Hopp til innhold

Gråtkvalt Johaug mister OL: – Jeg er helt knust

CAS har bestemt at Therese Johaug (29) er utestengt i 18 måneder. – Helt urimelig, mener idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner.

En knust Therese Johaug møtte pressen dagen etter at hun fikk vite at hun dømmes til 18 måneder utestengelse og mister OL i Sør-Korea.

KNUST: Therese Johaug gråt under pressekonferansen tirsdag.

Etter flere måneders venting har Johaug nå fått kjennelsen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS). De har økt straffen til 18 måneder, og OL ryker dermed for Johaug.

– Jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL. Det fikk jeg beskjed om i går at jeg ikke får. Jeg har prøvd så godt jeg kan å stå i det, jobbet hver eneste dag og trent ufattelig mye for å prøve å lykkes i Pyeongchang, sa Johaug på pressekonferansen tirsdag.

– Jeg kan ikke skjønne straffen jeg får. Jeg synes det er urettferdig. Jeg er urettferdig behandlet, sier Johaug.

Johaug: Jeg hadde fortjent en opptur

Hun kan først konkurrere i 2018/2019-sesongen. VM i Seefeld i februar 2019 blir neste store mesterskap.

– Jeg har en drøm om å stå på startstreken igjen. Så får vi se hva framtiden bringer, sier Johaug på pressekonferansen.

29-åringen satt i åtte minutter og svarte på spørsmål fra pressen i Seiser Alm. Deretter forlot hun pressekonferansen i tårer.

– Jeg føler at jeg hadde fortjent en liten opptur. Så ble det heller en veldig nedtur, var noe av det siste hun sa før hun hastet ut av lokalet i Italia.

Da sto Jørn Ernst igjen for å svare på spørsmål fra pressen. Men også Johaugs manager var en preget mann. Han måtte avbryte intervjuet med NRK to ganger, da tårene presset på.

Johaugs manager knakk sammen på dirtekten

PREGET: Johaugs manager Jørn Ernst måtte svare på spørsmål da Johaug forlot pressekonferansen.

Manager: – Et stort sjokk

Christian Hjort, Johaugs advokat, sier til NRK at han ikke forstår dommen.

– Det er ikke til å begripe, sier Hjort.

– Hun forstår ikke at idretten kan utelukke henne i to fulle sesonger for bruk av en leppekrem hvor det verken forelå prestasjonsfremmende hensikt eller effekt, og som hun tok ansvar for å kontrollere med en ekspert. Når det i dommen slås fast at det ikke dreier seg om juks, men en feil så fremstår 18 måneder som uforståelig og uforholdsmessig, heter det i en pressemelding.

– Det syns jeg er helt urimelig. Forferdelig. Og jeg kan ikke skjønne at man kan lande på et så høyt resultat. Det strider mot min rettsoverbevisning, sier idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner til NRK.

Mener Johaug ikke sjekket godt nok

Panelet tok i betraktning at Johaug ikke gjorde en grunnleggende sjekk av pakningen, som ikke bare hadde påskrevet at kremen inneholdt et forbudt stoff, men som også hadde en tydelig dopingvarsling på pakken.

Straffen skal ligge mellom 12 og 24 måneder og CAS skriver at de mener 18 måneder er passende.

Skiforbundet kommenterer Johaug-dommen

TV: Se NRKs direktesending her.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal