Hopp til innhold

Tysfjord-granitten er mer radioaktiv enn de fleste andre bergarter

Det er forholdsvis stor radioaktivitet i fjellene mellom Hamarøy og Tysfjord i Nordland. Det slår en forsker fast etter nærmere feltundersøkelser der i sommer.

Geigertelleren gir utslag her på 737 på Tysfjord-granitten
Foto: Axel Bern Müller

Flymålinger på 90-tallet påviste relativt stor radioaktivitet i området mellom Reinoksvatn i Hamarøy og Hellmobotn i Tysfjord, og i sommer vandret forskere med en såkalt geigerteller for å måle radioaktiviteten på bakken i dette området. Forskerne fikk bekreftet det som flymålingene viste.

Ikke farlig høy

Professor Axel Müller ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo forteller om interessante observasjoner.

Professor Axel Bern Müller mener vi ikke har noe å uroe oss for selv om radioaktiviteten i relativt

Professor Axel Bern Müller mener vi ikke har noe å uroe oss for, selv om radioaktiviteten i området er relativt stor.

– Vi kunne ikke finne spesielt stor aktivitet, men generelt er denne radioaktiviteten uvanlig høy.

Og Müller er rask til på berolige med at radioaktiviteten ikke er så stor at en behøver å uroe seg.

– Det er ikke farlig, men det er uvanlig høyt i forhold til resten av bergartene i omgivelsene. Og denne radioaktiviteten skyldes en bergart som heter granitt, i dette tilfellet Tysfjord-granitt, som er litt mere radioaktiv enn vanlig granitt i verden. Derfor er dette veldig interessant fra forskningens side.

Ikke drivverdig

Professor Müller mener likevel at dette ikke er drivverdig i det hele tatt.

– Uran- og thorium-innholdet i denne bergarten er så lav at det ikke er drivverdig. I lang tid fremover vil det ikke være drivverdig i det hele tatt.

Ruonasvágge i Tysfjord er ett av de områdene der det er påvist relativt høy radioaktivitet.

Ruonasvágge i Tysfjord er ett av de områdene der det er påvist relativt høy radioaktivitet.

Foto: Sander Andersen / NRK

Gir utslag

Professoren illustrerer radioaktiviteten i området, som er målbar med enkle remedier man kan kjøpe på nett som måler radoninnholdet i lufta.

– Den gir nok utslag på sporfilm man kan kjøpe. Så hvis man bor i dette området i et vanlig hus, er det kanskje lurt å lufte huset, spesielt hvis man har vært borte en stund. Slik at den radon som dannes, som følge av høy radioaktivitet i berggrunnen, blir dratt med lufta ut av huset. Ellers er det ingen fare.

Müller nevner også at bygda Drag i Tysfjord er bygd på Tysfjord-granitt, men han minner om at radioaktiviteten ikke er så helsefarlig høy at myndighetene må ta sine forholdsregler.

Korte nyheter

 • – Stuoráp gå Tråante 2017

  – Sáme kultuvrra l riek stuorra oasse dat stuorra prosjevtas mij ålles Europav gåbttjå. Bådåddjo l má europalasj kultuvrraoajvestádan válljidum jagen 2024.

  Plánaj lij barggamin gåktu, majna ja gudi dasi galggi oassálasstet, ja gåktu ålles Europaj ja aj ålles væráldij vuosedit mij la kultuvrra dan guovlon.

  Europalasj kultuvrraoajvestádan sihtá javllat ålles Nordlánnda la maŋen danna. Ja sáme kultuvrra l má riek stuora ja luondulasj oasse dassta.

  – Bådåddjo 2024 galggá sjaddat edesik sæmmi stuorak gå Roandem 2017, ja vájbi stuoráp.

  Dav tjuottjot prográmmajådediddje prosjevtan Henrik Sand Dagfinrud Bådåddjo 2024:n. Bådåddjo 2024 la má stuorra dáhpádus mij vihpá ålles jagev 2024. Europalasj kultuvrraoajvvestáda sihtá javllat dat la akta værálda stuorámus dáhpádusájs mij guosská kultuvrra- ja sebrudakåvddånahttemij.

  Ulmme dájna la Bådåddjo, Nordlánnda ja ålles rijkaguovllo tjalmostahteduvvá nasjonálalattjat ja aj gasskarijkalattjat, ja duodden europalasj kultuvrraaktisasjvuodav åvddånahttet. Ja dan jage de Bådåddjo galggá dáv stuorra dáhpádusáv plánit ja ásadit ålles jagev ásadimij ja prosjevtaj aktisattjat gasskarijkagasj, rijkalasj, guovlulasj ja bájkálasj fámoj.
  – Rahpam dát stuorra jahkásasj dáhpádusás la guovvamáno dan jage, nav lahka sáme álmmukbiejve gå máhttelis, subtsas prográmmajådediddje Henrik Sand Dagfinrud.

  – Ja sáme oasse galggá luondulasj oasse liehket dássta. Avtastahtedum oasse, javllá Dagfinrud.

  Gulldala Julevmagasijnav dán ássje birra

  Folk i gatene jubler over at Bodø er kåret til Europeisk kulturhovedstad 2024
  Foto: Per Inge Johnsen / Bodø kommune
 • – Ikke greit i det hele tatt

  Ordfører Ida Pinnerød i Bodø reagerer sterkt på hendelsen i hjembyen der en fem år gammel gutt ikledt samekofte blir møtt med hets i barnetoget.

  Først skal en voksen mann ha kommet bort og fortalt 5-åringen at han ikke kunne bruke flagget. Litt senere går gutten og mora forbi noen voksne menn som tydelig skal ha sagt «æsj». Og like etter er det to damer som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt.

  Til slutt er det en yngre gutt som kommer bort og roper at dette er Norge, og at det er Norges bursdag.

  – Jeg syns det er helt forferdelig. Jeg er oppriktig lei meg for at ungene skal oppleve sånt, og at folk i det hele tatt skal oppleve sånt. Men det at en femåring utsettes for denne type, ja – det som egentlig er rasisme. Det er ikke greit i det hele tatt, og selvfølgelig er vi nødt til å ta tak i det.

  Bodø 17 mai
  Foto: Sigurd Steinum / NRK
 • Conifa-cupen må nok avlyses i år

  Årsaken er at den lokale arrangøren i Nice ikke har gitt lyd fra seg om de er klare til å arrangere Conifa-EM i fotball i år eller ikke. Det bekrefter president i FA Sápmi Håkan Kuorak, som sier til NRK at de ikke får kontakt med arrangøren i Nice.

  – Arrangøren har satt lokket på siden 26. april. Ingen vet noe om hvorfor. Ei heller Conifa. Og det finnes heller ikke noen offentlig avlysning. Vi får bare ikke kontakt med arrangøren, sier Kuorak.

  Årets Conifa EM for menn skulle gå av stabelen 3. til 12. juni i Nice i Frankrike. Elleve lag skulle delta. Nå vil Kuorak prøve å få til et alternativ. Men også det ser ut for å bli utfordrende.

  – Når seriespillene er slutt i Norge og Sverige skal vi prøve å få til en turnering med tre-fire lag.

  Håkan Kuorak er klar på at dette vil skade Conifas navn veldig mye.

  – Vi prøver å finne ut av hva man gjør framover. Advokat er innkoplet, og Conifa undersøker om man skal gå til rettslige skritt etter dette.

  – Alle er like undrende Media i Frankrike har også forsøkt å få svar, og hotellet som var booket har selv avbooket alt. De har også gjort forsøk på å få tak i arrangøren, uten å lykkes.

  Kuorak understreker at dette ikke vil få følger for damenes World Championship 2022 som går av stabelen i India først i juli.

  – Dame-Vm går som vanlig, sier Kourak som nå begynner å planlegge 2023 EM, og 2024 Conifa-VM.

  Håkan Kuorak
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK