Hopp til innhold

Bruker mosjon som behandlingsmetode

Hvordan vi har det psykisk avhenger mye av hvor aktive vi er fysisk, mener lege og tidligere norgesmester i løping Marius Bakken. Han behandler gjerne med mosjon før han velger medisinering til mange av sine pasienter.

Illustrasjonsfoto

Allmennlege og norgesmester i løping Marius Bakken anbefaler gjerne mosjon før han velger medisinering. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Marius Bakken

Allmennlege Marius Bakken mener mosjon er veien til en bedre mental helse.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Bakken jobber som allmennlege i Kristiansand. Han er tidligere norgesmester i løping og har også deltatt i OL. Han brenner derfor for å bruke fysisk aktivitet for å bedre vår mentale helse.

Depresjon og angst

– Dette er noe vi vet ganske godt fra før. Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet påvirker den mentale helsen på en veldig gunstig måte, sier han.

Han mener fastlegen har en gylden mulighet til å hjelpe pasienter til å komme i gang med treningen.

– Dette gjelder flere grupper. Det er kanskje best dokumentert i forhold til depresjon og angst, men også søvnproblemer og utbrenthet, forteller han.

– Mange positive ringvirkninger

For Bakken er det viktig å ha en god dialog med pasientene.

– Det er viktig å spørre pasientene hva jeg kan hjelpe de med i forhold til å komme i gang med trening. Trening har så mange positive ringvirkninger. Mange har et ønske om å begynne å trene, men vet ikke helt hvordan de skal komme i gang, sier han.

Onsdag holdt han foredrag på Sørlandet Sykehus der han delte sine tanker til andre fagfolk om mosjon som behandlingsmetode.

Han sier at det er flere av hans kolleger som bruker samme metode i møte med sine pasienter.

– Utfordringen er at det er ganske hektisk å være fastlege. Derfor er det viktig at fastlegene setter dette i et system, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Depresjon

Lege Marius Bakken mener mosjon har god effekt blant annet for pasienter med depresjon.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Brukes som et verktøy

Bakken understreker at han ikke utelukker bruk av medisin i behandlingen av psykiske lidelser.

– Jeg snakker om å bruke det som verktøy, enten i kombinasjon med medisin eller samtale. Fysisk aktivitet kan være et godt alternativ og en mulighet for pasienter.

Hva med de pasientene som har store problemer med å trene?

– Da er det viktig å spørre pasientene hva de tenker om trening. Sammen kan man da finne en plan. Det kan være gruppetrening, turgåing eller sykle til jobben. Enkle ting kan hjelpe.

Blir «bitt av basillen»

Han forteller at han ser positive resultater hos mange av pasientene sine.

– Dette er en måte å komme i gang med treningen på. Mange blir etter hvert «bitt av basillen». Mange av pasientene møter jeg flere ganger i året. Da ser jeg at mange har kommet godt i gang og at de er veldig fornøyde, sier han.