Hopp til innhold

Ellinor glemmer aldri rådet hun fikk som ung gründer

Familiebedriften har i 30 år hatt samisk kultur som grunnlag, nå får de anerkjennelse for arbeidet. Rådet de fikk i starten ønsker de å gi videre til unge med drømmer.

Ellinor Guttorm Utsi og Ailu Utsi

ŠOOP ŠOOP: Ellinor Guttorm Utsi og Ailu Utsi, fra bedriften Davvi Siida, vant i helga en pris for utmerket samisk design.

Foto: Árvu

  • Háliidat go gullat Ellinora muitaleame sámegillii? Deaddil dákko.

– Når vi har holdt på så lenge og får en pris, så føles det som en stor ære. De har sett oss og vurdert oss. Det er en spesiell følelse, sier Ellinor Guttorm Utsi.

I helga mottok hun, ektemannen og bedriften Davvi Siida en pris for utmerket samisk design. Det er første gang Sametinget deler den ut.

Reindriftsfamilie-bedriften har holdt på siden starten av 90-tallet. Nå tilbyr de en rekke forskjellige produkter til sine besøkende og kunder. Alt fra opplevelser innen reiseliv, til håndfaste produkter som ulltepper.

Davvi Siida - samisk turistbedrift i Kjøllefjord

Lengst i landet, i Kjøllefjord, kan tilreisende besøke Ailu og Ellinor.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er mye arbeid, og vi skiller ikke mellom jobb- og privatliv. Men det gjør ikke noe, for det gir oss så mye, forteller Ellinor.

Troverdig og respektfull

Juryen av prisen trekker frem søkelyset Ellinor og Ailu har på tradisjoner, samisk språk og forvaltning av naturen som noe av grunnen til at Davvi Siida får prisen.

Produktbilde for Davvi Siida

Ulltepper med samiske mønster og design er en del av katalogen.

Foto: Therese Norman Andersen / Davvi Siida
Produktbilde for Davvi Siida
Foto: Therese Norman Andersen / Davvi Siida
Produktbilde for Davvi Siida

De som besøker Ellinor og Ailu vil sikkert få en kopp med reinkraft servert.

Foto: Marie Louise Somby / Árvu
Produktbilde for Davvi Siida
Foto: Davvi Siida

Davvi Siida representerer reiseliv, duodji, kultur og samisk språk på en fantastisk måte. Bedriften bidrar positivt til både lokalsamfunnet og hele Sápmi, sier sametingspresidenten Silje Karine Muotka.

Et av kriteriene for å være kandidat til prisen, er å fremme samisk design på en troverdig og respektfull måte. De ordene kjenner Ellinor seg igjen i.

– Vi valgte et slagord for bedriften vår, som forteller hva grunnlaget er for oss. Nemlig «Naturen er vår kultur». Det skal våre gjester og kunder se, når de besøker oss eller kjøper våre produkter. At alt stammer fra naturen.

Les også Unge samer vil eie sin egen kultur

Elen Kristina Utsi

Fra flauhet til selvtillit

Alt dette forteller Ellinor med selvtillit, men hun har ikke alltid vært så sikker på sine egne produkter.

Hun husker godt starten. Da hun deltok på ulike møter for bedriftseiere, og på et av disse møtene skulle hun ta med en vare og fortelle om den.

Runden gikk rundt rommet, og Ellinor kviet seg til det ble hennes tur. Hun hadde med seg en lue av hjemmegarvet skinn og hareskinn.

Hun følte seg litt flau. De andre var jo så mye bedre? Da det ble hennes tur, prøvde hun å vri seg unna.

Ellinor Guttorm Utsi

Ellinor Guttorm Utsi viser frem en guksi, trekopp.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Men møtelederen så dette, og ga henne et råd hun aldri glemte.

– Personen sa: «Hvis du vil lykkes og se fremgang, så må du være først i å løfte frem dine produkter. Hvis du tråkker det ned, hvem får da se det?», forteller Ellinor.

Det har vært viktig for Ellinor å tro på seg selv og bedriften, det rådet vil hun også gi til unge som drømmer om å starte egen bedrift.

– Det handler ikke om å skryte, men om å løfte sine produkter frem. Jeg ville sagt til unge at man ikke skal være redd for å vise frem seg selv og bedriften.

Ny samisk designpris

Šoop šoop-prisen er en ny årlig pris for utmerket samisk design, som Sametinget deler ut. Målet er å fremme samisk design enda mer fremover. På grunn av avlysninger i fjor, ble både årets og fjorårets priser delt ut nå.

Erica Huuva

Erica Huuva mottar prisen.

Foto: Árvu
  • Vinner for 2021: Erica Huuva Design
  • Vinner for 2022: Davvi Siida

Vinnerne får en premie på 50.000 kroner, og en pris laget i treverk. I juryen satt sametingspresident Silje Karine Muotka, duodjeprofessor Gunvor Guttorm og gründer og bedriftseier Pär-Joel Utsi.

På samisk Sámi hábmen lea vuohki kultuvramet ávvudit

Šoop šoop designmeassut

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen