Hopp til innhold

– Det er ingen grunn til å føle kjøttskam når man spiser reinkjøtt

Grønn Ungdom mener at flere bør bytte ut biffen med reinstek.

Teodor Bruu i Grøn Ungdom

SPIS MER REINKJØTT: Talsperson for Grønn Ungdom oppfordrer folk til å bytte ut biff med reinstek.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

«Kjøttskam» er et ferskt begrep som blir sett på som et klimatiltak for å bremse oppvarmingen av jordkloden. Uttrykket betyr at folk som spiser rødt kjøtt skal føle skam fordi maten ikke er miljøvennlig.

– Det er ingen grunn til å føle kjøttskam når man spiser reinkjøtt, fordi vilt og reinkjøtt er bærekraftig, sier talsperson for Grønn Ungdom, Teodor Bruu.

Reinkjøtt er det magreste og sunneste kjøttet, med omega-3-innhold på lik linje med fisk, ifølge Landbruks- og matdepartementet.

Sarakka Gaup (28) er en miljøbevisst student i Oslo som ønsker å ta vare på klima, hun velger derfor mat som ikke forurenser.

– Jeg spiser reinkjøtt fordi det er rent og sunt, sier Sarakka.

Sarakka Gaup

SPISER IKKE RØDT KJØTT: Sarakka Gaup fra Kautokeino synes det er best for både henne selv og for klimaet at hun unngår «skamkjøtt».

Foto: Privat

Begrep som «kjøttskam» og klimakrisen har gjort henne mer bevisst på sine valg.

Hun velger klimavennlig reinkjøtt fremfor masseprodusert rødt kjøtt.

– Jeg mener rødt kjøtt er en stor del av skylden for klimaendringer, derfor er det best for meg selv og for verden at jeg ikke spiser det, sier Gaup.

Storfe- og sauekjøtt klimaverstinger

Ifølge en samlestudie som er omtalt av Forskning.no kommer det frem at storfe- og sauekjøtt bidrar til åtte ganger mer CO₂-utslipp enn for eksempel kylling og fisk. Reinkjøtt er ikke med i denne utregningen, men analysene ved UiT viser at reinkjøtt er like magert som kylling

The carbon footprint of foods

KLIMAREGNESTYKKET: Her ser du hvor mange kilo klimagasser en kilo mat slipper ut. Regnestykket tar utgangspunkt i alt fra kunstgjødselproduksjon til drivstoffet som fylles på traktorer og alt annet som produserer CO₂. 

Foto: The Conversation, (CC BY-ND)

Flere velger nå bort rødt kjøtt i hverdagen.

Dette skremmer ikke den unge nyoppstartede bonden, Niillas Magnus Vesterheim Skoglund (19).

– Jeg tror jeg kan holde på med dette i hvert fall i 10–15 år til, sier Skoglund som driver et lite fjøs i Karasjok i Finnmark.

Ung bonde i fjøset med kyr

HAR TROA: Bonden Niillas Magnus har troa på at han kan holde fjøset i gang i lang tid tross motstanden.

Foto: Privat

Selv om han ikke frykter for driftas fremtid, er han likevel enig i at reindrifta drives på en mer miljøvennlig måte ved at reinen beiter ute og kua fores i et fjøs.

– Jeg skjønner at folk har disse tankene om masseproduksjon, men jeg tror mange snakker tull når de sier de unngår kjøtt, slår han fast.

– Plass til både biff og reinstek

Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad er klar over klimautviklingen og kjenner til uttrykket kjøttskam.

Hun mener derimot at det må være plass til både rødt kjøtt og reinkjøtt i det norske markedet.

– Det er viktig å ikke sette næringene opp mot hverandre fordi vi har tre prosent dyrket mark i landet vårt og resten er beite. Vi må klare å balansere bærekraftig produksjon både på husdyrhold og på reindrifta, sier hun.

Sjekk Ođđasat-innslaget av ministeren

Landbruks- og matminister lærer seg å kaste lasso

BESØKER REINGJERDET: Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad besøkte Byrkije reinbeitedistrikt i Nordland mandag.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Korte nyheter