Hopp til innhold

Medlemsboom i KrF - 422 har meldt seg inn etter Hareides tale

422 personer har meldt seg inn i KrF etter at Knut Arild Hareide anbefalte samarbeid med Arbeiderpartiet. Samtidig takket minst 48 medlemmer for seg.

Knut Arild Hareide, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad

SPLITTET, MEN HERSKER: Begge KrFs nestledere, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, står på motsatt side av partileder Knut Arild Hareide i kampen om hvem KrF skal samarbeide med.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

  • Saken er oppdatert med ferske tall tirsdag kl. 20.50.

Tirsdag kveld bekrefter generalsekretær Hilde Frafjord Johnson til NRK at partiet har fått 217 nye medlemmer bare i dag. Totalt har 422 nye KrF-ere kommet til siden Hareides historiske tale fredag.

– Det er jo helt utrolig. Et eller annet er det som skjer altså, jubler Frafjord Johnson i møte med NRKs reporter.

Samtidig bekrefter partiet at minst 48 medlemmer har meldt seg ut i samme tidsrom. KrF har i overkant av 25.000 medlemmer totalt.

Hilde Frafjord Johnson

JUBLER: Hilde Frafjord Johnson tror både ut- og innmeldingene i partiet de siste dagene skyldes spontane reaksjoner på partilederens tale.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg sitter ikke på hele historieskrivingen her, men jeg kan hvertfall ikke erindre i min tid i partiet at vi har sett noe sånt. Det er så enormt tempo her nå, hvor det bare triller inn nye innmeldiger, og det har vi aldri sett før, sier Frafjord Johnson.

Partisekretæren, som var bistandsminister i Bondevik 2-regjeringen, regnes som en nær alliert av Knut Arild Hareide i retningsvalget som nå splitter partiet.

– Hvor sikre er dere på at talen er årsaken til innmeldingene?

– Vi antar jo siden dette kommer etter talen at det har noe med den å gjøre, sier Frafjord Johnson.

– Kan Hareide ta denne medlemsveksten til inntekt for sitt råd til partiet?

– Vi skal ikke spekulere i folks motiver for å melde seg inn, men bare registrere med glede at her melder folk seg inn og vil være med på KrF-laget i kampen for et varmere samfunn.

Kristen-redaktør: – Fake news

Sjefredaktøren i den konservative avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, reagerer kraftig på det han mener er partikontoret i KrFs forsøk på å ta innmeldingene til inntekt nettopp for Hareides tale og råd om samarbeid.

– KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset burde ha opplyst om den abortrelaterte verveaksjonen som partiet gjennomfører akkurat nå, i stedet for å etterlate et inntrykk av at det er venstresvingen til Knut Arild Hareide som skaffer alle de nye medlemmene. Det kler ikke KrF å drive med fake news, skriver han på Twitter.

Hilde Frafjord Johnson sier seg enig i at medlemsveksten også kan skyldes at partiet tirsdag i forrige uke satte i gang en stor vervekampanje. Den var ifølge henne planlagt av partikontoret lenge før de kjente innholdet i Hareides bok og tale.

I vervekampanjen i sosiale medier nevnes ikke Hareides ønske om Ap-samarbeid. Fokuset er derimot på KrFs ønske om å verne om abortloven, som AUF nylig har gått inn for å liberalisere.

– Likevel uvanlig

Ifølge generalsekretæren er det likevel veldig uvanlig at så mange melder seg inn i løpet av så få dager.

– Vi fikk også mange innmeldinger i forbindelse med Listhaug-saken i vår, men det skjer utrolig sjelden, så det er tydelig at det er en spontan reaksjon fra mange.

Ifølge Frafjord Johnson er det også sannsynlig at de minimum 48 som har meldt seg ut har gjort det på grunn av talen, og at det er uttrykk for politisk frustrasjon.

Splittet parti

Fredag holdt KrF-leder Knut Arild Hareide en tale der han ber partiet kaste Erna Solberg som statsminister og heller danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Rådet har skapt sterke reaksjoner blant fylkestopper i KrF. KrF-veteran Anne Ma Timenes krevde Hareides avgang etter utspillet, mens andre KrF profiler raser mot dem som sår tvil om Hareides lederskap.

Begge partiets nestledere, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, er uenige med Hareide i samarbeidsspørsmålet. De to vil ha KrF inn i den sittende regjeringen sammen med Høyre, Frp og Venstre.

Avgjøres 2. november

KrF har innkalt til ekstraordinært landsmøte på Gardermoen fredag 2. november. Der skal 193 delegater fra hele landet avgjøre saken.

– Stemningen er spent fordi vi er midt i en debatt om retningsvalg i partiet. Det er mange ulike meninger, sier generalsekretær Hilde Frafjord Johnson.

Partilederen har tidligere slått fast at partiet ikke kan fortsette som i dag, med å være et støtteparti på vippen som forhandler budsjett med Solberg-regjeringen, men i praksis har et uklart forhold både til borgerlig side og rødgrønn side.

Kristelig Folkepartis Ungdom, KrFU, vedtok 22. september å råde moderpartiet til å gå inn i den sittende regjeringen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger