Hopp til innhold

Ulv drepte 13 sau – nå frykter reineiere massakre

Det er svært uvanlig med ulveangrep i Finnmark. Nå frykter reineier at ulv har vært på tokt i reinflokken hans, etter saueangrepet tidligere denne uken.

To sauekadavar ligger på jordet

ANGREP: Tidligere denne uka ble over 20 sau angrepet av ulv.

Foto: Piera Balto / NRK

De siste dagene har flere personer sett ulv i indre Finnmark. Det er et meget sjeldent syn i Norges nordligste fylke.

– Vi kjørte bil da vi oppdaget noe som kom på veien. Vi bremset, og holdt på å kjøre på den. Jeg så med en gang at det var en ulv, forteller Anne Berit Anti.

Reineier Johan Henrik Skum i Fiettar reinbeitedistrikt forteller at de har grunner til å tro at ulven nå har oppsøkt reinsdyrene deres.

– Vi vet ikke hva som har skjedd eller hvor mange som er skadet. Vi tror den har gått i flokken vår etter å ha vært i saueflokken, sier Skum.

Han sikter til saueangrepet tidligere denne uken, hvor Alf Kristian Eriksen opplevde at ulven angrep over 20 av dyrene hans.

Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter fredag ettermiddag funn av drepte reinsdyr til avisa Ávvir. Ovenfor NRK bekrefter de også at det er ulv som angrep saueflokken.

– Mektig

Tommy Berg var også en av de som fikk se ulven på nært hold torsdag kveld.

Tommy Berg

HELDIG: Tommy Berg synes han er heldig som fikk se ulven på nært hold.

Foto: PRIVAT

– Jeg ble helt satt ut. Dette er et uvanlig syn for oss i Finnmark. Den snudde seg mot oss og så på oss i tre sekunder, forteller Berg.

Det var akkurat for kort tid til at Berg og resten av reisefølget rakk å ta opp mobilkameraet.

– Naturen er mektig i så måte. Dette var virkelig en opplevelse, sier Berg, og legger til at det var beklagelig å høre om saueangrepet.

– Men sånn er det jo med ville dyr.

Vil skyte ulven

Sauebonde Alf Kristian Eriksen har ikke søkt om fellingstillatelse, men truer med å skyte ulven hvis den oppsøker sauene hans igjen.

– Jeg er rett og slett sint. Ulven skal skytes, sier den frustrerte bonden.

13 sau ble drept av ulven, ni måtte avlives og to overlevde. Etter angrepet har han igjen 56 sauer.

– Hvis den kommer i flokken min har jeg rett til å skyte den.

Men faren er langt fra over.

Sau med oppspist hals

BLODIG: Slik så sauen til Alf Kristian Eriksen ut etter å ha blitt angrepet av ulv.

Foto: Piera Balto / NRK

– Vi undersøker videre hva som har skjedd, men det ser ut til at reinene er drept på samme måte som sauene, sier Henrik Eira i SNO.

– Ulv vil alltid ta sauer

Leder for Rovviltets røst, Anne Margrethe Vadder, er sterkt uenig med bonden om at problemet bør løses ved å drepe ulven.

– Det står ingen steder i rovviltforliket at streifulv ikke skal aksepteres selv om dette er utenfor sonen. Streifulv på vandring aksepteres. En ulv vil alltid ta sauer som den kommer over.

Dame poserer for kamera

IMOT FELLING: Anne Margrethe Vadder er sterkt i mot felling av ulv.

Foto: Privat

Hun oppfordrer bøndene til å øke tilsyn fram til ulven vandrer videre.

– Dette er antakeligvis en enslig streifulv, og den vil vandre videre.

Korte nyheter

  • 840 000 kroner til seks forskjellige tiltak i Tysfjorden

    Det er klart hvilke lag og foreninger i Tysfjorden og Hamarøy kommune, som er motta­kerne av VinnVind-midler 2024.

    400 000 kroner tildeles Sørfjordfjellet tur- og hyttelag til bygging av ny hytte ved Kjerringvatnet, 40 000 kroner tildeles Kjøpsvik pensjonistforening for sommeraktiviteter for de eldre i Kjøpsvik, 70 000 kroner tildeles Måske Dåjma/Musken Aktivitet for den lulesamiske uken Måskeståhkusa, 130 000 kroner tildeles Hellemobotn Grunneierlag for oppgradering av gamme, 110 000 kroner tildeles Trivsel i bygda for nærmiljøanlegg med badstue og 90 000 kroner tildeles Lokalhistorielaget for produksjon av årsbok for Tysfjord

    VinnVind-midlene deles årlig ut av Sørfjord Vindpark AS, som eies av Energy Infra­structure Partners (EIP) og Fortum.

    – Det er gledelig å se hvordan VinnVind-midlene brukes til et så bredt spekter av formål, som alle er rettet mot utvikling og aktiviteter i nærområdet. Vi er stolte av å kunne si at Sørfjord vindpark bringer både positiv og fornybar energi til området, sier Marika Aaltonen, Head of Asset Management i Fortum, som i tillegg til å være på eiersiden også har ansvar for driften av vindparken.

    Sørfjord Vindpark ble fullført og satt i drift i 2020. Vindparken består av 23 vindturbiner som ligger på toppen av et fjell i Sørfjorden i Tysfjorden i Hamarøy kommune i Nordland fylke.

    Fotballbanen der Hellmocupen spilles
    Foto: Privat
  • 1,3 millioner til samisk satsning

    Hamarøy kommunes skoleprosjekt «Vi e her/Mij lip dáppe», Vesterålen og omegn sameforenings prosjekt om kofte for samer i Vesterålen og omegn og Hemnes Kunstforenings prosjekt om formidling av samisk samtidskunst er blant de 14 prosjektene som får støtte i årets første tildeling fra Nordland fylkeskommune under tilskuddsordningen «Samisk satsning».

    Tilskuddsordningen er et av virkemidlene for å fremme og bevare, samt videreutvikle samiske språk, kultur og samfunnsliv i Nordland. Målet er å sikre sterke samiske miljøer i hele Nordland, også innenfor kunst- og kultur.

    Prioriterte satsingsområder i 2024 er språkprosjekter for de minste samiske språkene (sør-, lule-, pite- og umesamisk), arrangementer rundt 6. februar og tiltak for samiske barn og unge.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Musealokten Sámedikki 2024 reviderejuvvon bušeahtas

    Sámediggeráđđi lokte buot sámi museaid reviderejuvvon bušeahttaevttohusastis jahkái 2024. Buot dat guhtta museasiidda ožžot loktema fásta doaibmadoarjagis mii vástida ovtta virggi.

    Dat dahká 450 000 ruvnno 2024:s, ja čuovvuluvvo oktiibuot 900 000 ruvnnuin 2025-bušeahtas.

    – Sámi museat šaddet hui deaŧalaččat Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta čuovvoleamis, erenoamážit dáruiduhttinhistorjjá gaskkustanbarggus, dadjá sámediggeráđđi Runar Myrnes Balto (NSR), geas lea ovddasvástádus bušeahtas.

    450 000 ruvnno fásta lassáneami lassin juolluduvvojit museaide máŋga ovttagearddejuolludeami. Árran julevsáme guovdásj oažžu 300 000 ruvnno bargui Hans Ragnar Mathisen dáiddačoakkáldagain. Saemien Sijte oažžu 700 000 ruvnno váldočájáhusa gárvvisteapmái. Várdobáiki oažžu 100 000 ruvnnu iežas čájáhussii «Hillá – min muitalusak». Riddo Duottar Museat oažžu 550 000 ruvnno ráhkkanahttit ja plánet ođđa museavistti Kárášjohkii.

    – Mun lean hui ilus go mii dál oažžut áigái vuosttaš loktema sámi museaide, vaikko mii ain vuordit ráđđehusa sámi kulturloktema, dadjá Maja Kristine Jåma (NSR), sámediggeráđđi geas lea ovddasvástádus kultuvrii.

    Det lulesamiske senteret Árran
    Foto: Helge Lyngmoe / NRK