Hopp til innhold

FIFA

Oppsummert

Gianni Infantino ble i andre valgrunde valgt til ny FIFA-president med 115 stemmer. Hans hovedrival sjeik Salman fikk 88.

  • Domstol avsatte Brasils fotballpresident

    En domstol i Rio de Janeiro har avsatt presidenten i Brasils fotballforbund på grunn av uregelmessigheter i valget i fjor.

    Ednaldo Rodrigues, som først ble midlertidig ansatt som fotballpresident i 2021, vant presidentvalget i fjor. Domstolen gir fotballforbundet beskjed om å avholde nytt valg innen 30 dager.

    Fram til da er det lederen for landets idrettsdomstol, José Perdiz, som skal styre forbundet. Domstolen opphever hele fotballtinget fra i fjor, og dermed også avgjørelsen det tok om å ansette Rodrigues.

    Rodrigues har mulighet til å anke avgjørelsen. Fotballforbundet opplyser at de vurderer hvilke skritt de skal ta.

    Saken kan potensielt føre til at Fifa innfører sanksjoner mot Brasil. I verste fall kan Fifa kaste ut fotballforbund i land der myndighetene griper inn slik, mens også arbeidet med å få VM for kvinner i 2027 kan bli påvirket.

    (©NTB)

    Ednaldo Rodrigues
    Foto: AFP
  • Fifa bekrefter: Saudi-Arabia eneste søker til VM i 2034

    Saudi-Arabia er eneste søker til VM-sluttspillet i fotball for menn i 2034, bekrefter Fifa i en pressemelding etter at fristen for å melde interesse løp ut.

    Noen timer tidligere meldte Australias fotballforbund at landet ikke kommer til å søke.

    Marokko, Portugal og Spania søker om å arrangere sluttspillet i 2030 sammen, og Uruguay, Argentina og Paraguay har søkt om å avvikle en innledende kamp hver for å markere 100-årsjubileet for det første VM-sluttspillet som ble avviklet i Sør-Amerika.

    Formell tildeling av mesterskapene i 2030 og 2034 vil skje på en Fifa-kongress, trolig i slutten av neste år, etter en prosess med dialog og grundig evaluering av søknadene opp mot de oppsatte kriteriene, samt godkjenning av Fifa-styret.

    – Dialogen vil fokusere på prioriterte områder som infrastruktur, tjenester, kommersielle hensyn, bærekraft og menneskerettigheter, står det i Fifa-meldingen, ifølge NTB.

    FIFA-president Gianni Infantino og Saudis sportsminister prins Abdul Aziz bin Turki Al-Faisal
    Foto: SAUDI PRESS AGENCY / Reuters
  • Blatter fyrer løs mot Fifas VM-grep: – Absurd å rive turneringen i stykker

    Den skandaleombruste tidligere Fifa-presidenten Sepp Blatter har ikke mye til overs for løsningen som er valgt for fotball-VM i 2030.

    Onsdag kunngjorde Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) at Spania, Portugal og Marokko blir verter for sluttspillet om sju år. Samtidig skal de tre første kampene spilles i henholdsvis Uruguay, Argentina og Paraguay.

    – Det er absurd å rive turneringen i stykker på denne måten. VM-sluttspillet bør være et kompakt arrangement, sier Blatter til sveitsiske Blick, ifølge NTB.

    Sepp Blatter måtte i 2015 gi seg som Fifa-president etter anklager om korrupsjon. Han ble senere dømt for flere av forholdene.

    Sepp Blatter
    Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
  • Fifa med VAR-nyvinning i VM – TV-seerne får større innblikk

    TV-publikummet kan glede seg til å få flere detaljer om VAR-avgjørelser i kvinnenes fotball-VM i Australia og New Zealand i sommer.

    Det skjer etter gode erfaringer fra utprøving av ny teknologi under klubb-VM i februar og U20-VM for menn i juni, får NTB opplyst fra Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

    Hovedsakelig dreier nyvinningen seg om at Fifa har bestemt seg for å kringkaste dommernes beslutninger i VAR-situasjoner.

    Rent konkret betyr det at TV-seerne vil få se en gjennomgang av VAR-situasjoner, samtidig som man kan følge hoveddommeren når hen går til og fra VAR-skjermen. Deretter vil dommeren kunngjøre følgende informasjon via sitt kommunikasjonsutstyr:

    * Endelig avgjørelse.

    * Bakgrunn for avgjørelsen og beskrivelse (eventuelt også hvilken forseelse som er begått og hvilken spiller som utførte forseelsen).

    Nyvinningen innføres for første gang i et seniormesterskap, og dommerne vil måtte snakke engelsk. VAR (videodømming) skal kunne gripe inn i situasjoner som dreier seg om mål, røde kort, straffer eller feil identitet.

    (NTB)

    Stéphanie Frappart
Hoveddommer Stéphanie Frappart under mesterligakampen i fotball for kvinner mellom LSK Kvinner og FC Barcelona Femení på Åråsen Stadion. 2019
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Fifa tillater ikke OneLove-regnbuebind i fotball-VM

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har nå presentert et utvalg av åtte kapteinsbind som kan brukes under årets fotball-VM for kvinner i Australia og New Zealand.

    Fifa vil tilby ulike typer kapteinsbind, blant annet et flerfarget hjerte, til VM-lagene. Det blir opp til lagene selv å velge hvilket armbind de ønsker å bruke. Men OneLove-regnbuebindene er ikke tillat i år heller.

    – I starten foreslo FIFA to ulike alternative kapteinsbind for inkludering, ett med OneLove-fargene, ett annet helt blått for land som ikke anerkjenner skeives rettigheter. Dette ville truffet dårlig og kun fungert som en provokasjon. Fra Norges side var vi tydelige på at vi ikke kunne akseptere denne typen relativisme, at vi er bekymret for at skeives rettigheter er under press i hele verdensfotballen og at FIFA ikke kan vike her, sier fotballpresident Lise Klaveness til NRK.

    – Heldigvis har FIFA lyttet til de mange landene og spillerne som var tydelig på dette punktet og nå kommet tilbake med kun ett inkluderingsalternativ hvor de aksepterer at fargebruk og budskap fra «One love» kan brukes i VM, fortsetter Klaveness.

    Norge er blant nasjonene som er med i OneLove-kampanjen som støtter lhbt+-personer, og kaptein Maren Mjelde har spilt med det regnbuebindet i flere landskamper.

    Fifa skriver likevel at de ønsker å vise at fotballen forener hele verden.

    – Etter noen svært åpne samtaler med interessenter, inkludert medlemsforeninger og aktører, har vi besluttet å fremheve en rekke sosiale årsaker – fra inkludering til likestilling, fra fred til å få slutt på sult, fra utdanning til å takle vold i hjemmet, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Det ble heftige diskusjoner rundt bruken av «OneLove»-kapteinsbindet under herrenes fotball-VM i fjor, da flere europeiske nasjoner ble truet med gult kort av Fifa dersom de tok det i bruk. Samtlige land avsto fra å bruke det flerfargede bindet, men en rekke politikere og idrettsprofiler fra ulike land valgte å bruke OneLove-bindet mens de var til stede på stadion i Qatar.

    regnbuebånd
    Foto: AFP
De gjennomsiktige stemme-boksene som Pris Ali har bestilt ankom Zurich i dag.
V3

Siste nytt

  • Verstappen vant i Kina

    Max Verstappen vant Formel-1-sprinten i Kina natt til lørdag norsk tid.

    Han slo Lewis Hamilton med 13,043 sekunder.

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal