Urfolk måtte avslutte okkupasjonen

Hundrevis av protesterende urfolk og miljøaktivister måtte avslutte okkupasjonen sin av anleggsområdet til Belo Monte-demningen.

Belo Monte, protest

Arkivbilde fra en urfolksprotest mot Belo Monte i Sao Paolo denne sommeren.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Renato Santana i Indian Missionary Council opplyser at mer enn 600 indianere, fiskere og miljøvernere fredlig forlot anleggsområdet etter at en domstol ga ordre om at demonstrantene skulle fjerne seg fra området.

Demonstrantene startet okkupasjonen av anleggsområdet på torsdag morgen og kravet deres var at arbeidet med verdens tredje største damprosjekt skulle stoppes. Da sa demonstrantene at de ville bli i området til damprosjektet var stoppet.

– Gjorde ikke noe skadeverk

En talsperson for Norte Energia Consortium, som bygger dammen, bekrefter at okkupasjonen er avsluttet. Andressa Lanzellotti sier at demonstrantene ikke har gjort noe skadeverk og at arbeidet med dammen nå er gjenopptatt.

Byggeprosjektet er kostnadsberegnet til 11 milliarder amerikanske dollar og vil bli verdens tredje største demning. Dammen bygges i Xingu-elven i Amazonas.

The Inter-American Commission on Human Rights og andre kritikere advarer mot at flere tusener mennesker tilhørende urfolksgrupper vil bli å flytte fra sitt bosetningsområde på grunn av demingen.

Kommisjonen påpeker også at Brasils regjering skulle ha konsultert med urfolksgruppene og andre og å gi dem adgang til rapporter om hvordan innvirkning damprosjektet har på miljøet, opplyser huffingtonpost.com .

– Dette er et nytt trinn i den 20 år lange kampen indianerne i Xingu-området har ført mot Belo Monte-utbyggingen. Indianerne har ikke blitt konsultert på en seriøs måte. Okkupasjonen er et nytt forsøk på å bli hørt, etter å ha blitt overhørt i alle forsøk på protester, sa daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold til Regnskogfondets hjemmeside på fredag.

Belo Monte, protest

Torsdag morgen startet okkupasjonen av Belo Monte.

Foto: Rebecca SOMMER / Afp