Hopp til innhold

Viser støtte til Standing Rock Sioux-folket med vannseremoni i Tromsø

Sjamanistisk Forbund Troms markerer i morgen støtte og solidaritet med de som protesterer mot den planlagte oljerørledningen Dakota Access Pipeline i USA. Dette gjør de blant annet med en vannseremoni.

Pipeline Protest
Foto: James MacPherson / Ap

– Vi ønsker å invitere alle mennesker på tvers av religiøs, politisk, kulturell eller meningsforskjeller, der viktigheten av denne markeringen er det som samler oss, sier Kyrre Franck.

Arrangementet er i Telegrafbukta, lørdag 17. september klokka 14.00. Det blir appeller av både Naturvernforbundet, NSR-leder Beaska Niillas, og samisk-amerikanske Ellen Marie Jensen.

– Kan ikke bare sitte og se

Kyrre Franck

Kyrre Franck

Foto: Privat

Det har vært voksende protester til oljerørledningen, som skal krysse fire stater i USA, fra Nord-Dakota til Illinois. Den vil krysse Missourielven, som er Standing Rock Sioux-folkets eneste drikkevannskilde og de frykter at en oljelekkasje vil forurense elven og drikkevannet. De mener også at oljerørledningen vil ødelegge hellige og kulturelle steder.

– Jeg kan ikke sitte og se at det blir begått menneskerettighetsbrudd. Hellige steder blir meid ned, men viktigst av alt er vann. Selv om vi har rent og godt vann i Norge, så er det ikke en selvfølge at det blir sånn i framtida, sier Franck og forteller at han kjenner folk som er på demonstrasjonene nå.

– Han forteller meg hva som skjer og det som kanskje skremmer meg mest akkurat nå er at det virker som om myndighetene prøver å arrestere de journalistene som rapporterer derfra. Ellers har media vært skremmende stille om dette.

Vannseremoni

På støttemarkeringen skal det også være en vannseremoni, som Marry Aillonieida Somby leder.

– Dette handler jo om vann. Vann er opprinnelsen til alt liv, uten vann er det ikke noe liv. Derfor hedrer vi vannet, sier Franck og forteller at det er en seremoni hvor man går ut i vannet og ærer vannet med en slags velsignelse.

Sjamanistisk Forbund ble etablert som et trossamfunn, der de på bakgrunn av både egne, og globale tradisjoner, ønsker å sette fokus på å ta vare på Moder Jord og alle hennes barn.

– Derfor går vi nå aktivt ut og støtter motstanderne av Dakota Access Pipeline, og vi gjør dette gjennom å samles og holde en seremoni, sier Franck.

– Viktig å skape oppmerksomhet

Han har ikke selv mulighet til å reise til USA og være med på demonstrasjonene.

– Jeg hadde reist om jeg hadde hatt mulighet. Likevel er det kanske viktigere at vi her i Norge skaper oppmerksomhet og viser at de blir sett.

Franck vil sende bilder og videoer fra markeringen i Tromsø til USA.

– Vi har flere ganger fått tilbakemeldinger på at de setter stor pris på samisk støtte, sier Franck.

Korte nyheter

 • Árdnaprisen 2024

  Loga sámegillii.

  Paula Susanna Rauhala vant årets Árdnapris.

  Prisen deles ut til den kandidaten som i løpet av inneværende studieår har skrevet den beste masteroppgaven med tema knyttet til urfolk og urfolks situasjon. I år var det sju oppgaver som var nominerte.

  Rauhala har skrevet en masteravhandling om runebommen til noaidien Paul-Ánde/Anders Paulsen.

  Det er UiT og Senter for samiske studier som deler ut prisen på 10 000 kr.

  Prisutdelingen skjedde på årets Riddu Riđđu festival. Prisen har blitt delt ut siden 2018.

  Paula Susanna Rauhala.
  Foto: Ida Emilie Lindseth / NRK
 • Árdna-bálkkašupmi 2024

  Les på norsk.

  Paula Susanna Rauhala vuittii dán jagáš Árdna-bálkkašumi.

  Bálkásupmi geigejuvvo dasa gii lea čállán buoremus masterbarggu mas fáddá lea eamiálbmogat ja eamiálbmogiid dilálašvuohta. Dán jagi ledje ožžon čieža evttohusa.

  Rauhala lea čállán noaiddi Paul-Ánde goavdása birra.

  Leaba UiT ja Sámi Dutkamiid Guovddáš geat juohkiba bálkkašumi. Vuoitu lea 10 000 ruvnnu.

  Bálkásupmi geigejuvvui Riddu Riđđu festiválas. Lea čihččet geardde go bálkkašupmi geigejuvvo.

  Árdnaprisen 2024
  Foto: Ida Emilie Lindseth / NRK
 • Studeanttat sihkkarastet ásodaga árabut

  – Mii vásihat ahte eanet studeanttat háliidit ohcat árabut, muitala Norgga árktalaš studeanttaidovttastusa hálddahusdirektevra, Grete Sterri Kristoffersen, NRK:i.

  Vaikko ohcciidlohku Romssas lea njiedjan, de vurdojuvvo stuora lassáneapmi ohcciin studeantaásodagaide čakčat go ollu studeanttat leat vuordimin suoidnemánu 20. b. rádjái ohcat.

  Studeantaovttastus ávžžuha studeanttaid ohcat árat vai garvet guhkes vuordináiggi čakčat.

  studentbolig dramsvegen

  Studenter sikrer seg bolig tidligere: – Vi søkte bolig et halvt år i forveien

  De største studentbyene opplever at flere vil bo i studentbolig og søker tidligere for å sikre boplass.