Hopp til innhold

Gråtkvalt Johaug mister OL: – Jeg er helt knust

CAS har bestemt at Therese Johaug (29) er utestengt i 18 måneder. – Helt urimelig, mener idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner.

En knust Therese Johaug møtte pressen dagen etter at hun fikk vite at hun dømmes til 18 måneder utestengelse og mister OL i Sør-Korea.

KNUST: Therese Johaug gråt under pressekonferansen tirsdag.

Etter flere måneders venting har Johaug nå fått kjennelsen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS). De har økt straffen til 18 måneder, og OL ryker dermed for Johaug.

– Jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL. Det fikk jeg beskjed om i går at jeg ikke får. Jeg har prøvd så godt jeg kan å stå i det, jobbet hver eneste dag og trent ufattelig mye for å prøve å lykkes i Pyeongchang, sa Johaug på pressekonferansen tirsdag.

– Jeg kan ikke skjønne straffen jeg får. Jeg synes det er urettferdig. Jeg er urettferdig behandlet, sier Johaug.

Johaug: Jeg hadde fortjent en opptur

Hun kan først konkurrere i 2018/2019-sesongen. VM i Seefeld i februar 2019 blir neste store mesterskap.

– Jeg har en drøm om å stå på startstreken igjen. Så får vi se hva framtiden bringer, sier Johaug på pressekonferansen.

29-åringen satt i åtte minutter og svarte på spørsmål fra pressen i Seiser Alm. Deretter forlot hun pressekonferansen i tårer.

– Jeg føler at jeg hadde fortjent en liten opptur. Så ble det heller en veldig nedtur, var noe av det siste hun sa før hun hastet ut av lokalet i Italia.

Da sto Jørn Ernst igjen for å svare på spørsmål fra pressen. Men også Johaugs manager var en preget mann. Han måtte avbryte intervjuet med NRK to ganger, da tårene presset på.

Johaugs manager knakk sammen på dirtekten

PREGET: Johaugs manager Jørn Ernst måtte svare på spørsmål da Johaug forlot pressekonferansen.

Manager: – Et stort sjokk

Christian Hjort, Johaugs advokat, sier til NRK at han ikke forstår dommen.

– Det er ikke til å begripe, sier Hjort.

– Hun forstår ikke at idretten kan utelukke henne i to fulle sesonger for bruk av en leppekrem hvor det verken forelå prestasjonsfremmende hensikt eller effekt, og som hun tok ansvar for å kontrollere med en ekspert. Når det i dommen slås fast at det ikke dreier seg om juks, men en feil så fremstår 18 måneder som uforståelig og uforholdsmessig, heter det i en pressemelding.

– Det syns jeg er helt urimelig. Forferdelig. Og jeg kan ikke skjønne at man kan lande på et så høyt resultat. Det strider mot min rettsoverbevisning, sier idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner til NRK.

Mener Johaug ikke sjekket godt nok

Panelet tok i betraktning at Johaug ikke gjorde en grunnleggende sjekk av pakningen, som ikke bare hadde påskrevet at kremen inneholdt et forbudt stoff, men som også hadde en tydelig dopingvarsling på pakken.

Straffen skal ligge mellom 12 og 24 måneder og CAS skriver at de mener 18 måneder er passende.

Skiforbundet kommenterer Johaug-dommen

TV: Se NRKs direktesending her.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal