Hopp til innhold

Ellinor glemmer aldri rådet hun fikk som ung gründer

Familiebedriften har i 30 år hatt samisk kultur som grunnlag, nå får de anerkjennelse for arbeidet. Rådet de fikk i starten ønsker de å gi videre til unge med drømmer.

Ellinor Guttorm Utsi og Ailu Utsi

ŠOOP ŠOOP: Ellinor Guttorm Utsi og Ailu Utsi, fra bedriften Davvi Siida, vant i helga en pris for utmerket samisk design.

Foto: Árvu

 • Háliidat go gullat Ellinora muitaleame sámegillii? Deaddil dákko.

– Når vi har holdt på så lenge og får en pris, så føles det som en stor ære. De har sett oss og vurdert oss. Det er en spesiell følelse, sier Ellinor Guttorm Utsi.

I helga mottok hun, ektemannen og bedriften Davvi Siida en pris for utmerket samisk design. Det er første gang Sametinget deler den ut.

Reindriftsfamilie-bedriften har holdt på siden starten av 90-tallet. Nå tilbyr de en rekke forskjellige produkter til sine besøkende og kunder. Alt fra opplevelser innen reiseliv, til håndfaste produkter som ulltepper.

Davvi Siida - samisk turistbedrift i Kjøllefjord

Lengst i landet, i Kjøllefjord, kan tilreisende besøke Ailu og Ellinor.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er mye arbeid, og vi skiller ikke mellom jobb- og privatliv. Men det gjør ikke noe, for det gir oss så mye, forteller Ellinor.

Troverdig og respektfull

Juryen av prisen trekker frem søkelyset Ellinor og Ailu har på tradisjoner, samisk språk og forvaltning av naturen som noe av grunnen til at Davvi Siida får prisen.

Produktbilde for Davvi Siida

Ulltepper med samiske mønster og design er en del av katalogen.

Foto: Therese Norman Andersen / Davvi Siida
Produktbilde for Davvi Siida
Foto: Therese Norman Andersen / Davvi Siida
Produktbilde for Davvi Siida

De som besøker Ellinor og Ailu vil sikkert få en kopp med reinkraft servert.

Foto: Marie Louise Somby / Árvu
Produktbilde for Davvi Siida
Foto: Davvi Siida

Davvi Siida representerer reiseliv, duodji, kultur og samisk språk på en fantastisk måte. Bedriften bidrar positivt til både lokalsamfunnet og hele Sápmi, sier sametingspresidenten Silje Karine Muotka.

Et av kriteriene for å være kandidat til prisen, er å fremme samisk design på en troverdig og respektfull måte. De ordene kjenner Ellinor seg igjen i.

– Vi valgte et slagord for bedriften vår, som forteller hva grunnlaget er for oss. Nemlig «Naturen er vår kultur». Det skal våre gjester og kunder se, når de besøker oss eller kjøper våre produkter. At alt stammer fra naturen.

Les også: Unge samer vil eie sin egen kultur

Elen Kristina Utsi
Elen Kristina Utsi

Fra flauhet til selvtillit

Alt dette forteller Ellinor med selvtillit, men hun har ikke alltid vært så sikker på sine egne produkter.

Hun husker godt starten. Da hun deltok på ulike møter for bedriftseiere, og på et av disse møtene skulle hun ta med en vare og fortelle om den.

Runden gikk rundt rommet, og Ellinor kviet seg til det ble hennes tur. Hun hadde med seg en lue av hjemmegarvet skinn og hareskinn.

Hun følte seg litt flau. De andre var jo så mye bedre? Da det ble hennes tur, prøvde hun å vri seg unna.

Ellinor Guttorm Utsi

Ellinor Guttorm Utsi viser frem en guksi, trekopp.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Men møtelederen så dette, og ga henne et råd hun aldri glemte.

– Personen sa: «Hvis du vil lykkes og se fremgang, så må du være først i å løfte frem dine produkter. Hvis du tråkker det ned, hvem får da se det?», forteller Ellinor.

Det har vært viktig for Ellinor å tro på seg selv og bedriften, det rådet vil hun også gi til unge som drømmer om å starte egen bedrift.

– Det handler ikke om å skryte, men om å løfte sine produkter frem. Jeg ville sagt til unge at man ikke skal være redd for å vise frem seg selv og bedriften.

Ny samisk designpris

Šoop šoop-prisen er en ny årlig pris for utmerket samisk design, som Sametinget deler ut. Målet er å fremme samisk design enda mer fremover. På grunn av avlysninger i fjor, ble både årets og fjorårets priser delt ut nå.

Erica Huuva

Erica Huuva mottar prisen.

Foto: Árvu
 • Vinner for 2021: Erica Huuva Design
 • Vinner for 2022: Davvi Siida

Vinnerne får en premie på 50.000 kroner, og en pris laget i treverk. I juryen satt sametingspresident Silje Karine Muotka, duodjeprofessor Gunvor Guttorm og gründer og bedriftseier Pär-Joel Utsi.

På samisk: Sámi hábmen lea vuohki kultuvramet ávvudit

Šoop šoop designmeassut
Šoop šoop designmeassut

Korte nyheter

 • Ruošša: Mis leat 6000 ukrainalaš soahtefáŋgga

  Ruošša suodjalusdepartemeanta čuvdii duorastaga, ahte sis leat eambbogo 6000 ukrainalaš soahtefáŋgga. Gaskavahku čađahedje Ukraina ja Ruošša vuosttaš fáŋgalonohallama das rájes go soahti álggii. Goabbáge bealli luite 144 soahtefáŋgga luovusin.

  Buss med ukrainske krigsfanger fraktes fra Mariupol
  Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters
 • Oslo Pride ii háliit lágidit maidige dál

  Oslo Pride jođiheaddji Inger Kristin Haugsevje lea duhtavaš go áittadássi ii navdo šat nu stuorisin. – Mii almmatge eat áiggo maidige lágidit Oslos dál. Váldit geasseluomu ja de digáštallat geainnu viidáset luomuid maŋŋá, čilge Haugsevje NRK:ii.

  Spontan Pride-feiring i Oslo.
  Foto: Privat
 • Dagahedje váttisvuođaid, norgga neahttabáikkiide

  Ikte fallehedje Ruošša hackerat Norgga neahttabáikkiid Nugo Altinn, bargobearráigeahču ja máŋga mediaviesu vásihedje váttisvuođaid neahtain. Diehtojuohkki instituhta professor Audun Jøsang lohká fitnodagaid ja almmolaš institušuvnnaid geain lea buorre IT gearggusvuohta, nákcejit giehtaguššat dán lágan fallehemiid ja divvut neahttafálaldaga fas oanehis áiggis. Ulbmil dán lágan fallehemiin lea dagahit eahpesihkkarisvuođa álbmogii ja politihkkáriidda, mii sáhttá fas váikkuhit boahtte áiggi mearrádusaide, lohká Jøsang.

  Cyberforsvarets cybersikkerhetssenter på Jørstadmoen
  Foto: Anette Ask / Forsvaret