Hopp til innhold

Gråtkvalt Johaug mister OL: – Jeg er helt knust

CAS har bestemt at Therese Johaug (29) er utestengt i 18 måneder. – Helt urimelig, mener idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner.

En knust Therese Johaug møtte pressen dagen etter at hun fikk vite at hun dømmes til 18 måneder utestengelse og mister OL i Sør-Korea.

KNUST: Therese Johaug gråt under pressekonferansen tirsdag.

Etter flere måneders venting har Johaug nå fått kjennelsen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS). De har økt straffen til 18 måneder, og OL ryker dermed for Johaug.

– Jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL. Det fikk jeg beskjed om i går at jeg ikke får. Jeg har prøvd så godt jeg kan å stå i det, jobbet hver eneste dag og trent ufattelig mye for å prøve å lykkes i Pyeongchang, sa Johaug på pressekonferansen tirsdag.

– Jeg kan ikke skjønne straffen jeg får. Jeg synes det er urettferdig. Jeg er urettferdig behandlet, sier Johaug.

Johaug: Jeg hadde fortjent en opptur

Hun kan først konkurrere i 2018/2019-sesongen. VM i Seefeld i februar 2019 blir neste store mesterskap.

– Jeg har en drøm om å stå på startstreken igjen. Så får vi se hva framtiden bringer, sier Johaug på pressekonferansen.

29-åringen satt i åtte minutter og svarte på spørsmål fra pressen i Seiser Alm. Deretter forlot hun pressekonferansen i tårer.

– Jeg føler at jeg hadde fortjent en liten opptur. Så ble det heller en veldig nedtur, var noe av det siste hun sa før hun hastet ut av lokalet i Italia.

Da sto Jørn Ernst igjen for å svare på spørsmål fra pressen. Men også Johaugs manager var en preget mann. Han måtte avbryte intervjuet med NRK to ganger, da tårene presset på.

Johaugs manager knakk sammen på dirtekten

PREGET: Johaugs manager Jørn Ernst måtte svare på spørsmål da Johaug forlot pressekonferansen.

Manager: – Et stort sjokk

Christian Hjort, Johaugs advokat, sier til NRK at han ikke forstår dommen.

– Det er ikke til å begripe, sier Hjort.

– Hun forstår ikke at idretten kan utelukke henne i to fulle sesonger for bruk av en leppekrem hvor det verken forelå prestasjonsfremmende hensikt eller effekt, og som hun tok ansvar for å kontrollere med en ekspert. Når det i dommen slås fast at det ikke dreier seg om juks, men en feil så fremstår 18 måneder som uforståelig og uforholdsmessig, heter det i en pressemelding.

– Det syns jeg er helt urimelig. Forferdelig. Og jeg kan ikke skjønne at man kan lande på et så høyt resultat. Det strider mot min rettsoverbevisning, sier idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner til NRK.

Mener Johaug ikke sjekket godt nok

Panelet tok i betraktning at Johaug ikke gjorde en grunnleggende sjekk av pakningen, som ikke bare hadde påskrevet at kremen inneholdt et forbudt stoff, men som også hadde en tydelig dopingvarsling på pakken.

Straffen skal ligge mellom 12 og 24 måneder og CAS skriver at de mener 18 måneder er passende.

Skiforbundet kommenterer Johaug-dommen

TV: Se NRKs direktesending her.

Siste nytt

 • Stjerneagenten om Haalands fremtid: – Vil avhenge av trendene i fotballen

  Rafaela Pimenta står fast på at Erling Braut Haalands fokus er i Manchester City, men hun lover ikke at han avslutter karrieren der.

  Nordmannens superagent uttaler seg ikke ofte til pressen. Nå har hun stilt opp i et intervju med Flashscore.

  Haaland signerte for Manchester City sommeren 2022 og har siden tatt Premier League med storm. Han har vunnet seks titler med de lysblå og ble nylig toppscorer i ligaen for annet år på rad. Det har fått ryktene til å svirre, spesielt i Spania.

  På spørsmål om Pimenta tror Haaland vil holde seg i City ut karrieren, er hun usikker.

  – Jeg vet ikke, men jeg tror Haaland-prosjektet vil pågå over lang tid. Det vil også avhenge av trendene i fotballen. Det som er helt sikkert i dag, er at han føler seg hjemme i City. Han er 1000 prosent forpliktet til prosjektet i City, sier hun.

  Prestasjonene har fått overgangsnettstedet Transfermarkt til å prissette Haaland til elleville 2 milliarder kroner.

  Dermed blir det svært dyrt å lokke ham vekk fra Manchester.

  (NTB)

  RLv40OTWMtg
  Foto: NTB
 • Alcaraz om OL-partnerskapet med Nadal: – Må oppleve det før jeg tror på det

  Carlos Alcaraz (21) sliter med å ta innover seg at han skal være på lag med Rafael Nadal (38) i OL-turneringen i tennis.

  Alcaraz fulgte nylig i Nadals fotspor da han gikk til topps i Roland-Garros. Det kan være starten på en ny tid i spansk tennishistorie. Nadal, som har vunnet turneringen 14 ganger, er på vei bort fra profftennisen, mens Alcaraz så vidt er i gang.

  I sommerens OL skal de to være makkere i doubleturneringen. Det sliter Alcaraz med å forstå.

  – Å kjempe om en gullmedalje for mitt land sammen med mitt idol, er en av de tingene jeg må oppleve før jeg tror på det, sier Alcaraz til Forbes.

  Alcaraz er regjerende mester i Grand Slam-turneringen Wimbledon som avvikles fra de to første ukene i juli. I intervjuet med Forbes er 21-åringen klar på hva han foretrekker.

  – Jeg foretrekker å vinne OL-gullet over Wimbledon.

  Nadal vant OL-gull i single i Beijing i 2008. I Rio i 2016 ble det seier i doubleturneringen sammen med Marc Lopez.

  – OL-gull er det største i idretten. Du får ofte bare ett eller to forsøk, sier Nadal.

  (NTB)

  Tx3NgS5DN30
  Foto: AP
 • Brady hedres med statue: – Den største i historien

  NFL-legenden Tom Brady ble onsdag innlemmet i New England Patriots' Hall of Fame. Nå får han en fire meter høy statue utenfor klubbens stadion. Den skal installeres i løpet av kommende sesong.

  Brady er en av NFL-historiens beste quarterbacker og ledet Patriots til seks titler på 20 sesonger.

  – Statuen vil stå alene utenfor vår Hall of Fame for å symbolisere hans posisjon. Ikke kun som den største i klubbens historie, men som den største i NFLs historie, sa Kraft.

  Dessuten skal Bradys draktnummer 12 pensjoneres i klubben. Det betyr at ingen noen gang får bruke det.

  – Det er vanskelig for meg å uttrykke min takknemlighet for hvordan tiden min her har formet meg, sa Brady.

  Brady la opp i 2022 etter to sesonger i Tampa Bay Buccaneers. Han stoppet på sju Super Bowl-titler og ble beste spiller fem av gangene. (NTB)

  Tom Brady
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal