NRK Meny
Normal

Frykter bråk under Israel-markering

KrFUs fylkesleder i Vest-Agder er usikker på om hun tør delta på en markering til støtte for Israel. Hun frykter bråk og opptøyer.

Store politistyrker kjempet mot protestantene i Oslo sentrum.

Opptøyer i Oslo i januar 2009. Opptøyene startet i forbindelse med en markering til støtte for Israel. Søndag arrangeres en tilsvarende støttemarkering foran Stortinget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Søndag skal organisasjonen «Med Israel for fred» (MIFF) holde en markering foran Stortinget til støtte for Israel.

Tove Welle Haugland i KrFU vurderer å møte opp, men la onsdag ut følgende melding på Twitter:

«I åpne, trygge Norge. Tør jeg å delta i en fredelig støttemarkering for Israel? Jeg vet ikke..»

Tove Welle Haugalnd

Fylkesleder i Vest-Agder KrFU, Tove Welle Haugland, frykter bråk og er usikker på om hun tør delta på støttemarkeringen.

Foto: Privat

Bekymringen er ikke ubegrunnet. En tilsvarende markering for Israel var med å utløse opptøyer i Oslos gater, under Israels forrige offensiv på Gaza i januar 2009.

Hetses på nett

Haugland forteller at hun ser hatefulle ytringer på nett mot dem som støtter Israel. Hun er redd disse personene skal ta sinnet med seg ut i gatene.

– Det ligger mye hat og trusler i meldinger på nettet. Jeg har selv fått mange tilbakemeldinger som er helt usaklige. Det er personangrep. Man får skylda for ting som skjer i Gaza og sammenlignes med barnemordere, sier hun.

– Når jeg i tillegg tenker på hva som skjedde ved den samme markeringen i 2009, hvor det ble gatekamper og angrep fra grupperinger som hater Israelvenner, blir jeg skeptisk til å delta, sier hun.

Hun mener det blir en trussel mot ytringsfriheten, når man opplever at man ikke kan ytre seg i en fredelig markering uten å være redd for at noe skal skje.

Gråter under nyhetene

Fylkeslederen sier hun har forståelse for at det folk har sett skje i Gaza i sommer skaper reaksjoner, men mener dette ikke bør komme i veien for debatten om hvor ansvaret ligger.

– Jeg blir selv veldig lei meg og har grått når jeg har sett nyheter. Men det får ikke meg til å ville true noen som støtter en annen side. Det er der det går for langt, når man begynner å trakassere eller true folk fordi man uttrykker en politisk støtte, sier hun.

– Men hva tenker du om Israels krigføring? Synes du det er greit?

– Det er aldri greit at liv går tapt, men Israel blir angrepet hele året med raketter. Israel svarer på disse angrepene og det hadde også Norge gjort. Å forsvare seg mot terror synes jeg er innenfor, sier hun.

– Viktig å vise støtte

Haugland synes det er viktig å vise sin støtte, både til Israel og organisasjonen som arrangerer støttemarkeringen.

– MIFF har opptrådt veldig saklig. Vi har vært helt avhengige av deres fremstilling av konflikten, fordi media her hjemme har vinklet ting på en måte som gjør det vanskelig å få et helhetlig bilde, sier hun.

– Samtidig er det viktig å vise støtte til Israel og deres rett til å forsvare seg, sier hun.

– En grotesk markering

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) mener det er groteskt av MIFF å holde en markering til støtte for Israel så kort tid etter at mange liv har gått tapt i Gaza.

– Det er helt absurd, det vil oppleves som en ren feiring av krigføringen i Gaza der så mange uskyldige mennesker har blitt drept og lemlestet, sier de Ruiter.

Haugland viser igjen til at hensikten er å få frem Israels side av saken.

– Det som er groteskt er at sivile liv går tapt. Da må man få frem hvem som har ansvaret, sier Haugland.

– Når man blir møtt med at man ikke bryr seg om at sivile liv går tapt blir det vanskelig å føre en saklig diskusjon. At liv går tapt er helt forferdelig uansett, sier hun.

Laster Twitter-innhold