Hopp til innhold

FIFA

Oppsummert

Gianni Infantino ble i andre valgrunde valgt til ny FIFA-president med 115 stemmer. Hans hovedrival sjeik Salman fikk 88.

 • Real Madrid vil delta i klubb-VM – Ancelotti føler seg feiltolket

  Real Madrid har i en nylig publisert pressemelding understreket at de ønsker å delta i klubb-VM. Den spanske klubben avviser at de på noe tidspunkt har stilt spørsmål ved sin deltakelse.

  Pressemeldingen kom etter at Real Madrid-trener Carlo Ancelotti nylig uttalte at de ikke ville delta i turneringen.

  – Fifa har glemt at lagene ikke kommer til å delta i nye VM for klubblag, hevdet Ancelotti overfor den italienske avisa Il Giornale.

  Han fulgte videre opp:

  – Vi kommer til å avslå invitasjonen, sa italieneren.

  Ancelotti har mandag skrevet en unnskyldning på X, der han skriver at ordene hans ikke ble tolket slik han ønsket.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Fifa droppet avstemning om Israel-sanksjon

  Fifa droppet avstemning over forslaget fra Palestinas fotballforbund (PFA) om sanksjoner mot Israels fotballforbund.

  Torsdag gikk Norges Fotballforbund med Lise Klaveness i spissen ut og sa at de ville støtte PFAs forslag om sanksjoner mot Israel.

  Representanter for PFA argumenterte for sitt forslag fra talerstolen på Fifa-kongressen i Bangkok fredag. Palestinerne beskylder Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

  Det palestinske forbundet oppfordret Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) på dette og det at Israel inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

  I forslaget ble Fifa bedt om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe». Palestinerne hevdet at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

  – Fifa har ikke råd til å være likegyldig til disse overtredelsene eller det pågående folkemordet i Palestina, sa PFA-president Jibril Rajoub på talerstolen, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

  Fifas president Gianni Infantino slo fast, etter å ha hørt innleggene fra Palestina og Israel, at politikk ikke skal blandes inn, og droppet avstemming over det palestinske forslaget.

  Han sa at Fifa ikke ønsker splittelse blant medlemmene og varslet at Fifa i stedet skal søke juridisk råd for å se hvordan saken kan følges opp. Fifa skal holde en ekstraordinær konferanse før 20. juli for å gå gjennom den juridiske analysen, sa Infantino.

  Fifa besluttet i februar 2022 å utelukke alle russiske lag fra sine turneringer. Det ble gjort i kjølvannet av Russlands fullskalainvasjon av Ukraina.

  Ifølge danske Ekstra Bladet, gjengitt av TV 2 , skal flere av delegatene ha forlatt salen i protest da Israels fotballpresident Shino Moshe Zuares kalte PFAs forslag «kynisk».

  – Nok en gang står vi overfor et kynisk, politisk og fiendtlig forsøk på å skade israelsk fotball. IFA har aldri brutt noen regler som Fifa eller Uefa har satt, og det kommer heller ikke til å skje i framtiden, sa Zuares.

  (©NTB)

  Infantino
  Foto: AP
 • Fotball-VM i 2027 til Brasil

  Fifa kunngjorde fredag at Brasil blir vertsland for fotball-VM for kvinner, melder Reuters. Dette blir første gang VM for kvinner avholdes i Sør-Amerika.

  Valget sto mellom Brasil og en felles europeisk søknad fra Belgia, Nederland og Brasil. Norges Fotballforbund var blant Fifa-medlemmene som støttet den europeiske søknaden.

 • Fifa stemte ikke over palestinsk forslag

  Fifa droppet avstemning over forslaget fra Palestinas fotballforbund om sanksjoner mot Israels fotballforbund på Fifa-kongressen i Bangkok fredag.

  Palestinerne beskylder Israel for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

  I forslaget ble Fifa bedt om å ta i bruk artikkel 4 i vedtektene, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe».

  Fifas president Gianni Infantino slo fast at Fifa ikke skal blande seg i politikk og droppet avstemming over det palestinske forslaget.

  (NTB)

 • Domstol avsatte Brasils fotballpresident

  En domstol i Rio de Janeiro har avsatt presidenten i Brasils fotballforbund på grunn av uregelmessigheter i valget i fjor.

  Ednaldo Rodrigues, som først ble midlertidig ansatt som fotballpresident i 2021, vant presidentvalget i fjor. Domstolen gir fotballforbundet beskjed om å avholde nytt valg innen 30 dager.

  Fram til da er det lederen for landets idrettsdomstol, José Perdiz, som skal styre forbundet. Domstolen opphever hele fotballtinget fra i fjor, og dermed også avgjørelsen det tok om å ansette Rodrigues.

  Rodrigues har mulighet til å anke avgjørelsen. Fotballforbundet opplyser at de vurderer hvilke skritt de skal ta.

  Saken kan potensielt føre til at Fifa innfører sanksjoner mot Brasil. I verste fall kan Fifa kaste ut fotballforbund i land der myndighetene griper inn slik, mens også arbeidet med å få VM for kvinner i 2027 kan bli påvirket.

  (©NTB)

  Ednaldo Rodrigues
  Foto: AFP
FIFA Infantino Qatar Soccer

Raser etter Fifa-presidentens intervju: – Det er total ignoranse og frekkhet

De gjennomsiktige stemme-boksene som Pris Ali har bestilt ankom Zurich i dag.
V3
Sepp Blatter Michel Platini

FIFAs nye president blir valgt 26. februar

Siste nytt

 • Gullvinneren disket etter sykkelsti-drama i dansk mesterskap

  Johan Price-Pejtersen trodde han hadde tatt tempogullet under det danske mesterskapet i sykling. Så ble han diskvalifisert etter å ha tatt seg til mål via sykkelstier.

  Price-Pejtersen, som er lagkamerat med norske Torstein Træen i sykkellaget Bahrain-Victorious, passerte målstreken til bestetid i temporittet i Herning.

  Etter å ha jublet for gullet kom kontrameldingen. Juryen valgte å diske 25-åringen fordi han delvis hadde benyttet sykkelstier underveis i traseen.

  Dermed gikk det danske mesterskapet i stedet til langt mer profilerte og meritterte Mattias Skjelmose. Han sykler for stjernemannskapet Lidl-Trek.

  En annen av Danmarks fremste sykkelstjerner, Kasper Asgreen, ble flyttet opp fra bronse- til sølvplass etter diskvalifikasjonen av Price-Pejtersen.

  (NTB)

  ODOB78hZg0Q
  Foto: NTB
 • Nytt hackerangrep mot TV-sending under polsk EM-kamp

  Hackere forstyrret sendingen i Polen under landets kamp mot Østerrike i fotball-EM fredag. Det er andre gang det skjer under mesterskapet.

  Nyhetsbyrået Reuters viderebringer informasjonen om at polske fotballfans fikk seg en lite hyggelig overraskelse under fredagens kamp hos kringkasteren TVP.

  – Vi beklager for de tekniske problemene vi hadde under dagens kamp, heter det i en melding fra TVP.

  De første undersøkelsene har avdekket at hackerne brukte et såkalt DDoS-angrep, som betyr å overbelaste serverne slik at de svikter.

  Noe av det samme skjedde under åpningskampen mot Nederland. I etterkant av det oppgjøret gikk den polske viseministeren for digitalisering, Pawel Olszewski, ut i mediene og la skylden på Russland.

  – Det ble kjapt løst. Om ikke våre tjenester hadde fungert ordentlig, kunne det ha gått galt, sa han i intervjuet.

  Ifølge TVP ble angrepet mot Nederland-kampen gjennomført fra en IP-adresse i Polen. Det er ikke kjent hvor fredagens angrep kom fra.

  Seerne kan «trøste» seg med at kampen kanskje ikke var så mye å se. Polen tapte 1-3 for Østerrike. Dermed er de hvitkledde sist i puljen etter to kamper og trenger nærmest et mirakel for å gå videre.

  (NTB)

  nrxisShSNvY
  Foto: AP
 • Polen ble herjet med – trolig ute av EM

  Robert Lewandowski-comeback hjalp ikke for Polen, som tapte 1-3 mot Østerrike til slutt.

  Det betyr at det må et mirakel til for at polakkene skal ta seg videre til åttedelsfinalen i Tyskland.

  – Jeg tror Rangnick legger seg i kveld og er utrolig fornøyd med spillerne sine og hvordan de har opptrådd, sa TV 2s Yaw Ihle Amankwah om Østerrike og deres trener.

  Begge lag hadde en viktig kamp foran seg ettersom de tapte sine åpningskamper.

  Det var Østerrike som startet klart best og satte inn et voldsomt press fra start. Det skulle også betale seg i form av en scoring.

  Det var Gernot Trauner som stanget østerrikerne i ledelsen etter et hardt innlegg fra venstrekanten.

  Østerrike fortsatte å presse, men Polen var etter hvert mer og mer med i kampen. Etter halvtimen spilt dukket Krzystof Piatek opp på en retur og satte ballen enkelt i mål.

  Etter timen spilt fikk polakkene endelig se stjerna Robert Lewandowski på banen igjen, men det fikk ingen umiddelbar effekt.

  For kort tid etter banket Christoph Baumgartner ballen i nettet etter å ha gjort et sugende løp inn i boksen.

  Vondt skulle bli til verre for Polen. Marcel Sabitzer ble felt av keeper Wojciech Szczesny og Østerrike fikk tildelt et straffespark. Marko Arnautovic var sikker fra ellevemeteren og satte inn 3-1.

  Med det har Polen null poeng etter to kamper og de møter Frankrike i siste kamp i gruppespillet. Den må helst vinnes med flere mål om det skal være noe håp.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria

Sendeplan

Kl. Program Kanal