Hopp til innhold

Ulv drepte 13 sau – nå frykter reineiere massakre

Det er svært uvanlig med ulveangrep i Finnmark. Nå frykter reineier at ulv har vært på tokt i reinflokken hans, etter saueangrepet tidligere denne uken.

To sauekadavar ligger på jordet

ANGREP: Tidligere denne uka ble over 20 sau angrepet av ulv.

Foto: Piera Balto / NRK

De siste dagene har flere personer sett ulv i indre Finnmark. Det er et meget sjeldent syn i Norges nordligste fylke.

– Vi kjørte bil da vi oppdaget noe som kom på veien. Vi bremset, og holdt på å kjøre på den. Jeg så med en gang at det var en ulv, forteller Anne Berit Anti.

Reineier Johan Henrik Skum i Fiettar reinbeitedistrikt forteller at de har grunner til å tro at ulven nå har oppsøkt reinsdyrene deres.

– Vi vet ikke hva som har skjedd eller hvor mange som er skadet. Vi tror den har gått i flokken vår etter å ha vært i saueflokken, sier Skum.

Han sikter til saueangrepet tidligere denne uken, hvor Alf Kristian Eriksen opplevde at ulven angrep over 20 av dyrene hans.

Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter fredag ettermiddag funn av drepte reinsdyr til avisa Ávvir. Ovenfor NRK bekrefter de også at det er ulv som angrep saueflokken.

– Mektig

Tommy Berg var også en av de som fikk se ulven på nært hold torsdag kveld.

Tommy Berg

HELDIG: Tommy Berg synes han er heldig som fikk se ulven på nært hold.

Foto: PRIVAT

– Jeg ble helt satt ut. Dette er et uvanlig syn for oss i Finnmark. Den snudde seg mot oss og så på oss i tre sekunder, forteller Berg.

Det var akkurat for kort tid til at Berg og resten av reisefølget rakk å ta opp mobilkameraet.

– Naturen er mektig i så måte. Dette var virkelig en opplevelse, sier Berg, og legger til at det var beklagelig å høre om saueangrepet.

– Men sånn er det jo med ville dyr.

Vil skyte ulven

Sauebonde Alf Kristian Eriksen har ikke søkt om fellingstillatelse, men truer med å skyte ulven hvis den oppsøker sauene hans igjen.

– Jeg er rett og slett sint. Ulven skal skytes, sier den frustrerte bonden.

13 sau ble drept av ulven, ni måtte avlives og to overlevde. Etter angrepet har han igjen 56 sauer.

– Hvis den kommer i flokken min har jeg rett til å skyte den.

Men faren er langt fra over.

Sau med oppspist hals

BLODIG: Slik så sauen til Alf Kristian Eriksen ut etter å ha blitt angrepet av ulv.

Foto: Piera Balto / NRK

– Vi undersøker videre hva som har skjedd, men det ser ut til at reinene er drept på samme måte som sauene, sier Henrik Eira i SNO.

– Ulv vil alltid ta sauer

Leder for Rovviltets røst, Anne Margrethe Vadder, er sterkt uenig med bonden om at problemet bør løses ved å drepe ulven.

– Det står ingen steder i rovviltforliket at streifulv ikke skal aksepteres selv om dette er utenfor sonen. Streifulv på vandring aksepteres. En ulv vil alltid ta sauer som den kommer over.

Dame poserer for kamera

IMOT FELLING: Anne Margrethe Vadder er sterkt i mot felling av ulv.

Foto: Privat

Hun oppfordrer bøndene til å øke tilsyn fram til ulven vandrer videre.

– Dette er antakeligvis en enslig streifulv, og den vil vandre videre.

Korte nyheter

 •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

  Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

  – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

  Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

  – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

  Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

  Svein Harberg
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

  Loga sámegillii.

  Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

  – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

  – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

  Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

  Det melder SVT Sápmi.

  SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

 • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

  Les på norsk.

  Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

  – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

  – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

  Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

  Dan dieđiha SVT Sápmi.

  SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.