Hopp til innhold

FIFA

Oppsummert

Gianni Infantino ble i andre valgrunde valgt til ny FIFA-president med 115 stemmer. Hans hovedrival sjeik Salman fikk 88.

 • Fire Uruguay-spillere utestengt for dårlig oppførsel i VM

  Fredag kom avgjørelsen i disiplinærsaken etter VM-kampen mellom Ghana og Uruguay 2. desember. Fire uruguayanere er utestengt i én til fire kamper, skriver NTB.

  I Fifas pressemelding står det at Fifas disiplinærkomité anser Uruguays fotballforbund som ansvarlig for tilskuernes diskriminerende oppførsel og fant at spillerne brøt prinsippene for fair play.

  Både Fernando Muslera og José Maria Giménez er utestengt i fire kamper. Mens Diego Godin og Edinson Cavani begge er utestengt i en kamp.

  Bakgrunnen for utestengelsen er at spillerne konfronterte dommeren på en aggresiv måte da Uruguay ble slått ut av fotball-VM. De vant kampen 2-0, men manglet ett mål for å avansere i mesterskapet og mente de ble snytt for straffe på overtig.

  Uruguay må også spille neste turneringskamp uten publikum på kortsidene. Og spillerne og fotballforbundet er ilagt bøter, og Fifa har også bestemt at spillerne skal gjøre samfunnstjeneste i et fotballprosjekt.

  uruguay
  Foto: Darko Vojinovic / AP
 • Fifa-rapport: Kjempevekst i salget av kvinnelige fotballspillere

  Overganger i kvinnefotballen blir stadig mer lukrative. Siden 2018 har det samlede beløpet gått fra 5,9 til 32,5 millioner kroner.

  Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) la torsdag fram sin årlige rapport om overgangsmarkedet. Konklusjonen er at salgsinntektene for kvinnelige spillere har skutt i været.

  I 2018 ble det i alt solgt spillere til og fra klubber i kvinnefotballen for 0,6 millioner dollar, mens summen var på 3,3 millioner i 2022.

  Bare det siste året har det vært en stigning på 62 prosent. Det ble i fjor registrert 1555 overganger, men i de fleste tilfeller skjedde det uten at det ble lagt penger på bordet.

  – Alt dette gjenspeiler de store stegene som er blitt tatt. Stadig flere kvinnelige spillere blir profesjonelle, konstaterer Emilio Garcia Silvero i Fifas juridiske avdeling.

  Julie Blakstad byttet i fjor vinter ut Rosenborg med Manchester City. Ifølge trønderklubben var det tidenes største salg fra Toppserien.

  (©NTB)

  norge
  Foto: Naina Helén Jåma / NTB
 • Uefa flytter supercupfinale ut av Russland

  Kazan mister arrangøransvaret for årets augustkamp mellom de kommende vinnerne av mesterligaen og europaligaen. Årsaken er Russlands krigføring i Ukraina.

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) tok avgjørelsen i et styremøte onsdag. Supercupfinalen skal i stedet spilles på hjemmebanen til den greske klubben Olympiakos i utkanten av Aten.

  Kampdatoen er satt til 16. august. Kazan var blant arrangørbyene da russerne arrangerte VM i 2018.

  Russland ble fjernet som finalevert for mesterligaen i fjor vår. Kampen skulle ha vært spilt i St. Petersburg, men ble flyttet til franske Saint-Denis kort tid etter landets invasjon av Ukraina i slutten av februar.

  Både russiske klubber og landslag har siden vært utestengt fra Uefa- og Fifa-turneringer.

  (©NTB)

  Infantino og Putin
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NT
 • CAS ga Fifa medhold og avviste anken fra Sjakhtar Donetsk

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) har avvist ankene mot Fifa fra det ukrainske fotballaget Sjakhtar Donetsk og en rekke russiske klubber.

  Det skrev CAS i en pressemelding torsdag.

  Det er snakk om to ulike ankesaker. Den ene saken er mellom Sjakhtar Donetsk og Fifa, mens den andre er mellom Fifa og de russiske klubbene Zenit JSC, Dynamo Moscow, Sochi, PFC CSKA Moscow, Krasnodar, Lokomotiv, Rostov og Rubin.

  Bakgrunnen for ankene er at Fifa utvidet bruken av «vedlegg 7» 20. juni 2022, som tar for seg midlertidige regler for den eksepsjonelle situasjonen som følge av krigen i Ukraina.

  I «vedlegg 7» sin opprinnelige versjon ble en spiller eller treners kontrakt med en klubb automatisk suspendert frem til 30. juni 2022. Den nye utvidelsen åpnet for at spillere og trenere ensidig kunne suspendere kontraktene sine frem til 30. juni 2023.

  Det er denne utvidelsen Sjakhtar Donetsk og de russiske klubbene utfordret, etter at utvidelsen ga store konsekvenser for klubbene – hvor flere spillere suspenderte kontraktene sine.

  Men begge ankene ble avvist av to separate voldgiftspaneler. De bekreftet at Fifas utvidelse av vedlegget er lovlig. CAS fant at Fifas handling var velbegrunnet og i tråd med Fifa-statuttene, at det ikke var grovt uforholdsmessig og holdt seg innenfor skjønnsområdet Fifa er gitt etter sveitsisk lov.

  shaktar donetsk
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
 • Infantino ber alle Fifas medlemsland døpe om et stadion i Pelés navn

  Fifa-president Gianni Infantino varsler at han vil henstille alle verdens fotballnasjoner om å oppkalle minst en arena etter avdøde Pelé.

  Den mektige sjefen i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) kom med opplysninger om oppfordringen da han mandag ankom Brasil for å delta i fotballegendens begravelse.

  Pelé døde sist torsdag etter lengre tids kamp mot kreft. Han ble 82 år gammel.

  – Vi i Fifa vil hylle «Kongen» og be hele verden om å holde et minutts stillhet. Vi vil også be alle verdens land om å omdøpe minst en fotballarena etter Pelé, slik at barn vet hvor viktig han var, sa Infantino.

  Han ga videre uttrykk for at han deltar på minnemarkeringene i Brasil med mange følelser.

  – Tristhet, men også med et smil, fordi han ga oss mange smil, sa Infantino.

  Han var sammen med Pelés nærmeste familie blant de første til å besøke likvaken. Den varer i 24 timer.

  Tirsdag blir Pelé begravet i en privat seremoni etter først å ha blitt ført gjennom gatene i kystbyen Santos i en særskilt prosesjon.

  Prosesjonen skal blant annet gå gjennom gatene der fotballegendens 100 år gamle mor, Celeste, fortsatt bor. Hun får dermed muligheten til å ta et siste farvel med sønnen.

  (©NTB)

  Infantino Pele
  Foto: Andre Penner / AP
De gjennomsiktige stemme-boksene som Pris Ali har bestilt ankom Zurich i dag.
V3

Siste nytt

 • Sørloth og Real Sociedad tok poeng på Bernabeu

  Det ble verken mål eller vinner i den spanske toppkampen mellom Real Madrid og Real Sociedad, og dermed er Barcelonas luke på tabelltopp nå fem poeng. Real Sociedad må først og fremst takke keeper Alex Remiro for poenget. Han leverte flere gode redninger, tre av dem på avslutninger fra Vinicius Junior, skriver NTB.

  Sørloth
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Evensen vant sprinten i U23-VM

  Ansgar Evensen vant sprintrennet i U23-VM i langrenn etter å ha stukket fra finalefeltet tidlig og holdt unna i ensom majestet. Evensen vant foran svenskene George Ersson og Emil Danielsson, skriver NTB. Jonas Vika ble nummer fire. – Det er veldig kult. Dette har vært et av mine mål denne sesongen, sa Evensen i et intervju med FIS.

  Ansgar Evensen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Danmark sikret historisk VM-gull

  Det ble heseblesende håndball i VM-finalen mellom Danmark og Frankrike, som kun var to mål bak danskene med tre minutter igjen. Men så fjernet de røde all tvil med tre scoringer – og vant 34-29. Danskenes Rasmus Lauge scoret hele ti mål i finalen. Dermed er Danmark første nasjon til å vinne VM-tittelen tre ganger på rad.

  Danmark
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste