Jesus-illustrasjon Brandsdal
Foto: ØGREY BRANDSDAL MONTASJE

Jesus, Kleppe og demokratiet

En millionær som ville bygge Jesus-statue, en iranskfødt drosjeeier og en tidligere Robinson-deltaker. Alle står de bak opprøret som ga Vidar Kleppe og Demokratene ti representanter i bystyret i Kristiansand.

– Det var oss mot røkla. Det har vært en fantastisk valgkamp.

Vidar Kleppe snakker til bystyregruppa si for første gang på Thon Hotel Kristiansand torsdag kveld denne uka.

Han har fått over 13 prosent av stemmene. Han smiler seierssikkert. I brystlomma på dressen stikker det opp et lommetørkle. I dag er det grått og hvitt, ikke i fargene til det norske flagget, som han vanligvis har.

Politikerne håndhilser over bordet. De fleste kjenner ikke hverandre fra før, men noen av dem spiller bridge sammen.

– Men vi spretter ikke noe sjampanje her. Vi er jordnære, sier Kleppe.

Latteren fyller rommet. Samtidig er politikerne preget av alvoret. De er inne i bystyret med ti mandater, men knapt noen av de etablerte partiene vil snakke med Kleppe.

Han startet det kristenkonservative partiet Demokratene etter at han ble ekskludert fra Fremskrittspartiet i 2001, og har markert seg som en av de mest innvandringskritiske politikerne i Norge.

Han er populær i Kristiansand. I enkelte valgkretser fikk han hver femte stemme. Partiet har nasjonalistisk grunnsyn og er sterkt mot globalisering.

Demokratene Kristiansand valgnatt 1

Partileder Makvan Kasheikal (t.v.) og Vidar Kleppe jubler på valgkvelden.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Det er sju menn og tre kvinner i den nye bystyregruppa. De fleste av dem er i 50- og 60-årene. Partileder Makvan Kasheikal (33) er yngst. Han har fire drosjeløyver og er opprinnelig fra Iran. Han har markert seg som en sterk innvandringsmotstander, og hevder at enkelte bydeler i hovedstaden er i ferd med å bli overtatt av innvandrere.

– Nok er nok. Vi kan ikke la Oslo bli som Kabul, hevder han i et intervju som er publisert på Demokratenes hjemmeside.

En annen nyvalgt kommunepolitiker er reklametekstforfatter og tidligere Robinson-deltaker Nils Nilsen. Han sto opprinnelig på 25. plass. Etter at personstemmene var talt opp endte han på tredjeplass. Han er administrator for Facebooksiden som kalles Sørlandsnyhetene, og blir beskyldt for å ha skitnet til det politiske ordskiftet i Sørlandsbyen med sjikanøse innlegg.

Det er fantastisk at navnet Sørlandsnyhetene provoserer. Vi utfordrer folk som ikke er vant til å bli utfordret, sier Nilsen.

Kleppe er fornøyd, men spent når han innleder det første gruppemøtet. Kommunen har blitt større siden siste valg, Søgne og Songdalen er nå en del av Kristiansand.

– Det er en god bystyregruppe. Her er høyt kompetente og dyktige folk, mener Kleppe.

Men møtet går ikke helt som forventet. Noen av representantene vil utfordre Kleppes lederkandidatur.

Hærverk hos Demokratene

I 2016 ble partikontoret til Demokratene i Kristiansand utsatt for hærverk. Partiet er kritisk til innvandring.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Bli vakker

En av dem som har medvirket sterkest til valgskredet er et helt annet sted i byen når Kleppe samler gruppa på Thon Hotell. Den 43 år gamle gründeren Einar Øgrey Brandsdal stod ikke på Demokratenes liste.

Hans viktigste mål var å utfordre det opposisjonen kaller «treenigheten». Dette viser til de største partiene Høyre, Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti. Han ville også utfordre de etablerte mediene.

Brandsdal er en markant og omstridt næringslivsleder. Han har tidligere vært medlem i KrF og Høyre. Før valget ga han støtte til Tverrpolitisk Folkeliste. Han er innbitt motstander av bompenger og eiendomsskatt, og svært kritisk til fosterreduksjon, også kjent som tvillingabort. Brandsdal er far til tvillinger og skrev en Ytring om temaet på NRK.no i oktober i fjor.

Han mener vi har altfor romslig sykelønnsordning i Norge. Han mener vi har altfor romslig sykelønnsordning i Norge.

– Jeg har to forbilder, Jesus og min bestefar, har han sagt i flere intervjuer.

Einar Øgrey Brandsdal

Brandsdal synes fortsatt det er en god idé med Jesus-statue i Kristiansand. Her fra en sak i Fædrelandsvennen.

Foto: Kjetil Reite/Fædrelandsvennen

I løpet av få år har han slått seg opp til å bli en av Sørlandets rikeste. Han startet nettbutikkene Netthandelen og Blivakker.no og kommer i år trolig til å omsette for over en milliard kroner.

Hver dag sender selskapet ut pakker med sminke, sjampo og kosmetikk til en million kunder, i hovedsak kvinner. I løpet av få år har firmaet fått over 160 ansatte. Selskapet har filialer i mange land. Brandsdal har ifølge Kapital en formue på over 800 millioner kroner.

Han er kontroversiell, og blir fortsatt husket for sitt forslag om å lage en gedigen Kristus-statue ved Varoddbrua ved innkjøringen til Kristiansand. I 2007 ble han landskjent for dette.

I flere intervjuer har han sagt at han fortsatt syns det er en god idé.

Men det er et annet stort monument som har satt sinnene i kok i Sørlandsbyen.

Det handler om kornsiloen på Odderøya som skal bygges om til kunstmuseum, med en prislapp på over 610 millioner kroner. Kommunen skal bidra med 50 millioner.

Planene om dette og to andre store utbyggingssaker preget valgkampen i Kristiansand. Meningsmålingene tydet på at motstanderne kom til å gjøre det godt.

Brakvalget

Mange innbyggere var spente på valgnatta. Ville protestpartiene oppnå et så godt resultat som de ferskeste meningsmålingene hadde vist?

Kommunestyret i Kristiansand

Slik fordeles de 71 plassene i kommune­styret mellom partiene:

Grafikk som illustrerer kommunestyrets sammensetning med prikker. Hver prikk representerer en mandat.

Mange av dem som protesterte hadde skrevet sinte innlegg på en Facebook-side som hadde fått navnet Sørlandsnyhetene. Der flommet det over med sjikane og kritikk fra navnløse skribenter.

Spørsmålet var hvor mye det hadde påvirket velgerne. Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti fryktet at meningsmålingene ville slå til. I så fall ville det bli vanskelig å styre byen.

De største partiene hadde valgvake på Ernst Hotell. Både småpartiene som hadde rast mot utbyggingsplanene, og de etablerte partiene som hadde stemt for.

Vidar Kleppe (bred)

Ordførerkandidaten fra Demokratene fulgte spent med på resultatene under valgvaken på Ernst Hotel i Kristiansand.

Foto: Morten Rød / NRK

Demokratene hadde et eget møterom. Da klokka nærmet seg 21 ble det telt ned til offentliggjøringen av de første resultatene. De viste at Demokratene var inne med elleve mandater.

Ved midnattstider var fasiten klar. Demokratene ble tredje størst i byen. En oppslutning på 13,4 prosent, og ti mandater.

– Demokratene skal levere når hverdagen kommer, noe vi alltid har gjort. Vi selger oss ikke billig, sa en fornøyd Vidar Kleppe da resultatet var klart.

På valgvaken var også millionæren Einar Øgrey Brandsdal. Det var han som startet Facebook-gruppa.

Sent på kvelden ble Brandsdal intervjuet. Han var begeistra.

– Jeg har bare tre ord, sa han smilende.

– Det er glede, glede, glede.

Men hvordan startet det hele? Hva var det som førte til at en av Norges mest profilerte innvandringsmotstandere fikk så stor oppslutning i sørlandsbyen?

Kornsiloen på Odderøya er en del av forklaringen. Facebook er en annen. Vidar Kleppe var den mest markante kritikeren. Lokale meningsmålinger viste at over halvparten av byens innbyggere var mot å bruke offentlige penger på kunstsiloen. Men Kleppe sleit med å nå ut til folk med sin kritikk.

Nyttårsaften i 2017 fikk silomotstanderne støtte av netthandel-kongen Brandsdal. På sin egen Facebook-side skrev han hvor opprørt han var. Responsen var overveldende.

Noen uker senere startet han Facebook-sida Sørlandsnyhetene. Deretter gikk det slag i slag. Tronn Hansen ble ansatt som redaktør, men etter bare tre uker trakk han seg. Han ville ikke jobbe for en nettavis uten et presseetisk regelverk.

Sørlandsnyhetene Screenshot 2

Vidar Kleppe takker for støtten i kommentarfeltet på Sørlandsnyhetene.

Foto: Skjermdump

Lenge var det uklart hvem som styrte Facebook-sida. Men antallet følgere vokste i takt med den anonyme sjikanen. Hos de etablerte politikerne steg bekymringen.

En av dem var fylkestingspolitiker Haagen Poppe fra Høyre.

– Alle maktpersoner trenger kritikk, men det må være basert på fakta. For meg fremstår det som helt klart at mange av sakene på Sørlandsnyhetene er konstruerte eller vridd til det ugjenkjennelige, sier Poppe til NRK.

Screenshot Sørlandsnyhetene

Mange takker Sørlandsnyhetene og Einar Øgrey Brandsdal for engasjementet. De mener det er på tide med forandring i byen.

Foto: Skjermdump

Rock og fotball

En av de mest aktive på Facebook-sida var kristiansanderen Nils Nilsen. Som opprørsk tenåring kastet han stein på den amerikanske ambassaden i Oslo. Senere var han aktiv i Arbeiderpartiet i flere år.

I tiden fram til han ble valgt som bystyrerepresentant for Demokratene har han angrepet de etablerte partiene, og kritisert Fædrelandsvennen. På Facebook-sidene Sørlandsnyhetene er dette en gjenganger. Byens eneste avis beskyldes for å støtte de etablerte.

– Ja, de beskyldningene har vi fått kontinuerlig i halvannet år. Det er jo litt festlig at vi blir beskyldt for å være både venstrevridde og borgerlige – samtidig. Men beskyldningene er tøys naturligvis. Vi støtter ingen partier.

Vår store satsing inn i valgkampen var serien «Byen vår» som avdekket at forskjellene øker i Kristiansand. Jeg tror ingen av de etablerte partiene opplevde den journalistikken som spesielt støttende, tvert imot, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen.

Facebook-siden som Brandsdal hadde startet fikk nye lesere for hver dag som gikk. I løpet av halvannet år fikk siden over 24.000 følgere. Brandsdal var selv aktiv. Millionæren har hatt en finger med i mye av det som har skjedd i byen.

Bedriften hans var lenge draktsponsor for fotballklubben Start. Han var omstridt fordi han uttalte seg om trenerspørsmålet.

Kjendismillionærene

På Facebook-siden haglet det med karakteristikker. Det fikk Stormberg-gründer Steinar J. Olsen til å hive seg med i debatten.

– Mange tenker at dette er et sørlandsfenomen, men dette er bare den sørlandske utgaven av en større internasjonal trend, dessverre, sier Olsen til NRK.

Dekkforhandler Tommy Sharif støtter Sørlandsnyhetene. Han har lovet ekstra rabatt på dekk og felger til personer som dropper å dra til siloen for å se på kunst. Han engasjerer seg av forretningsårsaker.

– Jeg har startet opp igjen med dekk og felger i Drammen, og vurderer utvidelse. Sørlandet står høyt opp på listen, derfor er det viktig å engasjere seg. Sørlandsnyhetene er en av de største, seriøse nyhetssidene på Facebook, om jeg har forstått det blide Sørlandet riktig.

Sharif NY
Foto: Skjermdump

Snakker rett fra levra

Aller mest støtte fikk Demokratene i bydelen Tveit. Her stemte 22,9 prosent av innbyggerne Demokratene. På andreplass kom Arbeiderpartiet med 14,7 prosent.

Den landlige bydelen består av flyplassen Kjevik, en bensinstasjon, tre matbutikker, et par frisører, en kafé, et grendehus og campingplassen Hamresanden.

Frank Robert Bruvik stemte Demokratene for første gang. Nå haster han ut av matbutikken med en pose i hånda. Han liker at Vidar Kleppe snakker rett fra levra.

Frank Robert Bruvik

Frank Robert Bruvik stemte Demokratene for første gang. Tidligere har Tveit-beboeren stemt Frp.

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

For ham er det viktig at partiet er imot både kunstsiloen og flytting av containerhavna.

– Kunstsiloen er sløsing av penger, fastslår Bruvik.

Han har visst om Kleppe tidligere, men føler det først er den siste tiden han har kommet på banen.

– Jeg har fått mer info om ham gjennom Sørlandsnyhetene. Nå har han fire år på seg til å levere det han lover, sier Bruvik som tidligere har stemt Frp.

Inne på butikken står butikkmedarbeider Kristin Ryen og fyller på tomater. Hun er ikke overrasket over at så mange i bygda stemte på Vidar Kleppe og co.

Mange kunder har snakket oppjaget om kunstsiloen når de møter henne i kassa. Hun forteller om en middelaldrende mann som kom inn på selve valgdagen. Han fortalte at han hadde stemt for aller første gang.

– Han hadde valgt å stemme fordi han var misfornøyd med pengebruken. Han følte seg nødt til å si ifra, sier Ryen.

Kristin Ryen

Mange kunder har diskutert politikk når de har vært innom Kristin Ryen på nærbutikken de siste månedene.

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

Også Barbro Hammersmark reagerer på prioriteringene til «den hellige treenighet» Høyre, Arbeiderpartiet og KrF.

51-åringen har alltid stemt Frp, men i år ble det annerledes. Hun valgte Demokratene.

Årsak: Hun synes de andre partiene bruker penger på mye tull.

– Skolene forfaller og de har ikke penger til å fikse dem. I stedet hives det ut mangfoldige millioner til Kunstsilo, sier Hammersmark engasjert.

Hun liker også at Vidar Kleppe er genuint interessert i enkeltmennesker.

Nå er hun spent på om han og partiet vil levere.

– Det er mange fagre ord, men det er det fra alle partier. Nå ga jeg Demokratene en sjanse så får vi se.

Barbro Hammersmark

Barbro Hammersmark valgte å gi Demokratene en sjanse. Nå er hun spent på om de vil innfri.

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

Sammenlignes med Trump

Hvorfor har såpass mange velgere stemt fram et nasjonalistisk parti til å bli byens tredje største? Ikke siden 1991 har valgdeltakelsen vært større i Kristiansand.

Facebook-siden Sørlandsnyhetene har vært mobiliserende for protestbevegelsen. Den alternative og kontroversielle siden blir sammenlignet med norske Resett og amerikanske Breitbart News.

En forfallen silo startet det hele. Den ble for mange symbolet på uvettig pengebruk og noe som kun var for eliten.

– Det er 2500 fattige barn i denne byen, har Kleppe sagt gjentatte ganger i valgkampen.

Valgforsker Dag Ingvar Jacobsen sier årets lokalvalg i Kristiansand har vært helt unikt. Han mener at viktige enkeltsaker, Sørlandsnyhetene og Vidar Kleppe har mobilisert velgerne.

– Sosiale medier har spilt en viktig rolle i dette valget. Det og fokuset på lokale enkeltsaker vil vi nok bare se mer og mer av framover, sier Jacobsen.

Demokratene møte 2

Demokratenes Nils Nilsen (t.v.), Lajla Elefskaas og Alf Albert intervjues av regionavisen Fædrelandsvennen på første møte etter valget.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Hvem får makta?

Vi er tilbake på møtet der Demokratene samles for første gang. Lederen med iransk bakgrunn smiler. Han er kurder og tror ikke på Gud. Men han leder et kristenkonservativt parti. Han har sagt at han støtter Trump, også når han vil nekte alle iranere innreise til USA.

Nå tar han ordet.

– Gi meg beskjed om hvilke verv dere kunne tenke dere, sier Kasheikal til politikerne som sitter rundt langbordet.

Han lister opp de kommunale utvalgene som byrådsrepresentantene kan velge mellom.

– Hvis du fortsetter sånn, må du være sekretær selv, stormer det fra partikollega Roy Fardal. Det virker som han synes Kasheikal leser for fort til at han selv kan notere.

Den tidligere Frp-politikeren fra Søgne tar raskt rollen som utfordreren i gruppa, og annonserer seg selv som motkandidat til den hittil ubestridte lederen Vidar Kleppe. Det blir avstemming og ni av elleve stemmer for Kleppe.

I kampen om nestlederrollen prøver Fardal seg på nytt. Med et knapt flertall går Fardal seirende ut av voteringen. Kleppe tolker det «nesten som mistillit». Han mener 33-åringen har gjort en god jobb som partileder, og ser gjerne at han fortsetter.

Kleppe har vært en av Norges mest omstridte politikere. Partiet har hatt listesamarbeid med Selvstendighetspartiet. Han har omtalt innvandring som import av kriminalitet.

Han ville nekte innvandrerkvinner i enkelte flerkulturelle miljø kontantstøtte fordi han mente vi kunne risikere at de kom til å gå gravide hele tiden.

Nå prøver han å komme inn i varmen i kommunestyret. Men de andre partiene vil ikke ta i Demokratene med ildtang.

Siloen er vedtatt utbygd med statlige, fylkeskommunale og kommunale penger.

Det blir krevende å styre byen.

– Jeg har slitt ut to Høyre-ordførere før. Om nødvendig sliter jeg ut den tredje, har Kleppe gjentatt flere ganger.

Han har sagt at han ønsker å bygge en allianse med bompengemotstandere og andre små protestpartier. Han kommer neppe til å lykkes med det. Men Facebook-siden Sørlandsnyhetene kommer nok til å bestå. Det er en viktig arena for små protestpartier hvor de mer eller mindre uimotsagt kan dele sanne, delvis sanne og helt usanne påstander om politikk og personer.

NRK har gjort flere forsøk på å intervjue Einar Øgrey Brandsdal i forbindelse med denne artikkelen. Han ønsker ikke å kommentere opplysningene som framkommer.

Etter at denne artikkelen ble publisert har Brandsdal kontaktet NRK. Han vil presisere at det er tvillingabort/fosterreduksjon han er mot. I en Ytring på NRK.no 30. oktober 2018 skrev han om abort.

I en tidligere versjon av denne saken stod det at Brandsdal har vært fotballspiller i Start. Det medfører ikke riktighet og er fjernet fra saken.

NRK vil også opplyse om at deler av denne saken har vært publisert i en tidligere artikkel.