Semenya vant suverent – så dro hun paralleller til Trumps mur

Caster Semenya svarte «hell, no» på spørsmål om hun vil begynne å medisinere seg. Samtidig nekter hun å la seg stoppe.

Semenya

KANSKJE FOR SISTE GANG: Caster Semenyas tid som verdens suverent beste 800-meterløper er mest sannsynlig forbi.

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

– Jeg fortsetter å trene og å løpe. Hvis noe kommer foran meg, finner jeg alltid en vei over. USA bygger mur mot Mexico, men du finner likevel meksikanere i USA. Det er det vi gjør, sier Caster Semenya til SVT.

Det sørafrikanske fenomenet skulle egentlig ikke ha løpt kveldens Diamond League-stevne i Doha. Men drøyt to dager etter CAS-avgjørelsen som tilsynelatende snur 28-åringens hverdag på hodet, kom hun til start.

Selvfølgelig vant hun 800-meteren – på knallsterke 1.54,98.

– 1.54, det er en vanvittig fart, ikke selvmordstempo, men dette handler om å inspirerer verden og vise at det er mulig hvis du tror, sier hun til SVT om løpet.

Omstridte regler

Onsdag godkjente altså Idrettens voldgiftsrett (CAS) de nye reglene Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har innført som definerer et maksimalt testosteronnivå for kvinner som skal konkurrere på mellomdistanse.

Reglene gjelder for distansene fra 400 meter til en engelsk mil (1609 meter) – og trer i kraft allerede 8. mai. Det betyr at løpet i Doha var siste mulighet for Semenya til å løpe «som seg selv».

Det samme gjaldt for øvrig Francine Niyonsaba fra Burundi, som endte på andreplass i Doha.

Skal Semenya og Niyonsaba løpe 800-meteren i VM på samme bane i Doha i oktober, må de begynne å medisinere seg i løpet av de nærmeste dagene. For å delta må de nemlig ha medisinert seg i fem måneder for å få ned testosteronnivået.

Diamond league Doha

SE SÅ SUVEREN: Caster Semenya lekte med konkurrentene i Doha.

Vil ikke ta medisiner

Journalist Pippa Field i The Telegraph melder på Twitter at Semenya etter fredagens løp skal ha svart «hell, no» – altså et tindrende klart nei – på spørsmål om det er aktuelt å sette i gang med hormonbehandling.

Også nyhetsbyrået Reuters siterer henne på dette.

Samtidig skal hun ha utelukket en satsing på 5000 meter, som kunne ha vært et alternativ. Field tolker dette til at Semenya enten kjemper videre for å få regelen fjernet – eller legger opp.

I andre intervjuer er det imidlertid lite som tyder på at Semenya har tenkt å takke for seg.

– Hvordan kan jeg legge opp når jeg er 28? Jeg føler meg fortsatt ung og energisk. Jeg har fortsatt ti år eller mer foran meg i friidretten, sier hun til BBC.

Samtidig sier Semenya:

– Det er opp til Gud. Gud har avgjort mitt liv, Gud vil ende mitt liv, Gud har avgjort min karriere, Gud vil ende min karriere. Ingen mann, eller noe annet menneske, kan stoppe meg fra å løpe.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Ventura klarte ikke cuten

  Kristoffer Ventura gikk fem slag under par på den andre dagen av PGA-turneringen i Georgia i USA. Det holdt likevel ikke til videre spill.

  24-åringen ødela nemlig langt på vei turneringen da han torsdag åpnet med å være seks slag over par etter to hull på åpningsrunden. Nordmannen reddet seg til slutt noe inn og endte tre slag over par.

  Etter en bedre dag fredag endte Ventura på to slag under par etter to dager. Det var ikke nok til å klare cuten og sikre spill videre i helgen.

  A Military Tribute At The Greenbrier - Round One
  Foto: Jared C. Tilton / AFP
 • Forfang vraka til laghopp

  Johann André Forfang er vraka til lagkonkurransen under sesongopninga i Wisla laurdag. Han leverte dårlegast i kvalifiseringa på fredag, der han enda på ein 32.plass. Robert Johansson, Thomas Aasen Markeng, Marius Lindvik og Daniel André Tande hoppar for Norge.

  Tande og Forfang
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal