Hopp til innhold

– Vi bærer ansvaret for menneskeheten

Bolivias president, Evo Morales, inviterer verdensledere til det aller første urfolksklimamøte hvor rettighetene til moder jord vil være i fokus.

Evo Morales

Evo Morales vil samle alle verdens urfolk til et eget klimamøte til våren.

Foto: DIETER NAGL / AFP

– Vi bærer ansvaret for menneskeheten. Meningen med urfolksklimamøtet vil være å fokusere på rettighetene til moder jord og samtidig overlevelsen av verdens urfolk. Jeg er her for å fortelle dette til Bolivia og resten av verden, sa president Evo Morales på en pressekonferanse i går kveld, melder nyhetsbyrået Reuters.

Respekt for moder jord

Den aller første klimakonferansen for urfolk vil bli arrangert i den bolivianske byen Cochabamba 20. april. Urfolksmøtet som vil vare i to dager, vil bli arrangert på moder jords dag - Mother Earth Day, som FN nå nylig har anerkjent.

Evo Morales kaller urfolksmøtet for et alternativ til de klimamøtene hvor verdenstoppene ikke har klart å komme til en enighet når det gjelder en klimaavtale.


Under gårsdagens pressekonferanse inviterte Morales forskere, interessegrupper, urfolk og alle verdensledere til det aller første urfolksklimamøtet som vil bli arrangert.

– Vi ønsker å garantere en global avstemming om klimaendringer ved å lage en klimarett som skal arbeide med å gjennomføre avstemmingen. Men det viktigste er å danne en global samvittighet og en global bevissthet. Vårt forslag er å gjøre noe nå, å starte en bevegelse for livet, for menneskeheten og respekt for rettighetene til moder jord, sa Morales.

Kontroversiell og historisk

Den kontroversielle presidenten, som selv er aymara-indianer, har i en årrekke engasjert seg i urfolksspørsmål.

Da Morales ble valgt som president i Bolivia i 2006, var han den første indianer som skulle lede landet på 500 år, og det i et land hvor nærmere 70 prosent av befolkningen er indianere. Morales ble nylig gjenvalgt som president.


Under FNs klimatoppmøte som ble arrangert i København i desember i fjor, var Evo Morales en av de få som trakk frem urfolksperspektivet under klimaforhandlingene.

Statsminister Jens Stoltenberg viste i sitt innlegg til at urfolkene har verdifull kunnskap om natur, klima og miljø som verden bør lytte til. Til tross for dette fikk verdens urbefolkninger ingen taletid under klimatoppmøtet i København

Skylder på rike land

Både Evo Morales og Venezuelas president Hugo Chavez, har kritisert FNs klimamøte for å ha latt seg manipulere av de rikeste landene i verden.

– Forstår vi ikke hva som er årsaken til klimakrisen, kapitalismen, så må vi ha mange toppmøter. Vi må forandre det kapitalistiske systemet, sa Morales, som ved en rekke anledninger har uttalt at det er de rike industrilandene i verden som må bære ansvaret for de konsekvensene klimaendringene vil medføre for fattige land.


Bolivias president Evo Morales oppfordret urbefolkningene til samarbeid og solidaritet i kampen mot klimaendringene.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK