Hopp til innhold

Derfor hylles Armstrong fortsatt

Lance Armstrong fremstår uanfektet av dopingsirkuset som raser rundt ham. Denne uka går han fra hyllest til hyllest i USA.

Lance Armstrong i 2010

2010: Lance Armstrong hilser på flere av rytterne under hans årlige Livestrong-sykkelløp. 41-åringen har fortsatt en høy status blant sine mange tilhengere.

Foto: Bradley C Bower / Ap

– Hva jeg gjør i kveld? Slapper av med familien - uberørt, skrev Armstrong til sine 3,5 millioner følgere på nettsamfunnet Twitter samme dag som dopingrapporten ble publisert.

Til tross for den avslørende dopingrapporten, der flere av Armstrongs lagkamerater tilstår å ha dopet seg i regi av Armstrong selv, fortsetter den pensjonerte syklisten sitt daglige virke som forkjemper for kreftofre og foredragsholder.

Hylles fortsatt i USA

Denne uka er den tidligere rytterens kalender fylt opp med flere arrangementer der Armstrong skal tale og bli hyllet for sitt arbeid for kreftofre verden rundt.

Hans stiftelse for kreftofre, «LiveStrong», fyller nemlig 15 år denne uka, og det skal markeres flere steder rundt om i USA.

Lance Armstrong

Lance Armstrong holder jevnlig foredrag om hvordan han overlevde kreftsykdommen i 1996.

Foto: ROGERIO BARBOSA / Afp

Ifølge VG skal Armstrong delta på et symposium torsdag, der blant annet vinner av Pulitzer-prisen, Siddhartha Mukherjee, er en av talerne. I løpet av 15 år med «LiveStrong» skal Armstrong ha hjulpet 2,5 millioner kreftoverlevende.

Dagen etter, på fredag, går turen til Hollywood. Her vil det foregå en ny markering for LiveStrongs 15 års-jubileum. Blant kjendisene som vil underholde er Robin Williams, Norah Jones, Ben Stiller og Sean Penn.

Lørdag skal Armstrongs stiftelse markeres foran 100.000 tilskuere på en amerikansk fotballkamp for universitetslag.

Blant annet skal 17.000 studenter ikle seg spesialdesignede skjorter med Armstrongs «LiveStrong»-logo på.

Les også: Armstrong-advokat: – Vurderer løgndetektortest

Oppretter støttegrupper

Også i sosiale medier strømmer det inn lykkeønskninger til Armstrong.

Stadig flere «Support Lance Armstrong»-grupper dukker opp på Facebook, der kommentarene er gjennomgående like: «Det var dumt av ham å dope seg, men alt han har gjort for kreftsaken gjør opp for det.»

– Historiens hans føyer seg inn i kategorien "noen ganger gjør gode mennesker dårlige valg", sier Stan Teitelbaum, forfatter av boken «Idrettsutøvere som hengir seg til den mørke siden».

Lukker øynene

Historien om gutten som overvant kreften og ble verdens beste syklist, har gitt Armstrong en unik posisjon i idrettsverden.

Lance Armstrongs kjente gule armbånd har blitt solgt i 84 millioner eksemplarer siden 2004, og hans kreftorganisasjon skal ha samlet inn mer enn 500 millioner dollar siden oppstarten i 1997.

For mange Armstrong-tilhengere veier den gode historien tyngre enn hvordan han oppnådde suksessen på sykkelsetet.

– Grunnen til Armstrong har vært så enestående, grunnen til at han har fått så mange tilhengere, er nettopp fordi han alltid vant. Nå får vi et ordentlig innblikk i hvordan han faktisk klarte å vinne hver gang, og det er nok et dilemma for mange supportere. De kan enten velge å godta at historien var for god til å være sann, eller lukke øynene og fortsette å tro, sier Daniel Coyle, forfatter av boken «Lance Armstrongs krig».

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kong Harald gratulerer vinneren av proffenes fellesstart, amerikaneren Lance Armstrong.

Lance Armstrong kom for alvor i rampelyset etter VM-gullet i Oslo i 1993. Her håndhilser han på Kong Harald etter seieren. Tre år senere kjempet han for livet etter å ha fått testikkelkreft.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Gir ham en sjanse til

Forskjellen på Armstrong og andre dopingdømte idrettsutøvere, er nemlig at rytteren har brukt sin berømmelse og rikdom på å hjelpe andre, og samtidig vært et stort forbilde for kreftsyke.

Lance Armstrong fikk diagnosen testikkelkreft i 1996, og kreften hadde spredd seg til hjerne og lunger. Etter omfattende cellegift-behandling ble amerikaneren frisk igjen, og gjorde et nærmest mirakuløst comeback i 1998. Siden da har han altså vunnet sju Tour de France-titler på rad, fra 1999 til 2005.

Les: Johnsrud Sundby hyller Lance: – Vil alltid være en helt

Jay Kornegay er forlagsdirektør for «The LVH Casino», og mener Armstrongs gripende livshistorie utkonkurrer hans antatte dopingfortid med glans.

– Jeg tror det bunner ned i at folk tenker «Dette har vi hørt før. Alle doper seg jo». Han er en menneskeforkjemper, har hjulpet utrolig mange og har fortsatt med det etter karrieren. Så folk sier «Hei, alle fortjener en sjanse til», sier Kornegay.

Siste nytt

  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal