Hopp til innhold

Har egen skipark utenfor døra - derfor er Andreas én av verdens beste

Lionel Messi har ingen fotballbane i hagen. Gregor Schlierenzauer har ingen hoppbakke. Men i hagen til twintip-kjøreren Andreas Håtveit står det en stor skipark - og den har gjort underverker.

Twintip-kjøreren kan trene hjemme i hagen. Det har gjort ham til én av verdens beste.

Twintip-kjøreren kan trene hjemme i hagen. Det har gjort ham til én av verdens beste i sin idrett.

– Den er unik. Jeg har fått utrolig mye utbytte av den, sier Andreas Håtveit (26) om den kjente og hjemmesnekrede skiparken som står i hagen på hjemstedet.

Andreas Håtveit

Andreas Håtveit blir sett på som en legende i twintip-miljøet. 26-åringen har vunnet syv X-games-medaljer så langt i karrieren.

Foto: Fabian Weber/Atomic

Twintip-kjøreren, som med sine syv X-games-medaljer tilhører den absolutte verdenseliten i sin idrett, er nemlig en hjemmekjær mann. Derfor bygget han og faren en stor big jump utenfor huset for fire-fem år siden, slik at han kunne trene så mye som mulig hjemme i Sudndal.

Det har gjort ham til en meget stabil utøver. Håtveit blir ofte kalt «maskinkjøreren», rett og slett fordi han alltid hevder seg i toppen når det gjelder. Nettopp derfor er det nok mange som misunner ham skiparken i hagen.

– Det er ingen andre som har en skipark rett utenfor døra. Det er en veldig stor fordel, for om vinteren kan jeg øve så mye jeg vil, smiler Andreas.

 • Andreas Håtveit chattet i NRKs nettprat etter sendingen. Her kan du lese hva Andreas svarte leserne.

Holder seg i verdenstoppen

Øvingen har gitt resultater. For selv om han allerede var blant verdens beste twintip-kjørere da big jumpen ble bygget, har den hjulpet ham å holde følge med konkurrentene i en idrett hvor lista legges stadig høyere.

– Det er mye vanskeligere å holde seg i verdenstoppen enn det er å komme dit, begynner Andreas, før han tenker seg litt om.

– Når man først er med i det gjeveste selskapet, er det utfordrende å holde tritt med utviklingen. Man er nødt til å sette av mye tid til trening, men da går også mye av tiden med til å reise til de gode skistedene. Jeg derimot, kan bare tusle ut i bakken, sier han.

Skiller seg ut

Det er ikke bare skiparken i hagen som har lagt grunnlaget for at Andreas Håtveit har blitt en legende i skimiljøet. 26-åringen tok i tidlig alder voksne valg som har hjulpet ham til å bli blant verdens beste.

For der de fleste utøverne i twintip-toppen har tatt del i et miljø preget av sene kvelder og mye festing, har Andreas valgt å gå egne veier. Kulturen matcher nemlig ikke oppveksten fra et kristent avholdshjem.

– At det er mye festing i miljøet, har alltid vært en del av gamet. Men det har vært en helt naturlig greie for meg å holde meg unna den biten, sier Andreas.

Andraes Håtveit med sønnen

Andreas Håtveit er familiefar, avholdsmann og kristen. Dermed skiller han seg ut i et skimiljø preget av festing, alkohol og sene kvelder.

Den edru livsstilen har betalt seg. For mens andre sov ut rusen etter fest, stod Andreas på ski.

– At Andreas alltid har vært dopfri og alkoholfri, har gitt kroppen hans en helt annen evne til å restituere seg. Dessuten har det hjulpet ham til å forstå at han må stå på ski, stå på ski og stå på ski for å bli god. Det er der fokuset har ligget, ikke på festene, sier Andreas' seks år eldre bror, Jon Håtveit.

Setter sine spor

Det kan være mye av grunnen til at 26 år gamle Andreas fremdeles holder koken, til tross for at han er eldst i en idrett som domineres av yngre utøvere.

Jon Håtveit

Jon Håtveit har vært en fast følgesvenn i lillebror Andreas' skikarriere.

– De jevnaldrende har falt av lasset. Det ble kanskje for mye festing og for lite kjøring, sier Andreas.

Som nestoren i twintip-sirkuset høster han lovord fra sine yngre konkurrenter. De mener nordmannen har satt standarden og at han er et eksempel til etterfølgelse.

– Andreas har vært en av mine største forbilder. Jeg beundrer hvordan han har holdt seg til den han er, sier Jossi Wells (22) fra New Zealand.

– Jeg digger Andreas. Det er utrolig å stå på ski med og å konkurrere mot ham. Spesielt fordi jeg har sett opp til ham i barndommen, sier amerikaneren Nick Goepper (19).

Broren som følgesvenn

Andreas selv så opp til sin seks år eldre bror Jon da han var liten. Allererde 17 måneder gammel fikk han arve Jons slalåmski, og siden har Andreas' storebror lagt til rette for at yngstemann skulle lykkes.

– Han monterte skiene mine. Han kjørte tråkkemaskiner og hjalp meg med å bygge ting jeg kunne trene på. Han gjorde en hel del, sier Andreas.

– Jeg dro ham med ut i konkurranser og fikset ham sponsorer og sånne ting, og da gjorde han det bedre og bedre og bedre. Så de første årene var det stort sett jeg som dyttet ham ut i den verdenen, forteller Jon.

Ettersom Andreas utviklet seg til å bli en stadig dyktigere twintip-kjører, tok broren Jon nye grep for å kunne hjelpe ytterligere.

– Det var en dag vi tenkte: «Kanskje jeg skal være med å hoppe mens jeg filmer Andreas? Hvordan ser det ut på kamera?» Det hadde vi aldri prøvd eller sett før, forklarer Jon.

Utdrag fra første episode av Min Idrett som handler om Andreas Håtveit, som driver den spektakulære skiidretten twintip.

Jon filmer her med et såkalt 'follow cam'. Dermed fanger han spektakulære bilder av Andreas mens de begge er i luften.

Fikk vist seg frem

Dermed tok brødrene turen ut i bakken for å teste ut fenomenet som senere har fått navnet «follow cam».

– Vi har vært nære på å krasje mange ganger, men vi har aldri gjort det, sier Andreas.

Han legger ikke skjul på at brorens filmhjelp har vært til stor nytte for ham. I tillegg til at han har kunnet bruke skifilmsnuttene til å finpusse egen teknikk, har filmene også gitt god eksponering.

– Jeg fikk vist meg frem for andre på internett. Jon har hatt mye å si der. I tillegg har han jo vært både landslagstreneren min, pressesjefen min og en utrolig god reisekonsulent. Han har alltid vært et stort forbilde og en viktig mann for min karriere, avslutter Andreas.

 • I «Min idrett»-episoden kan du se hvordan Andreas Håtveit takler motgang. Twintip-kjøreren pådrar seg en alvorlig kneskade i oppkjøringen til sesongens viktigste konkurranse, X-games. Vil han likevel komme tilbake og hevde seg blant de beste?

Siste nytt

 • Rankinghopp for Ruud

  Casper Ruud går opp to hakk på verdensrankingen i tennis og er rangert som verdens 8. beste spiller kort tid før sesongens store mål.

  Ruud måtte gi tapt for verdensener Novak Djokovic i semifinalen i Masters-turneringen i Roma i helgen. Djokovic blir værende på toppen av mandagens ferske ranking. Bak ham følger Daniil Medvedev og Alexander Zverev.

  Ruud har 7.-plass som sin høyeste plassering på rankingen. Nordmannen har vært blant de ti beste spillerne i verden siden september i fjor. (NTB)

  ATP Masters 1000 - Italian Open
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters
 • Moldes Brynhildsen ute i to måneder

  Molde-angriper Ola Brynhildsen må være på sidelinjen i omkring to måneder, opplyser lagets trener Erling Moe til VG.

  23 år gamle Brynhildsen måtte forlate banen i 3-0-seieren over Odd etter 78 minutter. Etter et skuddforsøk tok han seg til lysken og signaliserte at han måtte bytte.

  Fra før har Molde Eirik Ulland Andersen på skadelisten. Han røk korsbåndet i kneet i cupfinalen og mister resten av sesongen. Kristoffer Haraldseid, Sheriff Sinyan, Etzaz Hussain og Martin Ellingsen er andre spillere som også er utilgjengelig for de blåkledde. Spiss David Datro Fofana har vært ute lenge, men er med Molde-troppen til kampen mot Aalesund, meldte Romsdals Budstikke søndag kveld.

  Molde møter Aalesund på bortebane mandag kveld. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: FK Haugesund-Molde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Russlands tennisess Medvedev om Ukraina-krigen: – Veldig rystende

  Den russiske verdenstoeren Daniil Medvedev sier han har fulgt krigen i Ukraina tett den siste tiden. Han er forferdet over det som utspiller seg i nabolandet.

  26-åringen svarte søndag på spørsmål fra pressen foran grusturneringen i Genève. Der skal han i dyst etter fem ukers fravær fra ATP-touren. Russeren ble i starten av mai operert for brokk, og i mellomtiden har Medvedev fulgt nyheter fra Ukraina-krigen tett.

  – Jeg hadde litt tid til å følge med på hva som skjer, ja. Det er veldig rystende.

  Tidligere har Medvedev sagt at han er «kun for fred». Uttalelsen kom kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina i februar.

  Russiske tennisspillere er ikke utestengt fra å konkurrere på ATP- eller WTA-touren, men det har Wimbledon-arrangørene valgt å se bort ifra. Nylig besluttet de å forby russisk og hviterussisk deltakelse i årets turnering.

  Medvedev satser fortsatt på at det vil komme en helomvending, slik at han kan konkurrere i Wimbledon. Grand Slam-turneringen starter 27. juni og varer over to uker.

  – Jeg håper denne avgjørelsen ikke er fastsatt for godt. Hvis jeg får spille, så kommer jeg til å gjøre det. Jeg elsker Wimbledon. (NTB)

  Daniil Medvedev
  Foto: Wilfredo Lee / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste