«Kjøttskam» er et ferskt begrep som blir sett på som et klimatiltak for å bremse oppvarmingen av jordkloden. Uttrykket betyr at folk som spiser rødt kjøtt skal føle skam fordi maten ikke er miljøvennlig.
– Det er ingen grunn til å føle kjøttskam når man spiser reinkjøtt, fordi vilt og reinkjøtt er bærekraftig, sier talsperson for Grønn Ungdom, Teodor Bruu.
Reinkjøtt er det magreste og sunneste kjøttet, med omega-3-innhold på lik linje med fisk, ifølge Landbruks- og matdepartementet.
Sarakka Gaup (28) er en miljøbevisst student i Oslo som ønsker å ta vare på klima, hun velger derfor mat som ikke forurenser.
– Jeg spiser reinkjøtt fordi det er rent og sunt, sier Sarakka.
SPISER IKKE RØDT KJØTT: Sarakka Gaup fra Kautokeino synes det er best for både henne selv og for klimaet at hun unngår «skamkjøtt».
Foto: PrivatBegrep som «kjøttskam» og klimakrisen har gjort henne mer bevisst på sine valg.
Hun velger klimavennlig reinkjøtt fremfor masseprodusert rødt kjøtt.
– Jeg mener rødt kjøtt er en stor del av skylden for klimaendringer, derfor er det best for meg selv og for verden at jeg ikke spiser det, sier Gaup.
Storfe- og sauekjøtt klimaverstinger
Ifølge en samlestudie som er omtalt av
kommer det frem at storfe- og sauekjøtt bidrar til åtte ganger mer CO₂-utslipp enn for eksempel kylling og fisk. Reinkjøtt er ikke med i denne utregningen, men analysene ved UiT viser atKLIMAREGNESTYKKET: Her ser du hvor mange kilo klimagasser en kilo mat slipper ut. Regnestykket tar utgangspunkt i alt fra kunstgjødselproduksjon til drivstoffet som fylles på traktorer og alt annet som produserer CO₂.
Foto: The Conversation, (CC BY-ND)Flere velger nå bort rødt kjøtt i hverdagen.
Dette skremmer ikke den unge nyoppstartede bonden, Niillas Magnus Vesterheim Skoglund (19).
– Jeg tror jeg kan holde på med dette i hvert fall i 10–15 år til, sier Skoglund som driver et lite fjøs i Karasjok i Finnmark.
HAR TROA: Bonden Niillas Magnus har troa på at han kan holde fjøset i gang i lang tid tross motstanden.
Foto: PrivatSelv om han ikke frykter for driftas fremtid, er han likevel enig i at reindrifta drives på en mer miljøvennlig måte ved at reinen beiter ute og kua fores i et fjøs.
– Jeg skjønner at folk har disse tankene om masseproduksjon, men jeg tror mange snakker tull når de sier de unngår kjøtt, slår han fast.
- Les også: Frykter at jakta rammes av «kjøttskam»
– Plass til både biff og reinstek
Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad er klar over klimautviklingen og kjenner til uttrykket kjøttskam.
Hun mener derimot at det må være plass til både rødt kjøtt og reinkjøtt i det norske markedet.
– Det er viktig å ikke sette næringene opp mot hverandre fordi vi har tre prosent dyrket mark i landet vårt og resten er beite. Vi må klare å balansere bærekraftig produksjon både på husdyrhold og på reindrifta, sier hun.
BESØKER REINGJERDET: Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad besøkte Byrkije reinbeitedistrikt i Nordland mandag.
Foto: Anders Boine Verstad / NRK- Les også: Kutte ned på kjøtt? Dette må du huske på