Hopp til innhold

Vurderer hastetiltak: – Ekstrem mangel på lærere

Myndighetene vil sette i gang hastetiltak for å få flere lulesamiske lærere: Egen lulesamisk lærerutdanning – pluss et lukrativt stipend.

Samiskundervisning - illustrasjonsfoto

Det vil være færre lulesamiske lærere dersom myndighetene ikke tar tak. Illustrasjonsfoto.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Fylkesmannen i Nordland frykter at barn ikke vil få undervisning i lulesamisk om noen få år. Nå vil de sette i gang hastetiltak for å unngå dette.

– Det er ekstrem mangel på lulesamisk lærere, sier Kevin Johansen, seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Nordland, når han skal beskrive problemet.

Mangelen er mye høyere for lulesamisk enn for sørsamisk og nordsamisk, forklarer Johansen, og understreker at det derfor må settes i gang strakstiltak, spesielt på det lulesamiske området.

– Hvis det ikke settes i gang tiltak nå, så risikerer vi at lulesamiske elever ikke vil få undervisningen som de har rett på. Det skjer på mindre enn ti år.

– Må gjøres nå

–Tiltakene må settes i gang nå. Vi har ikke noen år på oss. Det må gjøres straks.

Hvis man tar utgangspunkt i dagens elevtall vil det være behov for 15 flere lulesamisktalende lærere de neste ti årene, viser beregningene til Fylkesmannen i Nordland.

Kevin Johansen

Seniorrådgiver ved Fylkesmannen i Nordland, Kevin Johansen, innkaller til møte om planene.

Foto: Sander Andersen

Egen utdanning og stort stipend

De som ønsker å bli lulesamiske lærere i dag, vil måtte ta en lengre utdanning enn andre lærere for å lære seg samisk språk.

Nå setter de i gang to strakstiltak for å løse utfordringene.

– Det ene tiltaket er å opprette en egen lulesamisk lærerutdanning som etter planene starter høsten 2018, sier Kevin Johansen, og legger til:

– Men vi er også avhengige av å få søkere til en slik utdanning for å lykkes. Der jobber vi iherdig for å få i gang et spleiselag sammen med Sametinget, fylkeskommunen og kommunene, der det tilbys gode stipendordninger til de som tar utdanningen.

– Hvor stort blir stipendet?

– Vi ser for oss et system på mellom 100.000 og 200.000 kroner i året i stipend.

Nå inviterer Fylkesmannen i Nordland, i samarbeid med Sametinget og Nord universitet, til et infomøte 26. september i Hamarøy om lærerutdanningen og rekruttering

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen