Hopp til innhold

Møtte kritiske KrF-ere bak lukkede dører

For første gang etter at KrF-lederen annonserte at han ville til venstre, møtte han grasrota på et rådsmøte bak lukkede dører torsdag. Der ble det klart at han ikke har nok støtte på Sørlandet til å gjennomføre forslaget.

Knut Arild Hareide i Vennesla.

Knut Arild Hareide høster ikke støtte på Agder for forslaget om å gå mot venstre.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

I en foreløpig votering om hvilket regjeringsalternativ KrF eventuelt skal gå for, ble Hareide sitt kontroversielle forslag om å gå mot venstre nedstemt.

– Jeg hadde heller ikke forventet det i dagens møte, sier KrF-leder Knut Arild Hareide kort tid etter møtet torsdag kveld.

De tre alternativene som ble stemt over var: Å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp, eller å gå i regjering med Ap og Sp, eller om de ikke vil gå i regjering i det hele tatt.

Et tydelig flertall av fylkeslaget stemte for å samarbeide med Høyre i en regjering.

Mener Hareide må gå

Leder i partiet, Knut Arild Hareide, har skapt store overskrifter de siste dagene. Den overraskende kunngjøringen om at han var villig til å gå i samarbeid med Ap, førte til stor splid i partiet.

– Jeg drar oppløftet fra Agder, det har vært et godt møte og det har vært noen stemmer som peker på mitt alternativ, selv om det ikke ble flertall for det i dag, sa Hareide kort tid etter møtet.

– Jeg visste at jeg utfordret partiet og av de stemmene jeg nå hører er det mange som ser det perspektivet jeg løftet - at vi har et verdifellesskap som er enda tettere med sentrumspartiet Senterpartiet om Arbeiderpartiet, enn det er med ytterkantene i norsk politikk. Vi bør ha en regjering som ser hele landet.

I kveld møttes forskjellige meninger på rådsmøtet for KrF i Vennesla. Men møtet ble holdt bak lukkede dører.

Grunnen skal ifølge fylkessekretær Jorunn Gleditsch Lossius at de «ønsker en åpen og fri diskusjon der folk kan være fri til å spørre, uten at de skal kjenne seg begrenset av at det er medier til stede.»

Anne Ma Timenes i Agder KrF har vært tydelig på at hun ønsker at Hareide skal gå.

– Jeg ser frem til dette møtet. Jeg vil tro at et flertall her vil være tydelig på at vi må gå til Erna Solberg og at vi går inn i regjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, sa Timenes til NRK i forkant av kveldens møte.

Knut Arild Hareide

En fornøyd Knut Arild Hareide i forkant av rådsmøtet torsdag.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ikke bærekraftig

Nestleder og stortingsrepresentant for KrF Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, er klar for å forhandle.

– Når en vet hvor mange gjennomslag KrF har fått med dagens regjering, mener mange at det er naturlig at en starter en diskusjon med dagens regjering, sier Ropstad.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier at hele partiledelsen er tydelig på at dagens situasjon ikke er bærekraftig for partiet.

– Vi taper noen viktige saker, enten det er bioteknologi eller avkriminalisering av narkotika. Vi kan ikke gå til valg på sentrum-høyre en gang til, derfor mener vi det er viktig å gå i regjeringen. Jeg har sagt at vi bør gå i dialog med statsminister Erna Solberg først. Hvis ikke bør vi gå den andre veien.

Nestlederen sa i forkant av møtet at han håpet på en god og saklig diskusjon om det forestående retningsvalget.

Ordfører i Vennesla, Nils Olav Larsen, mener det er uvisst hva som kommer ut av kveldens møte.

– Tre alternativ er godt belyst. Det virker som det er folk som er for alle de forskjellige alternativene. Det er umulig å si, men det kan være at det fortsatt er blått når vi er ferdige med møtet.

En omfattende gjennomgang NRK har gjort viser at KrF er delt på midten i synet på regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet. Flere vil også kvitte seg med Knut Arild Hareide som partileder.

Ropstad og Hareide

Nestleder og leder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide, på rådsmøte i Vennesla.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Trolig landets blideste bussjåfør 00:59
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,21 kr
Dyrest kl. 09 1,4 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %