å gjenreise sportens ære

Gleden til Victoria ble erstattet av en minst like stor skuffelse. Ryktet til sporten ble satt mange hakk tilbake, og under OL i London stilte ikke Norge med utøvere i sprangridning. Årsaken var blant annet mangelen på sponsorer.

– Jeg tror at mange folk som kunne sponset oss slik at vi kom til OL i London tenkte: «Nei, dette gidder vi ikke. Vi kan ikke sponse noen som holder på slik,» sier Victoria.

Hun gikk fra enorm glede til enorm skuffelse. Og fra enorm skuffelse til sterk besluttsomhet.

Victoria Gulliksen

Victorias kortsiktige mål er EM i Østerrike.

Foto: Marius Arnesen

– Det har gjort meg mer bestemt på å ta en medalje i OL. Norge fortjener en medalje. Jeg vil selv være med på å vise at Norge er gode nok til det, sier hun.

– Føler du at du nå rir for å gjenreise sportens ære?

– Ja, absolutt.

– Hun kommer til å nå langt

Treningsviljen til 20-åringen har imponert Ole Einar Bjørndalen stort. Han beskriver henne som svært målbevisst–ikke ulik han selv.

– Hun er kriger og gir aldri opp. Hun kjemper og jobber knallhardt. Victoria har jobbet seg opp fra det å lære å ri til å bli en av verdens beste ryttere i sin klasse, slår han fast.

Og skiskytterlegenden er ikke i tvil om at Victoria har både talentet og den mentale styrken til å nå målene sine.

– Hun er veldig lik sin far. Han er også en som har begynt fra bunnen av. Men Victoria har kanskje enda større talent og forutsetninger enn det Geir har hatt. Hun er en kriger og hun vil nå langt.

Sportsnyheter

m52Lanzr4NU

Superstjernens utrolige historie: Moren flyktet barbeint og gravid gjennom Sahara

Nico Williams (21) herjer for Spania i EM. Men hans vei dit innebærer en gravid mor på flukt, og en bror som banet vei.

Sondre Guttormsen stavbrekk

Her brekker Guttormsens stav i fire biter: – Det ble helt svart

Sondre Guttormsen er akkurat tilbake fra et langt skadeavbrekk, men under en konkurranse i Polen opplevde han alle stavhopperes store skrekk da staven brakk midt i hoppet.

Ungarn

Ungarn-profiler kritiserer helsepersonellet: – De skjønte ikke

Ungarns Barnabas Varga må opereres etter den voldsomme smellen han pådro seg mot Skottland. Nå kritiserer både trener og spillere det medisinske teamet.

Siste nytt

 • Vellykket operasjon for Varga

  Barnabás Varga ble mandag operert på et lokalt sykehus i Stuttgart.

  Det opplyser det ungarske fotballforbundet på X.

  Forbundet skriver at operasjonen var velykket og at den ifølge legene foregikk uten komplikasjoner. De skriver videre at Varga kan forlate sykehuset allerede på onsdag.

  Varga ble i søndagens kamp mot Skottland skadet i en tøff duell med Skottland-keeperen.

  Varga pådro seg flere brudd i ansiktet i kollisjonen med Skottland-keeperen. Han fikk også en kraftig hjernerystelse.

  TEPPEHAV
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • Cavendish klar for sin 15. Tour de France – jakter seiersrekorden

  Mark Cavendish (39) har blitt tatt ut av Astana til årets Tour de France, hvor han skal forsøke å ta sin 35. etappeseier og skrive seg inn i historiebøkene.

  Laget ble offentliggjort mandag. Spurteren Cavendish står likt med den belgiske legenden Eddy Merckx på 34 etappeseire i treukersrittet. Briten har utsatt å avslutte karrieren for å gjøre et forsøk på å ta rekorden alene. I fjor krasjet han ut av rittet på den åttende etappen.

  Cavendish tok alle sine 34 etappeseirer mellom 2009 og 2021.

  Cavendish kan også vise til VM-gull i landevei i 2011 og OL-sølv i banesykling fra Rio i 2016. (NTB)

  Mark Cavendish
  Foto: NTB
 • Gladnyhet for Southgate og England – forsvarsstjerne tilbake i trening

  Skadeplagede Luke Shaw deltok mandag på trening med resten av den engelske landslagstroppen. Venstrebacken har ikke vært i aksjon siden februar.

  Englands fotballforbund opplyste i ettermiddagstimene at samtlige av de 26 EM-uttatte spillerne var med på treningsøkta.

  Manchester United-spiller Shaw har ikke vært i spill siden 18. februar. Han var likevel en del av EM-troppen til Gareth Southgate, som begrunnet valget med at han håpet Shaw ville bli spilleklar i løpet av mesterskapet.

  Shaw er den eneste rendyrkede venstrebacken i Englands EM-tropp. Høyreback Kieran Trippier har vikariert for Shaw så langt i mesterskapet.

  England vant den første gruppespillskampen mot Serbia 1-0, før det ble 1-1 mot Danmark i kamp to. I siste kamp i gruppespillet venter Slovenia. (NTB)

  Luke Shaw
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal