Hopp til innhold

Ulv drepte 13 sau – nå frykter reineiere massakre

Det er svært uvanlig med ulveangrep i Finnmark. Nå frykter reineier at ulv har vært på tokt i reinflokken hans, etter saueangrepet tidligere denne uken.

To sauekadavar ligger på jordet

ANGREP: Tidligere denne uka ble over 20 sau angrepet av ulv.

Foto: Piera Balto / NRK

De siste dagene har flere personer sett ulv i indre Finnmark. Det er et meget sjeldent syn i Norges nordligste fylke.

– Vi kjørte bil da vi oppdaget noe som kom på veien. Vi bremset, og holdt på å kjøre på den. Jeg så med en gang at det var en ulv, forteller Anne Berit Anti.

Reineier Johan Henrik Skum i Fiettar reinbeitedistrikt forteller at de har grunner til å tro at ulven nå har oppsøkt reinsdyrene deres.

– Vi vet ikke hva som har skjedd eller hvor mange som er skadet. Vi tror den har gått i flokken vår etter å ha vært i saueflokken, sier Skum.

Han sikter til saueangrepet tidligere denne uken, hvor Alf Kristian Eriksen opplevde at ulven angrep over 20 av dyrene hans.

Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter fredag ettermiddag funn av drepte reinsdyr til avisa Ávvir. Ovenfor NRK bekrefter de også at det er ulv som angrep saueflokken.

– Mektig

Tommy Berg var også en av de som fikk se ulven på nært hold torsdag kveld.

Tommy Berg

HELDIG: Tommy Berg synes han er heldig som fikk se ulven på nært hold.

Foto: PRIVAT

– Jeg ble helt satt ut. Dette er et uvanlig syn for oss i Finnmark. Den snudde seg mot oss og så på oss i tre sekunder, forteller Berg.

Det var akkurat for kort tid til at Berg og resten av reisefølget rakk å ta opp mobilkameraet.

– Naturen er mektig i så måte. Dette var virkelig en opplevelse, sier Berg, og legger til at det var beklagelig å høre om saueangrepet.

– Men sånn er det jo med ville dyr.

Vil skyte ulven

Sauebonde Alf Kristian Eriksen har ikke søkt om fellingstillatelse, men truer med å skyte ulven hvis den oppsøker sauene hans igjen.

– Jeg er rett og slett sint. Ulven skal skytes, sier den frustrerte bonden.

13 sau ble drept av ulven, ni måtte avlives og to overlevde. Etter angrepet har han igjen 56 sauer.

– Hvis den kommer i flokken min har jeg rett til å skyte den.

Men faren er langt fra over.

Sau med oppspist hals

BLODIG: Slik så sauen til Alf Kristian Eriksen ut etter å ha blitt angrepet av ulv.

Foto: Piera Balto / NRK

– Vi undersøker videre hva som har skjedd, men det ser ut til at reinene er drept på samme måte som sauene, sier Henrik Eira i SNO.

– Ulv vil alltid ta sauer

Leder for Rovviltets røst, Anne Margrethe Vadder, er sterkt uenig med bonden om at problemet bør løses ved å drepe ulven.

– Det står ingen steder i rovviltforliket at streifulv ikke skal aksepteres selv om dette er utenfor sonen. Streifulv på vandring aksepteres. En ulv vil alltid ta sauer som den kommer over.

Dame poserer for kamera

IMOT FELLING: Anne Margrethe Vadder er sterkt i mot felling av ulv.

Foto: Privat

Hun oppfordrer bøndene til å øke tilsyn fram til ulven vandrer videre.

– Dette er antakeligvis en enslig streifulv, og den vil vandre videre.

Korte nyheter

 • Lea meannudan dieđihanášši

  Guovdageainnu dárkkistanlávdegoddi lea otne meannudan suohkandirektevra dieđihanášši, čállá Ávvir.

  Dárkkistanlávdegoddi čuovvulii čállingotti árvalusaid ja nu ávžžuha lávdegotti suohkanstivrra earret eará váidit vejolaš láhkarihkkumiid ja vuoruhit dárkilis guorahallama dieđihanáššis. Dárkkistanlávdegoddi lasihii vel ovtta čuoggá mas árvalit ahte suohkanstivra mearrida ahte suohkana ehtalaš njuolggadusat ođasmahttojuvvojit.

  Ášši duogáš lea dieđihanášši mas suohkandirektevra Kent Valio balaha ahte máŋga suohkanpolitihkkarat leat seaguhan rollaid ja geahččalan fidnet alcceseaset persovnnalaš buriid.

  Kautokeino kommune-skilt
  Foto: Johan Ánte Utsi / NRK
 • Artista mielas leat doalut dehálaččat

  Odne lágiduvvo «Sápmi på skeiva» doalut Hársttáin. Doaluid ulbmil lea loktet bonju fáttáid sámi servodagas ja lágiduvvo ge bonju kulturjagi oktavuođas.

  Artista Elle Maija Klefstad Bær muitala ahte sutnje leat dákkár doalut hui dehálaččat. Guldal olles jearahallama suinna Veaigesáddagis.

 • Cealká njeallje ukrainalaš guovllu Ruošša guovlun

  Ruošša presideanta Vladimir Putin čađahii bearjadaga áitagiid bákkuin lahttudit stuorra osiid Ukrainas. Stuorra seremoniijas Kremlas vuolláičálle njeallje dokumeantta main bákkuin lahttuda ukrainalaš guovlluid Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Ovddalgihtii lea Putin cealkán ahte buot njeallje okkuperejuvvon guovllut leat sorjjasmeahttumat.