Jenta som imponerer Bjørndalen

– Victoria er en kriger som vil nå langt, sier Ole Einar Bjørndalen, som er en viktig støttespiller for stortalentet Victoria Gulliksen (20). Jenta som jobber for å bli verdens beste sprangrytter.

Norsk sprangridning har vært nede i en bølgedal etter dopingskandalen i Bejiing. Nå mener flere at Victoria Gulliksen kan ta sporten til nye høyder. Blant dem Ole Einar Bjørdalen.

Når det gjelder psyken, lærer Victoria av en av de beste. Hun omtaler Ole Einar Bjørndalen som sin mentor.

 • Victoria Gulliksen er den første av fire idrettsutøvere som presenteres i 3. sesong av NRK-satsingen «Min idrett», en programserie om ukjente nordmenn som er helt i verdenstoppen i sine idretter.
 • Victoria stiller til nettmøte mandag klokken 20.45 , etter programmet.

– Hun vet hvor hun skal. Hun har et mål og hun vet hva som kreves for å nå det målet. Da setter hun alt til side for å nå det målet. Det er det som er viktig, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.

Bjørndalen som mentor

20 år gamle Victoria Gulliksen er et av Europas største sprangryttertalentet i sin klasse. Som 15-åring red hun i sitt første seniorstevne, og siden har ikke ungjenta sett seg tilbake.

Hun har hele veien tatt store steg, og allerede som tenåring slo hun flere av landets beste seniorryttere i konkurranser. I februar debuterte hun også i World Cup-sammenheng, som den yngste fra Norge noensinne.

Talentet er det ingen tvil om. Når det gjelder psyken, lærer Victoria av en av de beste.

Mannen hun kaller sin mentor: Ole Einar Bjørndalen.

– Han hjelper meg veldig mye med psyken min – spesielt under mesterskap. Jeg kan ringe han når som helst og han er alltid hjelpsom og gir alltid gode svar, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videoen

Victoria Gulliksen (20) rir for å beholde det kjæreste hun har, hesten Urval. Den tilhører en britisk investor som ønsker å selge hesten. Victoria er avhengig av et godt resultat under EM for å beholde bestevennen, men et stygt fall gjør veien vanskeligere enn ventet. Regi: Kim Peder Rismyhr. Sesong 3.(1:4)

Min idrett: Sprangridning

Samarbeidet mellom Bjørndalen og Victoria kom i stand for noen år siden, da hans tidligere kone Nathalie Santer-Bjørndalen også var aktiv innen sporten.

Bjørndalen har kjøpt noen hester fra Geir Gulliksen, faren til Victoria – mannen som har vært på landslaget i 36 år og er en av landets mestvinnende ryttere.

– Skal bli verdens beste

Skiskytterlegenden begynte etter hvert å gi Victoria råd og tips, og til slutt ble han uvurderlig for henne.

– Jeg kan ikke ri, men jeg er bedre enn Bjørn Dæhlie til å ri, ler Ole Einar Bjørndalen, før han utdyper hvordan han hjelper den unge sprangrytteren til å bli best mulig:

– De rådene jeg kan gi er hvordan det mentale fungerer – både fra suksess og nederlag. Jeg har vært på begge fronter og opplevd mye over en lang periode.

I NRK-serien følger vi Victoria frem mot EM i Young rider-klassen (klassen under senior). Mesterskapet er det kortsiktige målet, men den store ambisjonen, målet Bjørndalen snakker om, er mye større.

– Det er å bli verdens beste rytter. Så enkelt og greit er det. Jeg vil ri, ha det gøy, og konkurrere i de beste stevnene resten av livet, forteller Victoria Gulliksen.

Til stede da Norge mistet bronsen i Beijing

18.08.2008: 16 år gamle Victoria Gulliksen sitter på tribunen og heier på faren Geir og det norske laget under lagkonkurransen i Beijing-OL. Til alles store overraskelse klarer siste rytter Tony André Hansen med hesten Camiro å sikre Norge bronsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Victoria Gulliksen

Victoria jobber mer enn de fleste for å bli best. Fra morgen til kveld rir hun opp til 10 hester hver dag.

– Jeg har aldri vært så glad i mitt liv som da jeg skjønte at vi vant bronsen, forteller Victoria.

Hun beskriver en ellevill jubel blant alle til stede, og en fantastisk seiersfest senere på kvelden.

Men festen fikk en brå slutt. Ikke lenge etter kom sjokkbeskjeden om at det norske laget er disket som følge av feilmedisinering. Årsaken var at det ble funnet mengder av det forbudte stoffet Capsaicin i blodprøven til Tony André Hansens hest.

– Rir for å gjenreise sportens ære

Gleden til Victoria ble erstattet av en minst like stor skuffelse. Ryktet til sporten ble satt mange hakk tilbake, og under OL i London stilte ikke Norge med utøvere i sprangridning. Årsaken var blant annet mangelen på sponsorer.

– Jeg tror at mange folk som kunne sponset oss slik at vi kom til OL i London tenkte: «Nei, dette gidder vi ikke. Vi kan ikke sponse noen som holder på slik,» sier Victoria.

Hun gikk fra enorm glede til enorm skuffelse. Og fra enorm skuffelse til sterk besluttsomhet.

Victoria Gulliksen

Victorias kortsiktige mål er EM i Østerrike.

Foto: Marius Arnesen

– Det har gjort meg mer bestemt på å ta en medalje i OL. Norge fortjener en medalje. Jeg vil selv være med på å vise at Norge er gode nok til det, sier hun.

– Føler du at du nå rir for å gjenreise sportens ære?

– Ja, absolutt.

– Hun kommer til å nå langt

Treningsviljen til 20-åringen har imponert Ole Einar Bjørndalen stort. Han beskriver henne som svært målbevisst–ikke ulik han selv.

– Hun er kriger og gir aldri opp. Hun kjemper og jobber knallhardt. Victoria har jobbet seg opp fra det å lære å ri til å bli en av verdens beste ryttere i sin klasse, slår han fast.

Og skiskytterlegenden er ikke i tvil om at Victoria har både talentet og den mentale styrken til å nå målene sine.

– Hun er veldig lik sin far. Han er også en som har begynt fra bunnen av. Men Victoria har kanskje enda større talent og forutsetninger enn det Geir har hatt. Hun er en kriger og hun vil nå langt.

Siste nytt

 • Jarstein skrives ut fra sykehuset

  Fotballandslagets keeper Rune Almenning Jarstein skrives ut fra sykehuset søndag etter koronasykdom.

  Det er likevel usikkert om telemarkingen kommer på banen igjen for Hertha Berlin denne sesongen.

  – Rune skrives ut i dag (søndag). Nå er det bare for ham å trene seg opp igjen, sier landslagslege Ola Sand til NTB uten å ville si noe om når målvakten er tilbake på banen.

  Jarstein har hatt et ganske tøft møte med covid-19-sykdommen ifølge Sand. (NTB)

  Almenning Jarsten
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kanontid av 18-åring

  18 år gamle Anthing Mu løp 800 meter på 1.57,73 i Michael Johnson Invitational. Det er årsbeste i verden, og ville plassert den amerikanske junioren på andreplass på årsbestelista i fjor, mellom Faith Kipyegon (1.57,68) og Hedda Hynne (1.58,10). Tidligere i år satte Mu innnendørs juniorverdensrekord på både 400 og 800 meter.

  jZ4SnS_mNVk
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Ødegaard skadet, mister ny kamp

  Martin Ødegaard spiller ikke for Arsenal mot Fulham i Premier League søndag. Ankelskaden setter ham utenfor igjen.

  Det går fram i en oppdatering på Arsenals hjemmeside : – Høyre ankel. Martin er uaktuell for Fulham-kampen søndag. Håpet er at han er tilbake i lett trening til uka.

  Ødegaard skadet ankelen i landskampen mot Gibraltar i slutten av mars og ble byttet ut. Han spilte så kort etter både mot Tyrkia og Montenegro.

  22-åringen har stått over Arsenals tre siste kamper, og det blir til fire søndag. Ødegaard er lånt inn fra Real Madrid ut denne sesongen. Han hadde flere skadeopphold etter at han returnerte til Madrid sist sommer.

  Arsenal spiller mot Everton hjemme i serien fredag. Den kampen kan også komme for tidlig for Norges landslagskaptein. (NTB)

  Martin Ødegaard for Arsenal
  Foto: ADAM DAVY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal