Kamptolken skriver bok

Den afghanske kamptolken Faizullah Muradi skal gi ut bok om seg selv.

Den afghanske tolken Faizullah Muradi fikk i dag oppholdstillatelse i Norge - fem måneder etter at han ble kastet ut av landet. Nå har Muradi sikret seg en stor bok-kontrakt og begynner på historien om sitt liv - bare 22 år gammel:

Fiazullah Muradi samarbeider nå med en forfatter og skal gi ut en selvbiografisk bok.

Torsdag ble det klart at Muradi får oppholdstillatelse i Norge. Muradi arbeidet som tolk for de norske styrkene i Afghanistan, og ble kjent da han ble kastet ut av landet i mai.

Nå skal han fortelle sin historie.

– Boken skal bli en slags biografi. Den vil handle om mine opplevelser, både barndommen, min rolle i krigen og flukten fra Afghanistan, sier Muradi.

Dramatisk

Mange kjenner til Muradi og hans kamp for å bli i Norge. Han mener hans liv ville vært i fare dersom han dro tilbake til Afghanistan etter som han har hjulpet de internasjonale styrkene i kampen mot Taliban.

Boken vil imidlertid handle om hele livet hans, som inneholder mye dramatikk lenge før han ble tolk for norske styrker i landet.

Hans mor døde da han ble født og som barn kunne han ikke gå utenfor hagen.

– Taliban erobret hele landet og jeg måtte holde meg innenfor porten for å være trygg, sier Muradi.

Saken fortsetter under bildeserien

Forfatterhjelp

Muradi får hjelp til å skrive boken. Et par dager annenhver uke treffer han forfatter Jon Gangdal for å jobbe med boka. Muradi er svært fornøyd med prosjektet. Gangdal har også skrevet bok om krigshelten Trond Bolle.

– Jeg har ingen tidligere erfaring med å skrive bok, eller fortelle min historie til en som skriver, men jeg tror dette blir bra, sier Muradi.

Muradi har likevel annen erfaring med bøker. I store deler av tiden han har vært i Norge har han jobbet ved biblioteket i Mandal.

– Interessant

Muradi tror boken passer godt for politikere og folk med militær bakgrunn. Han er imidlertid klar på at nordmenn flest vil kunne lære mye.

– Folk som er vant til å leve i et fredelig land vet ofte ikke hva som skjer andre steder i verden, i land som Afghanistan, sier Muradi.

– Det blir en interessant bok, slår han fast.

Vil livet ditt bli mindre dramatisk nå?

– Jeg vet ikke. Jeg håper det, sier Muradi.