NRK.no fulgte Armstrong-intervjuet direkte

Første del av intervjuet mellom Lance Armstrong og Oprah Winfrey ble sendt natt til fredag. Her er armstrongs svar ord for ord.

Lance Armstrong og Oprah Winfrey

Lance Armstrong er ventet å innrømme dopingbruk i nattens utleverende intervju med talkshow-vertinnen Oprah Winfrey.

Foto: George Burns / Reuters

* Denne saken ble oppdatert underveis i sendingen. Scroll deg ned til bunnen dersom du ønsker å lese svarene i kronologisk rekkefølge.

Kl 04.20: Første del av intervjuet er ferdig. I teaseren for morgendagens andre del, kommer det frem at Armstrong vil snakke om tapet av hans sponsorer, om barna og moren, og om ansvaret han sitter som leder for Livestrong. Det er bare å glede seg til resten.

Kl 04.20: Armstrong hevder han ønsker å være behjelpelig med videre dopingarbeid, dersom han skulle vært ønsket. – Jeg har ingen kredibilitet lenger, så jeg skal ikke snakke for høyt. Men dersom de spør, vil jeg komme, sier Lance.

Kl 04.19: Armstrong har så langt ikke vist noe tegn til følelsesmessig utbrudd. Han svarer seriøst på Oprahs spørsmål, og gestikuerer og forklarer med håndbevegelser.

Kl 04.17: – Jeg angrer på at jeg har stått på mitt så voldsomt. Jeg skulle ønske jeg kunne gå tilbake i tid og handlet annerledes. De andre rytterne kom mye lettere fra det enn meg, sier Armstrong om at 26 av hans konkurrenter har vitnet mot ham i USADAs 1000-siders rapport.

Kl 04.17: Oprah viser klipp fra da Armstrong ble utestengt i oktober.

Kl 04.16: Armstrong benekter at han hadde noen form for innvirkning på at USADA droppet etterforskningen mot ham i fjor. – Jeg hadde ingen innflytelse. Det hadde vært utrolig vanskelig for meg. Da de la ned etterforskningen, følte jeg at jeg hadde sluppet unna, sier Armstrong.

Kl 04.15: – Det amerikanske antidopingbyrået er grunnen til at jeg sitter her. De ga andre ryttere gode avtaler, og sånn er det, sier Armstrong.

Kl 04.14: – Jeg sitter ikke her fordi noen journalister eller media fant ut av ting. Jeg sitter her fordi det var en toårig etterforskning i min fortid, sier Armstrong.

Kl 04.14: "Hadde du sluppet unna alt dette dersom du ikke hadde gjort comeback?" spør Oprah. – Kanskje. Det er umulig å si. Men jeg gjorde ikke det, sier Armstrong.

Kl 04.13: Armstrong sier at han angrer på comebacket i 2009. – Ja, det gjør jeg. Hadde jeg ikke gjort comeback, hadde vi ikke sittet her, sier Armstrong.

Kl 04.12: – Jeg støttet Floyd i starten. Jeg støttet ham da han vant Tour de France, da han ble tatt. Men jeg dyttet ham ut da han begynte å snakke til media, sier Armstrong.

Kl 04.11: – Landis likte ikke at jeg gjorde comeback. Det startet alt dette, sier Armstrong, og refererer til at Floyd Landis har gått i bresjen for å få Armstrong tatt for doping.

Kl 04.10: Landis har flere ganger påstått at Armstrong brukte doping, og kalt Armstrong for en løgner.

Kl 04.10: Programmet fortsetter. Oprah viser video av Floyd Landis, en av Armstrongs tidligere lagkamerater som ble tatt for doping etter at han vant Tour de France i 2006.

Kl 04.06: Det er reklamepause.

Kl 04.04: Oprah konfronterer Armstrong med hans uttalelser om Emma O'Riley. "Du kalte henne en hore?" – Ja, sier Armstrong. – Jeg følte meg truet, omdømmet mitt var truet. Da gikk jeg til angrep, sier Armstrong.

Kl 04.03: Armstrong har kalt Betsy Andrieu for gal ved tidligere anledninger. – Det stemmer, sier Armstrong.

Kl 04.02: Armstrong ønsker ikke å snakke om Betsy Andrieus påstander om at han innrømmet doping i 1995. – Jeg vil ikke snakke om dette. Jeg har snakket med Betsy i ettertid, men vi har ikke skværet opp. Jeg har såret henne for dypt, sier Lance.

Kl 04.01: Oprah viser Armstrong klipp av Betsy Andrieu, en kvinne som har stått frem og fortalt at Armstrong innrømmet doping overfor legene da han fikk kreftdiagnosen.

Kl 03.59: – Det var en kar som ville ha akkurat hva han ville, og kontrollere alt, sier Lance og snakker om seg selv og hvordan han har behandlet de som har stått frem og tystet på ham. – Jeg er så lei meg. Det er mange som aldri vil tilgi meg, men jeg ønsker å unnskylde, sier Armstrong.

Kl 03.58: – Det stemmer det Emma sa, sier Lance. – Hun er en av menneskene jeg må unnskylde meg overfor nå. Jeg var en bølle mot henne. Jeg har prøvd å unnskylde meg overfor henne i dag, men..., sier Lance.

Kl 03.57: Nå tar Oprah opp Emma O'Riley, Armstrong tidligere massøse, som har stått frem med dopinghistorier om Armstrong. Armstrong har frem til nå benektet disse historiene.

Kl 03.57: Armstrong benekter at han betalte dem penger for å hjelpe dem med å overse dopingtestene hans. – Nei. De manglet penger, og spurte om jeg kunne gi dem en liten donasjon, sier Lance.

Kl 03.56: Oprah snakker nå om Armstrongs pengedonasjon til det internasjonale sykkelforbundet. Hvorfor gjorde du det? spør Oprah. – Fordi de ba meg om det. Det var IKKE for å dekke over dopingmisbruket mitt, sier Armstrong.

Kl 03.54: – Jeg testet aldri positivt på noen tester. Nå som testene er dratt opp igjen, var de positive. Men der og da, var de negative. Det fantes ikke tester som kunne avsløre det vi gjorde, sier Lance.

Kl 03.53: Intervjuet fortsetter. Nå handler det om Tour de France-deltagelsen i 1999, da Armstrong vant sin første tour.

Kl 03.49: Det er ny reklamepause.

Kl 03.48: – Folk har grunn til å hate meg. Til å føle seg svindlet. Jeg vil bruke resten av livet mitt til å gjøre opp for det jeg har gjort, sier Lance og legger til : – Her jeg sitter nå, føler jeg meg bedre enn da jeg dopet meg og vant. Ikke i går, men her og nå.

Kl 03.47: Oprah presser Armstrong på dette temaet. "Hvordan kunne du ikke skjønne at du gjorde noe galt? Jeg tror folk har vanskelig for å tro deg" sier Oprah. – Jeg har ikke noe godt svar på det, Oprah. Jeg har virkelig ikke det, sier Lance.

Kl 03.46: – I ettertid ser jeg at jeg handlet galt. Jeg skjønte ikke alvoret i det jeg gjorde. Men jeg ser det nå, sier Lance.

Kl 03.45: Armstrong sier han ikke følte at han gjorde noe galt på det daværende tidspunktet, altså etter Tour de France-seieren i 2005. – Nei, det er skremmende. Jeg følte ikke at jeg jukset. Jeg følte ikke at jeg gjorde noe galt.

Kl 03.44: – Når jeg ser det nå, tenker jeg: "Var det alt du klarte å si? Det der var tamt, Lance", sier Armstrong til Oprah.

Kl 03.43: Armstrong forklarer hvorfor han sa det han sa: – Det er ikke bra. Jeg hadde ikke planlagt hva jeg skulle si. Det var ikke noen plan der og da. Jeg er flau her jeg sitter, sier Armstrong.

Kl 03.42: Oprah viser Armstrong et intervju han gjorde like etter hans siste Tour de France-seier i 2005. I intervjuet sier Armstrong at han synes synd på dem som ikke tror på at det han hadde fått til, kan være sant.

Kl 03.41: Armstrong forklarer hvorfor han valgte å gå over streken, og bruke doping. – Det skyldes mitt hensynsløse ønske om å vinne, koste hva det koste vil. Jeg har vært arrogant. Når jeg ser opptak av meg selv fra den tiden ser jeg en arrogant dust. Det er ikke bra, sier Armstrong.

Kl 03.40: – Jeg har mange skrupler. Jeg fortjener dette, sier Armstrong.

Kl 03.39: Oprah spør flere spørsmål om Ferrari, men Lance ønsker ikke å svare. – Jeg er ikke komfortabel med å snakke om andre.

Kl 03.38: Armstrong bekrefter at han løy i intervjuet fra 2005. – Det meste jeg sa den gangen, ville jeg sagt annerledes i dag, sier Lance.

Kl 03.37: Oprah viser Armstrong et intervju han gjorde under ed i 2005. I klippet benekter Armstrong at Ferrari bedrev doping.

Kl 03.34: Programmet er i gang igjen. Oprah spør om Armstrong anbefalte lagkameratene å oppsøke dopinglege Michelle Ferrari. Armstrong nøler. – Det er visse navn jeg ikke kan nevne her, men det jeg kan si er at det er mange personer som jeg anser som bra mennesker. De er ikke onde eller giftige.

Kl 03.30: Nå er det ny reklamepause.

Kl 03.29: – Dette er den andre gangen i mitt liv at jeg ikke kontrollerer hva som kommer til å skje. Den første gangen var da jeg fikk kreft, sier Armstrong.

Kl 03.28: – Det handlet om å bevare løgnen. Gjemme sannheten. Det var derfor jeg måtte være hard mot mine lagkamerater, sier Lance og legger til: – Det morsomme er at jeg visste jeg kom til å vinne. Hver gang, sier han med et lite smil.

Kl 03.27: – Jeg har alltid kjempet for min sak. Jeg vokste opp i fattige kår, og det har formet meg til å bli en hardhudet person. Jeg vil gjøre alt i min makt til å overleve. Den holdningen, den koste-hva-det-koste-vil-holdningen, tok jeg med meg inn i karrieren. Og det var ikke bra, sier Lance.

Kl 03.26: Oprah spør: "Var du en mobber?". – Ja, svarer Armstrong. – Jeg likte å ha kontroll. Dersom noen sa noe jeg ikke likte, forsvarte jeg meg.

Kl 03.25: – Jeg sa aldri: "Du må dope deg, du må". Det var ikke noe press fra min side, sier Armstrong.

Kl 03.24: Armstrong benekter at han tvang lagkameratene til å dope seg. – Det er ikke sant, sier han etter en viss nøling. – Det ble stilt visse krav til at utøverne var i god form, sier Armstrong, uten å utdype.

Kl 03.23: Oprah spør Armstrong: "Var du lederen for US Postal-lagets doping?". Armstrong nøler, før han svarer: "Jeg var lagets leder, men jeg hadde ikke ansvar for hvordan laget jobbet".

Kl 03.22: Intervjuet er i gang igjen.

Kl 03.16: Det er reklamepause i sendingen.

Kl 03.16: Armstrong avviser at han dopet seg i Tour de France-comebacket i 2009 og 2010. – Siste gang jeg dopet meg var i 2005, sier Armstrong. Ifølge USADAs 1000-sider lange rapport skal Armstrong også ha vært dopet i disse årene. Det benekter altså Armstrong.

Kl 03.15: – To ting endret mulighetene for å dope seg. De begynte å gjennomføre tester utenfor konkurranse, i tillegg til at vi ble bedt om å levere blodpass. Det gjorde det vanskelig, sier Lance.

Kl 03.14: Armstrong sier han aldri var redd for å bli tatt. – Tidligere ble vi bare testet under konkurranser. Det skjedde sjelden at vi ble testet utenfor konkurranse. Men det er forandret nå. Man kunne nesten ikke bli tatt, sier Lance.

Kl 03.13: – Vi fikk oksygen-hjelpende midler. Det hadde en utrolig effekt. Min «cocktail» inneholdt hovedsakelig EPO, blodoverføringer og testosteron, sier Armstrong. Han mener også at hans bakgrunn som kreftpasient (Armstrong fikk diagnosen testikkelkreft i 1996, men ble kurert) var en god cover-historie.

Kl 03.12: Intervjuet er i gang igjen. Lance bekrefter at flere av historiene til Hamilton, som at rytterne fikk doping underveis i Tour de France, stemmer.

Kl 03.10: Programmet har nå tatt et avbrekk fra intervjuet. Nå viser de klipp fra USADA-leder Travis Tygart og Armstrong-lagkamerat Tyler Hamilton som forteller om hvordan dopingprogrammet fungerte.

Kl 03.09: Lance avviser at ryttere ble tvunget til å dope seg. – Det er ikke sant, sier Armstrong med en alvorlig mine.

Kl 03.08: Oprah konfronterer Armstrong med USADAs uttalelse om at Us Postal-laget drev tidenes mest sofistikerte og avanserte dopingprogram. Det er Armstrong uenig i. – Å si at vårt dopingprogram var mer avansert enn øst-tyskernes program på 1980-tallet, er feil, sier Armstrong.

Kl 03.07: Armstrong er foreløpig veldig rolig. Han virker konsentrert, og tenker seg om før han svarer.

Kl 03.06: – Jeg fant ikke opp kulturen, men jeg prøvde ikke å stoppe kulturen. Og det er jeg lei meg for, sier Armstrong.

Kl 03.04: – Historien var perfekt utrolig lenge. Men det var ikke sant.

Kl 03.04: – Jeg ser på dette som en stor løgn, som jeg har gjentatt gang på gang. For de aller fleste er det alt for sent å innrømme dette, sier Armstrong.

Kl 03.03: – Det startet med kortison, og senere gikk det over til bloddoping, sier Armstrong. Oprah spør når det startet. Lance svarer: "På midten av 1990-tallet".

Kl 03.02: Lance Armstrong har nå innrømmet doping. Oprah startet intervjuet med å spørre: "Har du noen gang brukt prestasjonsfremmede midler?" og Lance svarte et kort: "Ja.".

Kl 03.00: Da er sendingen i gang. Nå viser de en liten oppsummering av Armstrongs siste år, og dopingdommen mot ham.

Kl 02.43: Da er det kun et lite kvarter igjen til sendingen starter. Intervjuet ble altså spilt inn mandag tidligere denne uka, på et hotell i nærheten av Lance Armstrongs hjem i Austin, Texas.

Kl 02.05: Intervjuet med Lance Armstrong er bare en liten time unna. Følg intervjuet i denne artikkelen utover natten.

Kl 02.02: Første del av intervjuet vises i Norge på Discovery Channel og TLC kl. 03 natt til fredag, og den andre delen vises påfølgende natt. Det kan også streames direkte på Oprahs nettsider.

Mangler du oversikt over saken? Les deg opp her:

Siste nytt

 • Samuelsen leies ut til Haugesund

  Martin Samuelsen blir Haugesund-spiller frem til sommeren. Det bekrefter han selv overfor Haugesunds Avis. 21-åringen, som er eid av West Ham, var sist utlånt til den nederlandske klubben Venlo.

  Martin Samuelsen.
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal