NRK Meny
Normal

Ba om sikkerhetsvurdering før utstilling

Politiet blir bedt om å vurdere sikkerheten før arrangører tør å henge opp utstillinger eller invitere til debattmøter. Noen ganger er løsningen politibeskyttelse.

Politiet blir bedt om å vurdere sikkerheten før arrangører tør å henge opp utstillinger eller invitere til debattmøter. Noen ganger er løsningen politibeskyttelse.

Bildene på veggen på Kristiansand folkebibliotek har fått lov til å henge, men det var ingen selvfølge. For bildene er laget av en forfulgt somalisk karikaturtegner og inneholder sterk regimekritikk.

Sendte alle bildene til politiet

Kunstutstilling i Kristiansand

Dette er en av tegningene som har ført til at den somaliske kunstneren som nå stiller ut bildene på biblioteket i Kristiansand måtte rømme fra hjemlandet sitt.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

På grunn av trusselbildet i Norge og ellers i Europa tok biblioteksjefen i Kristiansand ingen sjanser før utstillingen skulle åpnes, bare kort tid etter terrorangrepene i København og Paris.

Biblioteksjef Ann Kristin Undlien sendte derfor alle bildene over til politiet.

– Grunnen var jo det som hadde skjedd i Paris og København. Vi skulle åpne utstillingen på en fredag, bare en uke etter terroren i Danmark. Det gjorde at vi tenkte at vi måtte sikkerhetsklarere, forteller Undlien til NRK.

Forfulgt i hjemlandet

Kunstneren bak utstillingen måtte rømme fra Somalia på grunn av tegningene.

– Bildene inneholder jo ikke noen religionskritikk. Det så jo vi som jobber på biblioteket, men vi kan ikke helt kodene og var usikre på om det var noe ved bildene som kunne virke provoserende, sier biblioteksjefen, og legger til at det ikke har kommet noen negative reaksjoner etter utstillingen.

Man skal være årvåken i forhold til det som handler om krenkelser, og da spesielt krenkelser av religion

Politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utstilling Kristiansand folkebibliotek

Biblioteket i Kristiansand tok ingen sjanser da de skulle åpne utstillingen som inneholder tegninger med sterk regimekritikk.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Første gang vi får en slik henvendelse

Politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo, sier det er første gang politiet opplever å bli kontaktet av biblioteket fordi man frykter terror, men berømmer biblioteket for å være føre var.

Biblioteksjef Ann Kristin Undlien

Biblioteksjef Ann Kristin Undlien kaller trusselsituasjon i Norge og Europa for en trist utvikling, men sier samtidig at det er viktig at man tar det på alvor.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Trusselbildet har endret seg, og for oss i politiet er det en ny situasjon at vi får en henvendelse fra biblioteket i forkant av en utstilling der de ber om en sikkerhetsvurdering. Men vi skal være årvåkne i forhold til det som handler om krenkelser, og da spesielt krenkelser av religion.

Ole Hortemo

Stasjonssjef ved Kristiansand politistasjon, Ole Hortemo, berømmer biblioteket for å være føre var.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Etter å ha studert tegningene og konferert med personer som kjente til utstilleren og hans tidligere arbeid, samt lederen i det somaliske miljøet i byen, konkluderte politiet med at de kunne si ja til utstillingen uten ekstra beskyttelse.

Politivakt på debattmøte

Politiet bekrefter at det går mer ressurser enn noen gang tidligere til denne typen virksomhet. Og det er mange nye vurderinger som må tas.

Under et debattmøte om ytringsfrihet i forbindelse med Ibsen – og Hamsundagene som arrangeres i Grimstad på lørdag stiller politiet med ekstra sikkerhetsopplegg.