«Kjøttskam» er et ferskt begrep som blir sett på som et klimatiltak for å bremse oppvarmingen av jordkloden. Uttrykket betyr at folk som spiser rødt kjøtt skal føle skam fordi maten ikke er miljøvennlig.
– Det er ingen grunn til å føle kjøttskam når man spiser reinkjøtt, fordi vilt og reinkjøtt er bærekraftig, sier talsperson for Grønn Ungdom, Teodor Bruu.
Reinkjøtt er det magreste og sunneste kjøttet, med omega-3-innhold på lik linje med fisk, ifølge Landbruks- og matdepartementet.
Sarakka Gaup (28) er en miljøbevisst student i Oslo som ønsker å ta vare på klima, hun velger derfor mat som ikke forurenser.
– Jeg spiser reinkjøtt fordi det er rent og sunt, sier Sarakka.
Begrep som «kjøttskam» og klimakrisen har gjort henne mer bevisst på sine valg.
Hun velger klimavennlig reinkjøtt fremfor masseprodusert rødt kjøtt.
– Jeg mener rødt kjøtt er en stor del av skylden for klimaendringer, derfor er det best for meg selv og for verden at jeg ikke spiser det, sier Gaup.
Storfe- og sauekjøtt klimaverstinger
Ifølge en samlestudie som er omtalt av
kommer det frem at storfe- og sauekjøtt bidrar til åtte ganger mer CO₂-utslipp enn for eksempel kylling og fisk. Reinkjøtt er ikke med i denne utregningen, men analysene ved UiT viser atFlere velger nå bort rødt kjøtt i hverdagen.
Dette skremmer ikke den unge nyoppstartede bonden, Niillas Magnus Vesterheim Skoglund (19).
– Jeg tror jeg kan holde på med dette i hvert fall i 10–15 år til, sier Skoglund som driver et lite fjøs i Karasjok i Finnmark.
Selv om han ikke frykter for driftas fremtid, er han likevel enig i at reindrifta drives på en mer miljøvennlig måte ved at reinen beiter ute og kua fores i et fjøs.
– Jeg skjønner at folk har disse tankene om masseproduksjon, men jeg tror mange snakker tull når de sier de unngår kjøtt, slår han fast.
- Les også: Frykter at jakta rammes av «kjøttskam»
– Plass til både biff og reinstek
Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad er klar over klimautviklingen og kjenner til uttrykket kjøttskam.
Hun mener derimot at det må være plass til både rødt kjøtt og reinkjøtt i det norske markedet.
– Det er viktig å ikke sette næringene opp mot hverandre fordi vi har tre prosent dyrket mark i landet vårt og resten er beite. Vi må klare å balansere bærekraftig produksjon både på husdyrhold og på reindrifta, sier hun.
- Les også: Kutte ned på kjøtt? Dette må du huske på