Lance Armstrong leverte sine beste prestasjoner etter å ha blitt frisk fra kreft, men i tv-intervjuet med Oprah Winfrey skal han ha innrømmet bruk av ulovlige dopingmidler allerede før sykdommen brøt ut i 1996.

CYCLING-ARMSTRONG/ Lance Armstrong takes part in a special session regarding cancer in the developing world during the Clinton Global Initiative in New York

Ifølge nyhetsbyrået AP innrømmer Lance Armstrong i et intervju med Oprah Winfrey, at han har dopet seg.

Lance Armstrong

Lance Armstrong vant Tour de France sju ganger, men er fratatt alle titlene på grunn av dopingbruk. Amerikaneren avla ikke positive dopingprøver, men ble dømt på grunn av en overveldende rapport fra Det amerikanske antidopingbyrået.

Lance Armstrong, Oprah Winfrey

Armstrong ble intervjuet av Oprah Winfrey natt til mandag, norsk tid. Dette er første gang Armstrong har gitt sin versjon av dopingskandalen i offentligheten.

Tygart

USADA-sjef Travis Tygart og hans byrå leverte en knusende rapport mot Lance Armstrong i oktober i fjor. Informasjonen fra denne rapporten førte til at Armstrong ble utestengt på livstid og mistet alle sine Tour de France-titler.

AP siterer en anonym kilde som er kjent med innholdet i intervjuet, som skal sendes først torsdag, melder avisa USA Today.

Ifølge kilden bekreftet Armstrong at han brukte stimulerende preparater for å vinne Tour de France.

New York Times hevder å ha to kilder som oppgir samme opplysninger.

Kildene til informasjonen ønsker å være anonyme siden detaljene fra intervjuet etter planen ikke skulle offentliggjøres før intervjuet sendes på TV natt til fredag norsk tid.

– Startet før kreftsykdommen

Ifølge USA Todays kilder skal Armstrong i intervjuet med Winfrey ha innrømmet at han dopet seg før han fikk kreftdiagnosen. Den diagnosen fikk han i 1996.

Disse opplysningene stemmer overens med det USADA har kommet frem til i sin granskning.

George Hincapie, tidligere lagkamerat av Armstrong, har fortalt at Armstrong dopet seg i 1995.

Dermed tyder mye på at Armstrong var dopet også lenge før han leverte det som blir regnet for hans største prestasjoner, sammenlagtseierne i Tour de France mellom 1999-2005. Disse ble senere tatt fra ham, da han i høst ble dømt for bruk av doping.

Amstrong ble for øvrig verdensmester i Oslo i 1993.

Planlegger å vitne

Det er ennå ikke kjent hvor detaljert Armstrong var i sin beskrivelse av dopingbruken. I en e-post til New York Times skriver amerikaneren at han ikke kan snakke om intervjuet med Oprah.

Armstrong skal imidlertid ha planer om å avgi vitneforklaringer mot sentrale personer i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Der vil han angivelig fortelle om disse personenes forhold til doping i sykkelsporten. Armstrong vil ikke vitne mot andre ryttere, ifølge kildene.

Armstrong og hans representanter skal dessuten ha vært i samtaler med Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) om når han skal møte for å forklare seg.

– Armstrong er ventet å besvare alle spørsmål, overgi materiale, overgi telefonutskrifter, testresultater, alt, ifølge USA Today.

– Han stilte forberedt

Oprah Winfreys intervju med Armstrong skal ha vart i omtrent to og en halv time. Intervjuet skal redigeres ned til halvannen time før det TV-sendes.

Winfrey har så langt ikke gitt noen utfyllende kommentarer om intervjuet, men hun ga lyd fra seg på sin Twitter-konto da praten med Armstrong var ferdig.

Der skrev hun: «Avsluttet akkurat med Armstrong. Mer enn to og en halv time. Han kom FORBEREDT!»

Armstrong eller Winfrey hadde mandag kveld ikke bekreftet opplysningene om at Armstrong skal ha innrømmet bruk av doping.

– Vi bekrefter ikke spesifikk detaljer om intervjuet nå, sier en talsmann for Winfreys TV-selskap OWN til Reuters.

Lurte pressen

I forkant av intervjuet ble det opplyst av Winfrey skulle møte syklisten i hans hjem i Austin i Texas.

Dermed møtte et stort pressekorps opp utenfor Armstrongs hjem, men de ble lurt. Intervjuet foregikk nemlig på et hotell i Armstrongs hjemby.

Armstrongs møte med Winfrey har fått stor oppmerksomhet. Dette er første gang syklisten har gitt sin versjon av dopingskandalen etter at han ble utestengt fra idretten på livstid.

Unnskyldte før intervjuet

Tidligere mandag ba Armstrong om unnskyldning til rundt 100 ansatte i kreftstiftelsen Livestrong som han selv var med å starte.

– Han hadde en privat samtale med staben som har gjort så mye viktig arbeid gjennom så mange år, sa Livestrongs talskvinne Katherine McLane.

Armstrong skal ha vært på gråten mens han sa "Jeg er lei meg" overfor de Livestrong-ansatte før intervjuet med Oprah. Flere av de ansatte skal ha begynt å gråte, hevder en anonym kilde.

Den tidligere proffsyklisten skal også ha ringt flere bekjente i sykkelmiljøet før intervjuet for å beklage løgnene om sitt forhold til doping.

Knusende rapport

USADA har hatt en omfattende etterforskning av Armstrong.

I oktober i fjor var byrået ferdig med sin granskning. USADA publiserte en omfattende og knusende rapport mot Armstrong. Flere tidligere lagkamerater av Armstrong ga sine vitneforklaringer i den over 1000 sider lange rapporten.

Der kom det frem flere oppsiktsvekkende detaljer om hvordan Armstrong skal ha dopet seg sammen med sine lagkamerater.

Rapporten ble oversendt til UCI. Forbundet bekreftet dommen Armstrong fikk av USADA.

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

Kristian Thorstvedt
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.