Hopp til innhold

Har tatt 100 personer som gisler

300 indianere i Amazonas har okkupert et anleggsområde i protest mot utbygging av kraftverk i deres tradisjonelle leveområder.

Urfolk mot Belo Monte-utbyggingen.

Urfolk i Brasil har også demonstrert mot den planlagte Belo Monte-utbyggingen, som vil legge 500 kvadratkilometer regnskog under vann og tvinge mer enn 12.000 urfolk på flukt fra hjemmene sine. Nå demonstrerer de igjen.

Foto: EVARISTO SA / Afp

Bevæpnet med pil og bue tok mer enn 300 indianere seg inn i et hydroelektrisk kraftverk i delstaten Mato Grosso i den brasilianske delen av Amazonas sist søndag.

Indianerne tok seg inn i anleggsområdet tidlig søndag og holder nå om lag 100 anleggsfanger som gisler, ifølge lokale medier. Indianerne hevder at kraftverket som nå er under oppbygging, er plassert på en gammel indiansk gravplass, og krever samtaler med selskapet og regjeringa.

– Anlegget er bare 3 mil unna vårt reservat og har hatt negative konsekvenser, både sosialt og kulturelt, for vårt samfunn. Det er også en stor miljøødeleggelsem sier Aledeci Arara, en av stammelederne til nyhetsbyrået G1 News.

Avventer rapport

Paulo Rogerio Novaes, som er direktør i kraftanlegget, sier at de demonstrerende indianerne må ta kontakt med regjeringa dersom de ønsker forbedret livskvalitet.

– Selskapet har aldri nektet å gjøre noe eller gi noe tilbake til urfolkssamfunnet, men vi venter ennå på den statlige analyserapporten som vil inneholde anbefalninger om hva som bør gjøres fra selskapets side, sier han.

Det er ikke meldt om vold eller skader i forbindelse med demonstrasjonen, melder BBC.

Mange planlagte kraftverk i Amazonas

De 300 demonstrerende indianerne som kommer fra ulike urfolksstammer, krever også kompensasjon for byggingen av anlegget som de mener har rasert en eldgammel gravplass i et arkeologisk område.

Kraftanlegget bygges på og ved siden av Aripuanã elva, cirka fire mil nord for hovedstaden Cuiaba i Mato Grosso. Kraftanlegget er ventet ferdigstilt innen januar 2011.

Ny Belo Monte-sak?

Omlag 80 prosent av all energi produsert i Brasil, kommer fra såkalte hydro-elekteriske demninger. Regjeringa har åpnet for og godkjent flere slike vannkraftutbyggingsplaner, som for eksempel den mye omtalte Belo Monte-deminga.

Brasils planer om å bygge en slik gigantdemning i Xingu-elva i Amazonas, har møtt massiv kritikk og protest fra urfolksgruppene i Amazonas. Belo Monte-anlegget vil dersom planene gjennomføres, bli verdens tredje største vannkraftanlegg og tvinge mer enn 12.000 urfolk på flukt fra hjemmene sine.

Korte nyheter

 • Fertejedje sirdit Bæskadesrennet moala

  Les på norsk.

  Bæskadesrennet gilvočuoigit galge rievtti mielde čuoigat 28 kilomehtera Suolovuomis gitta Ruonávuovdái.

  Heajos muohtadilálašvuođaid geažil leat šaddan moala sirdit moadde kilomehtera lagabui. Čuoigamat lea dál 25 kilomehtera guhkku.

  17:s leat dieđihan gilvoluohkái. Oassálastit čuigegohte dii. 11 ja vurdojuvvojit mollii ollet dii. 12:s.

 • Listhaug ođđasit válljejuvvon Ovddádusbellodaga jođiheaddjin

  Les på norsk.

  Ovddádusbellodaga riikkačoahkkimis lea Sylvi Listhaug fas válljejuvvon Ovddádusbellodaga bellodatjođiheaddjin

  Listhaug lea bellodatjođiheaddji leamaš miessemánu 2021:i rájes.

  Liv Gustavsen, Kristoffer Sivertsen ja Marte Joan Monstad ges válljejuvvojedje fásta lahttun Ovddádusbellodaga guovddášstivrii.

  Gustavsen lea ođđasit válljejuvvon, muhto Monstad lea ođđa lahttu. Rørvik ges lea ovdal leamaš 4. várrelahttu.

  Sylvi Listhaug
  Foto: William Jobling / NRK
 • Listhaug gjenvalgt som partileder for Frp

  Sylvi Listhaug ble gjenvalgt som Frps partileder på landsmøtet søndag formiddag.

  Det var ingen motkandidater, og Listhaug ble valgt ved akklamasjon.

  Listhaug har vært partiets leder siden mai 2021.

  Sylvi Listhaug
  Foto: William Jobling / NRK