Hopp til innhold

Rein spist til blods: – Ekstremt, mener biolog

Uvanlig høy varme i Sibir fører til en klegginvasjonen som plager folk og dyr. Vi advarer mot sterke bilder.

Reinsdyr bitt til blods av klegg i Jakutsk, Russland.

BLOD: Snuten av reinsdyret er fylt til randen av klegg. Store deler av beina var også dekket med det blodsugende insektet. Vi advarer mot sterke bilder.

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

– Det er nærmest en invasjon i år. Dyr blir drept av insekter siden de tetter neseborene, skriver Liliya Vinokurova til NRK.

Liliya Vinokurova i Jakutsk-området i Russland

BEKYMRET: Liliya Vinokurova er bekymret for klimasituasjonen i Jakutsk-området. – Klimasituasjonen i Jakutsk-området er veldig alarmerende, sier hun.

Foto: Privat

Den lokale befolkningen som holder til i Jakutsk-området har virkelig fått hverdagen endret.

De må kle seg i tykke klær for å beskytte seg mot de blodtørstige insektene. Folk går også i ansiktsmasker slik at de ikke skal svelge kleggen og myggen.

Mine foreldre var født i dette området og de sier det ikke har vært så mye insekter som nå, sier Vinokurova.

Jakutsk, hvor videoen er filmet, ligger på innlandet sør i Sibirs villmark.

Jakutsk

Konsekvens av klimaendringene

Årets varme slår alle tidligere rekorder og klimaendringer får skylden for den plutselige varmen.

Ifølge Greenpeace har 3 millioner hektar brent ned i Sibir denne sommeren. I 2019 brant over 19 millioner hektar ned i Sibir-området.

Det varme været som kom brått, fører til ekstreme klegg- og myggår, ifølge Sondre Dahl, biolog hos Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Biolog Sondre Dahle i NINA

UNDERSØKER: Biolog Sondre Dahl i NINA jobber blant annet med utbredelsen av insekt i naturen.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

Hvis varmen kommer rett etter en kaldere periode, klekkes veldig mange egg samtidig.

– Denne kleggen er unormalt stor, aktiv og pågående i solskinn. Dette klippet er noe av det mest ekstreme jeg har sett, sier Dahl.

Ikke registrert slike insektplager før

– Dette er noe av den mer ekstreme plagen vi har sett. Man tenker selvfølgelig på reinen som må leve under slike betingelser.

Det sier Anders Oskal som er generalsekretær i Verdensforbundet for reindriftsfolk og direktør hos Internasjonalt reindriftssenter.

Anders Oskal i taigaområdet i Kina

BESØK: Anders Oskal har besøkt reineiere i Sibir-området flere ganger og jobber sammen med reindriftsutøvere over hele verden i ti land spredd på tre kontinenter.

Foto: ReindeerPortal.org & ICR

Han og organisasjonen er ofte i Sibir-områdene og har god kontakt med de russiske reindriftsutøverne. De sier de ikke har registrert slike ekstreme insektplager før.

Skal se om det samme kan skje i Norge

Dahl i NINA sier at slike invasjoner er veldig uvanlig. Forskeren mener den store klegginvasjonen skyldes årets spesielle væromslag.

Om slike invasjoner kan forventes i Norge, kan han ikke si noe om.

– Vi vet lite om hva som vil skje dersom det blir varmere og hvordan insektene påvirkes av det, sier Dahl.

Hånd skraper av ekstreme mengder mygg på vegg i Russland

MYGG: Det er en invasjon av både mygg og klegg i området. I videoen så vi klegg, her tørkes store mengder med fjærmygg av en hytte i Jakutsk-området.

Foto: Liliya Vinokurova / Privat

Følger med

Vinokurova vet ikke hva som skjedde videre med reinsdyret. De tørket av all kleggen og det vandret alene videre inn i Taiga-skogen.

Oskal, som har vært flere ganger på besøk hos reindriftsutøverne i Sibir, sier problemet har blitt større og spesielt ved varme sommere.

– Vi blir å følge med på situasjonen videre for å se hvordan vi skal håndtere denne ekstreme invasjonen.

Korte nyheter

  • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

    Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

    Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

    Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

    Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
    Foto: Solveig Norberg / NRK
  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir