Hopp til innhold

Viser støtte til Standing Rock Sioux-folket med vannseremoni i Tromsø

Sjamanistisk Forbund Troms markerer i morgen støtte og solidaritet med de som protesterer mot den planlagte oljerørledningen Dakota Access Pipeline i USA. Dette gjør de blant annet med en vannseremoni.

Pipeline Protest
Foto: James MacPherson / Ap

– Vi ønsker å invitere alle mennesker på tvers av religiøs, politisk, kulturell eller meningsforskjeller, der viktigheten av denne markeringen er det som samler oss, sier Kyrre Franck.

Arrangementet er i Telegrafbukta, lørdag 17. september klokka 14.00. Det blir appeller av både Naturvernforbundet, NSR-leder Beaska Niillas, og samisk-amerikanske Ellen Marie Jensen.

– Kan ikke bare sitte og se

Kyrre Franck

Kyrre Franck

Foto: Privat

Det har vært voksende protester til oljerørledningen, som skal krysse fire stater i USA, fra Nord-Dakota til Illinois. Den vil krysse Missourielven, som er Standing Rock Sioux-folkets eneste drikkevannskilde og de frykter at en oljelekkasje vil forurense elven og drikkevannet. De mener også at oljerørledningen vil ødelegge hellige og kulturelle steder.

– Jeg kan ikke sitte og se at det blir begått menneskerettighetsbrudd. Hellige steder blir meid ned, men viktigst av alt er vann. Selv om vi har rent og godt vann i Norge, så er det ikke en selvfølge at det blir sånn i framtida, sier Franck og forteller at han kjenner folk som er på demonstrasjonene nå.

– Han forteller meg hva som skjer og det som kanskje skremmer meg mest akkurat nå er at det virker som om myndighetene prøver å arrestere de journalistene som rapporterer derfra. Ellers har media vært skremmende stille om dette.

Vannseremoni

På støttemarkeringen skal det også være en vannseremoni, som Marry Aillonieida Somby leder.

– Dette handler jo om vann. Vann er opprinnelsen til alt liv, uten vann er det ikke noe liv. Derfor hedrer vi vannet, sier Franck og forteller at det er en seremoni hvor man går ut i vannet og ærer vannet med en slags velsignelse.

Sjamanistisk Forbund ble etablert som et trossamfunn, der de på bakgrunn av både egne, og globale tradisjoner, ønsker å sette fokus på å ta vare på Moder Jord og alle hennes barn.

– Derfor går vi nå aktivt ut og støtter motstanderne av Dakota Access Pipeline, og vi gjør dette gjennom å samles og holde en seremoni, sier Franck.

– Viktig å skape oppmerksomhet

Han har ikke selv mulighet til å reise til USA og være med på demonstrasjonene.

– Jeg hadde reist om jeg hadde hatt mulighet. Likevel er det kanske viktigere at vi her i Norge skaper oppmerksomhet og viser at de blir sett.

Franck vil sende bilder og videoer fra markeringen i Tromsø til USA.

– Vi har flere ganger fått tilbakemeldinger på at de setter stor pris på samisk støtte, sier Franck.

Korte nyheter

 • Samer blir bedt om å holde munn

  Festivalsjef Sandra Márjá West, leder for Samerådets kulturavdeling, Christina Hætta og sametingspresident Silje Karine Muotka kjenner seg igjen i samiske artisters fortelling om koftekrav.

  – Det er ikke få konferanser der det samiske blir usynliggjort. Man snakker om hydrogenfabrikker, kraftlinjer, mineralvirksomhet og det grønne skiftet, men gir ikke ordet hverken til samiske artister eller politikere.

  – Men når middagen kommer, blir det gjerne servert reinfilet og multebær og underholdt av en joik. Da slipper vi til, sier Muotka til VG.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka
  Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi
 • Árktalaš ráđđi joatká Ruošša haga

  Árktalaš ráđđi joatká doaimmaidis muddejuvvon dásis. Čieža riikka leat mielde ovttasbarggus, muhto Ruošša ii beasa mielde, čállá Nunatsiaq News. Árktalaš ráđi čállingoddi livččii rievtti mielde galgan leat Ruoššas jagiin 2021-2023.

  Arktisk råd
  Foto: Arktisk råd
 • Suoma davimus Pride-doalut

  Anára Pride lágiduvvo lávvordaga Anára márkanis. Doalut leat Sajosa šiljus ráidovázzima maŋŋá. Das leat earret eará piknik, musihkkaovdanbuktimat ja iešguđetlágán bargobájit. – Lean oaidnán, ahte olbmot leat vuordán dákkár dáhpáhusa ja leat ilolaččat, čilge Nuoraidráđi lahttu Hilda Musta Yle Sápmái. Dán vahkus lea ávvuduvvon virggálaš Pride-vahkku Suomas.

  Sápmi Pride 2017 Anáris, i Enare
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK