Hopp til innhold

Vil hjelpe urfolk i Peru

SV politiker i Oslo er glad for at de tre Sametingene i Norge, Sverige og Finland vil hjelpe indianerne i Peru.

Sametingene i Norge, Sverige og Finland
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Nå må Stoltenberg regjeringen høre på hvilke krav Sametinget har mot regjeringen i Peru, sier politiker Hernan Rojas i Oslo.

GULDAL: Sámedikkit cuiggodit Perua

– Fortjener ros

Denne uken gikk representanter fra de tre Sametingene ut og sa at de vil skrive uttalelser til utenriksdepartementene i egne land, for at de skal reagere mot myndighetene i Peru.

– Sametinget fortjener ros for at de vil påvirke de nordiske regjeringen til å bidra til å stanse overgrepene mot urfolk i Peru, i Sør-Amerika, sier Hernan Rojas, som selv er mapuche fra Perus naboland Chile.

Samler underskrifter

Hernan Rojas er selv flyktning fra Chile og engasjert i urfolkssaker. Han er SV politiker i Oslo.

Sammen med Støttenettverk for urfolk i Oslo og flere andre organisasjoner samler Rojas underskrifter for å få Norge til å påvirke peruvianske myndigheter til å gå i dialog med urfolkene.

– Jeg håper Stoltenberg-regjeringen vil lytte til Sametinget og de som samler inn støtteunderskrifter i Oslo i denne saken, anmoder Hernan Rojas.

Drept i konfliker i Amazonas

Peru indianere demonstrerer utenfor FN

Peru indianere demonstrerer utenfor FN i New York, for sine rettigheter i Amazonas.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

De siste dagene er mange indianere drept i den peruanske delen av Amazonas, i strid om urfolksrettigheter til naturressursene i regnskogen. Indianerne har aksjonert fordi de frykter de vil miste råderetten over viktige naturressurser.

– Vi må signalisere at vi ikke godtar at urfolk er i krig mot myndighetene, og her må myndighetene åpne øynene, sa Sametingspresident Egil Olli til NRK Sámi Radio tidligere i uken.

Medlem Lars Anders Baer i FNs permanente forum for urfolk er også bekymert og har ønsket å sende FNs spesialrapportør James Anaya til konfliktområdet i Amazonas.

Lars Anders Baer
Foto: Liv Inger Somby / NRK

Indianerne i området har ønsket å oppheve den nye loven i Peru som åpner for gruvedrift, oljeleting og tømmerhogst i Amazonas.

– Må få til samarbeid

Regjeringen i Norge kan påvirke peruvianske myndigheter til å gå inn i samtaler med urbefolkningen i Amazonas, som ønsker å beholde sine rettigheter i området, anbefaler politiker Hernan Rojas.

Rojas håper også at verdenssamfunnet vil få opp øynene og oppdage hva som skjer i dette området i Sør-Amerika.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole