Hopp til innhold

Snowboardhåp ble verdens sterkeste mann

Da et av Norges største snowboardtalentet, Carl Yngvar Christensen (22), ble skadet begynte han med styrketrening for å trene seg opp igjen. På rekordtid ble han en av verdens sterkeste menn.

Carl Yngvar Christensen beskrives som et fenomen. 22-åringen er bare junior, men har allerede verdensrekorden i styrkeløft for seniorer. Målet er gull i VM i Puerto Rico, men en skade hindrer han på veien. NRK 1 kl 20.15 i kveld.

Se traileren til kveldens Min idrett-episode om Carl Yngvar.

– Når du tok i han som baby var han helt fast, sier mamma Vibeke Dahl Christensen.


Moren til Carl Yngvar skjønte fort at det var noe spesielt med gutten.


– Når du tok i andre sine barn, ettåringer, så var de helt annerledes. Alle andre som tok i Carl Yngvar sa det samme: « Oi, her er det muskler allerede.»

Fenomenet «Kong Carl»

22 år senere er Carl Yngvar Christensen et fenomen. «Kong Carl» kaller de ham, og han kan med rette sies å være en av verdens sterkeste menn etter sine prestasjoner i styrkeløft.

Artikkelen fortsetter under videoen

Min Idrett: Styrkeløft 1. Carl Yngvar Christensen.

Se de utrolige bildene av Carl Yngvar på snowboard. På slutten kan du også se resultatlisten som viser at han kom foran Mikkel Bang.


Karrierens høydepunkt kom under EM i Ukraina tidligere i år. Carl Yngvar hadde satt en rekke verdensrekorder for juniorer, men i Ukraina satte han også totalrekorden for seniorer. Det til tross for at 22-åringen er junior ett år til.

  • Mer «Min idrett»:

I styrkeløft er det tre øvelser som gjelder: Markløft, benkepress og knebøy. Den som under konkurranse har flest kilo sammenlagt i de tre øvelsene, er vinneren.

Med ny verdensrekord på 1135,5 kg sammenlagt sjokkerte han alle, men før han kom så langt kunne Carl Yngvar blitt topputøver i noe helt annet enn styrkeløft.

Slo Mikkel Bang i snowboard

– Han drev med bortimot alt som er registrert av idretter. Han var sprek og motorisk og tok alt veldig kjapt, forteller far Yngvar Christensen

Og det var særlig en idrett som opptok Carl Yngvar mye i ungdomsårene: Snowboard.

– Jeg var ikke veldig god. Jeg var god på det laveste nivået, sier en beskjeden Carl Yngvar til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen

Min Idrett: Styrkeløft 1. Carl Yngvar Christensen.

Se de utrolige bildene av Carl Yngvar på snowboard. På slutten kan du også se resultatlisten som viser at han kom foran Mikkel Bang.


Han var bedre enn som så. Carl Yngvar var et av de mest lovende snowboardtalentene i Norge. En resultatliste NRK har fått tilgang til viser at elverumsingen som 14-åring ligger foran Mikkel Bang sammenlagt. Bang er i dag en av verdens største snøbrettstjerner.

Begynte å trene styrke etter skade

Men en ankelskade satte snøbrettalentet på sidelinjenen. For å trene seg opp igjen begynte Carl Yngvar med styrke. Hans idrettskarriere fikk en helt ny vending, og tenåringen så seg aldri tilbake.

Carl Yngvar Christensen

NM i Styrkeløft er aldri spennende når Carl Yngvar er med.

Foto: NRK
Carl Yngvar Christensen

Da Carl Yngvar begynte å trene styrke merket han fort at musklene kom.

Foto: NRK

– Da merket han at han hadde en muskulatur som reagerte veldig raskt. Det var en voldsom reaksjon på kort tid, forteller moren.

– Det var en kompis og jeg som begynte på den gamle benkepressen til pappa. Vi syntes det var gøy å trene og bli sterkere, sier Carl Yngvar.

– Aldri sett maken til fysikk

Og sterkere ble han. Som 17-åring dukket han opp på Brumunddal Atletklubb, der

noen av landets sterkeste menn og kvinner holder til. Fysikken til tenåringen fikk de som var der til å måpe.

– Jeg må innrømme jeg ble litt satt ut da jeg så han første gang. Jeg har aldri sett en ungdom som var så fysisk utviklet som Carl, forteller landslagstrener i styrkeløft, Dietmar Wolf.

Den utrolige fysikken har gjort ham til den sterkeste mannen i verden. Og den unge alderen er det som gjør det hele så utrolig. Vanligvis tar det 10-15 år før en styrkeløfter når sitt fulle potensial. Det betyr at Carl Yngvar har mange gode år igjen.

Neste stopp VM

I Min idrett følger vi Carl Yngvar mot det neste store målet - VM i Puerto Rico som fant sted i november. Her må en av de yngste deltagerne finne seg i å være favoritt etter den utrolige innsatsen i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under videoen

Carl Yngvar Christensen er et styrkeløft-talent av de sjeldne. 21-åringen har allerede satt juniorverdensrekord og spås med tiden å bli verdens sterkeste mann.

Se NRK-reportasjen fra januar i år der Carl Yngvar forteller om styrkeløft og målene sine for fremtiden.

At han er noe utenom det vanlige synes å være klart for de fleste rundt ham, men hovedpersonen selv vil ikke være med på at han har noen helt vanvittige egenskaper.

– Egenskaper? Jeg liker bare å se på meg selv som en vanlig person med vanlige egenskaper, sier han.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal