Hopp til innhold

Armstrong-kjenner til NRK.no: – Det er full splittelse i kulissene

Wall Street Journal-journalist Reed Albergotti hevder Lance Armstrongs juridiske team er svært uenige i eks-syklistens valg om å gjøre TV-intervjuet med Oprah Winfrey.

Lance Armstrong

Lance Armstrong gikk inn i Oprah-intervjuet uten noen særegen plan. Hans store mål er å få konkurrere igjen.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

– Jeg vet at det er stor uenighet i kulissene bak Lance hvorvidt det å stå frem med dopinghistorien på TV er noe lurt valg, sier Reed Albergotti til NRK.no på telefon fra New York.

Reed Albergotti

Reed Albergotti har skrevet flere innsiktsfulle saker om Lance Armstrong. Her fra da han gjestet CNN tidligere denne uka.

Foto: faksimile / CNN

Albergotti jobber som rettsjournalist for anerkjente Wall Street Journal, og har gravd i Lance Armstrong-historien i en årrekke.

Han, som resten av den sportsinteresserte verden, venter spent på kveldens første del av intervjuet med Oprah Winfrey, der Armstrong angivelig vil innrømme dopingbruk.

– Dette blir høyst interessant. Jeg er spent på hvor mye han forteller, sier en svært engasjert Albergotti.

Les også: – Ett av tidenes største intervjuer

Vil gjenvinne tilliten hos folket

Noen har hevdet at Armstrong står frem i intervjuet fordi han virkelig angrer på det han har gjort, og søker tilgivelse. Andre hevder Armstrong er ute etter å felle sykkelsportens ledere.

Så er ikke tilfelle, mener Albergotti.

Den amerikanske journalisten tror den endelige beslutningen om å stille til intervju med Oprah, bunner i at Armstrong har innsett at eneste måte å gjenvinne noe av æren sin på, er å legge kortene på bordet på den mest kommersielle måten.

– Han håper å snu folkets oppfatning av ham, og sette det amerikanske antidopingbyåret (USADA) i et dårlig lys. Han håper at en ektefølt innrømmelse hos Oprah vil redde stumpene av hans fremtidige omdømme, mener Albergotti.

Albergotti skriver i en artikkel at Armstrong har forhørt seg med antidopingbyrået om det er mulig å få til en avtale - en avtale der Armstrong tilbyr sensitiv informasjon til USADA mot at livstidstraffen hans oppheves.

Det skal ikke USADA ha gått med på.

Avslaget fra USADA skal ha lagt grunnlaget for at Armstrong gikk med på TV-intervjuet med Oprah.

Blåser i søksmålene

Men at Armstrong stiller hos Oprah, er ikke alle i hans juridiske team spesielt fornøyde med.

– Det er flere i hans juridiske team som mener at det å stå frem på Oprahs show er en dårlig idé, sier Albergotti til NRK.no.

Dersom Armstrong forteller åpent om dopingfortiden hos Oprah, venter nemlig massive søksmål mot eks-syklisten. Både amerikanske myndigheter, australske rittarrangører og tidligere kollegaer har varslet søksmål dersom Armstrong velger å legge kortene på bordet.

– Jeg har inntrykket av at Armstrong er forberedt på å gjøre opp for seg, og få unna det som vil komme av søksmål. Han er ikke så opptatt av det juridiske. Så lenge han får konkurrere, er han fornøyd.

Hovedmålet er å konkurrere igjen

Det er nemlig det dette handler om - Armstrongs lidenskapelige ønske om å få konkurrere videre.

– Målet hans med TV-intervjuet er å opparbeide seg nok sympati hos amerikanerne til at USADA ser seg nødt til å oppheve hans livstidsstraff fra å konkurrere. Det er alt han ønsker - å få muligheten til å konkurrere igjen, sier Albergotti.

Armstrong la opp som proffsyklist i 2011, men har fortsatt idrettskarrieren som triathlon-utøver. Etter at Armstrong ble dømt for doping og utestengt fra idretten på livstid, har Armstrong derfor mistet levebrødet sitt.

– Da dommen falt, mistet han ikke bare retten til å konkurrere, men også sine trofaste sponsorer. Han har også kuttet alle bånd med Livestrong-organisasjonen. Armstrong har faktisk mistet alle sine inntektskilder, og det uroer ham, sier Albergotti.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Lance Armstrong

Lance Armstrong er en habil triatlet og skal visstnok savne muligheten til å konkurrere voldsomt.

Foto: HUGH GENTRY / Reuters

Tviler på at det fungerer

Wall Street-journalisten har imidlertid liten tro på at Armstrong vil lykkes med å gjenskaffe seg retten til å konkurrere. Han tviler også på at amerikanerne vil trykke ham til sitt bryst igjen.

– Tror du den gjengste amerikaner vil tilgi ham?

– Det tviler jeg sterkt på, for å være ærlig. Med tiden vil han nok finne sin plass i den amerikanske offentligheten, men han vil på ingen måte kunne gjenoppnå den statusen han har hatt blant amerikanere det siste tiåret, sier Albergotti.

– Til det er sviket for stort, avslutter han.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal