Karikaturtegneres reaksjon på Paris-terroren

Karikaturtegnere legger nå ut illustrasjoner på Twitter for å kommentere Charlie Hebdo-massakren.

Karikaturtegning Charlie Hebdo

KARIKATUR: Den chilenske tegneren Francisco J. Olea har lagt ut denne illustrasjonen, hvor han ber sine tegnende venner om å ta til sine våpen.

En rekke karikaturtegnere verden over viser nå sin sympati med de drepte, og markerer samtidig avsky mot anslaget mot det satiriske magasinet Charlie Hebdo (se lenger nede i saken).

I tillegg har datteren til den drepte tegneren Georges Wolinski (80) lagt ut dette megetsigende bildet på Instagram av sin fars tomme arbeidspult.

View this post on Instagram

Papa est parti pas Wolinski

A post shared by Wolinskiki (@wolinskiki) on

En av dem som reagerer sterkt på det blodige angrepet som tok livet av 12 personer, er VGs avistegner Roar Hagen, som kjente Tignous, en av de fire tegnerne som skal være drept.

Avistegner Roar Hagen i VG

SJOKKERT: Avistegner Roar Hagen i VG: – Dette er en påminnelse om hva slags situasjon vi befinner oss i.

Foto: NRK

– Han hadde trangen til å uttrykke seg gjennom tegning, og har måttet bøte med livet. Det er forferdelig, og en høy pris å betale for ytringsfriheten, sier han til Aktuelt på NRK2 onsdag kveld.

Mer dramatisk

Hagen omtaler Charlie Hebdo som «klassisk fransk vittighetspresse», som tøyer ytringsfriheten langt i det landet som utviklet den.

– Frykter du at det blir vanskeligere å bli avistegner?

– Det har blitt mer dramatisk. Vi kunne jo forvente at én skulle bli angrepet, men dette er et anslag mot en hel redaksjon, og det er langt mer alvorlig.

– Tror du frykten vil spre seg fra Frankrike til andre land?

– Ja, dette berører alle demokratiske land som driver med dette, enten det er tegnere, forfattere, musikere eller politikere. Det er en påminnelse om hvilken situasjon vi befinner oss i, sier Hagen.

Dagbladet publiserte tegninger

Onsdag kveld publiserte Dagbladet tegningene av profeten Muhammed som skal ha vært motivet bak angrepet mot satireavisen Charlie Hebdo.

En av tegningene viser en frustrert profet som klager over at «det er vanskelig å være elsket av slike idioter». Tegningen er satire med budskapet om at Muhammed selv ikke ville likt å se hvilke forbrytelser som ble begått i islams navn, skriver NTB.

Dagbladets sjefredaktør understreker at publiseringen ikke er aksjonistisk motivert, men at avisen bruker faksimilene av Charlie Hebdo-forsidene til å illustrere terroristenes motivasjon.

Her kan du se eksempler på illustrasjoner som er lagt ut på Twitter i sympati med Charlie Hebdo-redaksjonen:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Første trailer for «Breaking Bad»

    Netflix har sloppe den første traileren for «El Camino: A Breaking Bad Movie» som kjem i oktober. Filmen følgjer historia til rollefiguren Jesse Pinkman etter siste sesong av den populære TV-serien. Filmen er skriven og regissert av Vince Gilligan, som også er mannen bak serien.

  • DiCaprio med Amazonas-støtte

    En ny miljøorganisasjon kalt «Earth Alliance», støttet av Leonardo DiCaprio, lover fem millioner amerikanske dollar i bistand til Amazonas, tilsvarende 44 millioner norske kroner. Pengene skal gå til å støtte regnskogen som brenner.