Hopp til innhold

Hareide ønsker seg regjering med KrF, Ap og Sp

KrF-leder Knut Arild Hareide tar til orde for regjeringsmakt uansett side, og ber landsstyremøtet vurdere et samarbeid med Arbeiderpartiet.

SIDESKIFTE: Krf-leder Knut Arild Hareide anmoder eget parti om å søke støtte på venstresiden av norsk politikk.

Knut Arild Hareide råder landsstyret til å undersøke muligheten for hva slags politisk gjennomslag det er mulig å få gjennom et samarbeid mellom KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet – uten SV.

– I en regjering der Frp har stor plass og vi er små, vil vi etter min mening få problemer med å vinne igjennom med samfunnsretningen. Vi ønsker en regjering med tyngdepunkt i sentrum. Vi kan ikke bli der vi er. Vi har bare to valg, gå inn i regjering den ene eller den andre veien. Jo lenger vi venter, desto mer smerter det, derfor bør vi gjøre valget denne høsten, sier Hareide i sin tale

Hareide mener KrF vil få mest gjennomslag for sin politikk om paritet går inn i regjering, uansett hvilken side de havner på.

Uavgjort-posisjon

– I regjering kan vi jobbe med disse sakene på en helt annen måte og som vi ikke får gjort noe med i vår posisjon på Stortinget, sier Hareide.

Hareide sier det ikke er riktig at partiet har gitt velgerne et løfte om Erna Solberg som statsminister i fire år.

– Det er to partier som står KrF nærmest, Senterpartiet, og deretter Høyre. Men i dag vil ikke disse to partiene samarbeide med hverandre. Det er synd for KrF at dette alternativet ikke er på menyen, sier KrF-lederen.

Problemet med rollen som KrF har spilt de siste årene, er at partiet alltid havner i en uavgjort-posisjon, men aldri klarer å bringe landet framover, mener Hareide.

– Dette er ikke en debatt om KrFs sjel. Men jo lengre vi venter, desto mer vil det smerte partiet. Derfor råder jeg partiet til å ta en avgjørelse nå i høst.

Sterke reaksjoner fra lokalpolitikere

Mange både i og utenfor KrF tolket KrF-lederens ferske bok «Det som betyr noe», som et innlegg for å ta KrF mot venstresiden, noe Hareide selv benektet under boklanseringen.

Knut Arild Hareide skriver i boka at Frp-samarbeid har «smertet mange trofaste KrF-ere», beklager seg over Høyres utvikling og skryter av Ap og Jonas Gahr Støre.

Boka til Hareide har fått mange lokalpolitikere fra KrF til å reagere og sette i gang opprop om å dra partiet i både den ene og den andre retningen.

KrF-leder Knut Arild Hareide har tidligere slått fast at partiet ikke kan fortsette som i dag, med å være et støtteparti på vippen som forhandler budsjett med Solberg-regjeringen, men i praksis har et uklart forhold både til borgerlig side og rødgrønn side.

Kristelig Folkepartis Ungdom, KrF, vedtok i helgen med solid margin å råde moderpartiet til å gå inn i den sittende regjeringen.

AKTUELT NÅ