Hopp til innhold

– Behov for engasjert ungdom

Johan Vasara tror ikke ungdom lar seg skremme etter Utøya-skytingen, heller tvert imot. Nå mobiliserer ungdommen.

Utøya

Tragedien på Utøya kostet 68 menneskeliv.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Johan Vasara

Johan Vasara tror ungdom vil bry seg mer om politikk og samfunn i tida fremover.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg tror og håper at denne grusomme hendelsen ikke skremmer ungdom fra å delta i politikken. En slik hendelse viser at det er behov for unge som er samfunnsinteresserte, engasjerte og politisk aktive, sier Johan Vasara.

Johan Vasara (23) er tidligere leder i Sametingets ungdomspolitiske råd, nå politisk rådgiver for sametingsrådet . Også han er AUF-er og har selv vært på idylliske Utøya flere somre. For Vasara er Utøya et sommerparadis.

– Det er et sted hvor solen alltid skinner. Et sted hvor ungdom kan diskutere politikk på egne premisser, et sted der ungdom blir kjent med hverandre og knytter sterke bånd, sier Vasara.

– Folkets omsorg motiverer

For han er massakren på Utøya derfor spesielt vanskelig å forstå.

– At noen kan angripe en sommerleir der de fleste er barn og ungdommer, det er for meg uforståelig. Det går ikke an å forstå at det finnes noen som vil angripe barn og unge, sier han stille.

Han er likevel optimistisk på at ungdommen velger å fortsette, og tror at den omsorgen som har blitt vist i hele landet etter hendelsen har vært med på å styrke samholdet. Det har også støttet ungdom til å våge å fortsette.

– En slik hendelse skremmer oss alle, men de jeg har snakket med som har kommet fra øya i god behold har vært klare på at dette vil styrke dem og motivere dem til å fortsatt kjempe for det man tror på. Mange har sagt at de vil fortsette med politikk, sier Vasara.

Skulle selv vært på Utøya

Opprinnelig skulle han selv ha vært på Utøya og AUFs sommerleir også denne sommeren, men prioriterte å dra på Riddu Riđđu-festivalens 20-års jubileum i Kåfjord. Da bomben smalt i Oslo og skuddene falt på Utøya, var Vasara sammen med andre AUF-ere på festivalen. Det er han glad for i dag.

– Vi har alle vært på Utøya mange ganger og vi kjenner mange som var der. Det var en stor støtte for meg at vi var sammen. Vi snakket sammen og forsøkte å få informasjon om hvordan det hadde gått med de vi kjenner, sier han.

Dagen etter Utøya-skytingen våknet Norge til nyheten om at så mange som over 80 var drept. Politiet har denne uken nedjustert tallet til 68 .

– Hvordan tar man en slik nyhet? Det finnes ingen ord. Det er vanskelig... nei, det finnes virkelig ikke ord, sier Vasara om hvordan det var å lese overskriftene lørdag.

– Hva tenker du om at du selv skulle vært der?

– Jeg har ikke klart å tenke på det. Jeg vil ikke tenke på dersom og hvis, sier han.

Ungdom strømmer til partiene

Det kan tyde på at Johan Vasara har rett når han sier at ungdommen lar seg mobilisere. En gjennomgang Dagsavisen har gjort, viser at samtlige av de politiske partiene på Stortinget, og deres ungdomspartier, har opplevd uvanlig stor medlemsvekst de siste dagene.

Høyre har blant annet fått 120 nye medlemmer, mens Unge Høyre rapporterer om 40. Sosialistisk Venstreparti har fått 100, mens Sosialistisk Ungdom har fått 35.

Valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo venter at sympatibølgen som feier over landet, vil mobilisere ungdom, slik at valgdeltakelsen ved kommunevalget om vel seks uker kommer seg godt over de 33 prosent som i 2007 ble registrert for yngste velgergruppe.

– Det er vanskelig å tenke seg at ikke det som har rystet landet de siste dagene, skal ha en innvirkning på valget, sier Aardal.

Han regner med at Ap får en valggevinst som skyldes medfølelse med ofre og pårørende, men også respekt for statsminister Jens Stoltenbergs håndtering av krisen, skriver NTB i dag.

Ny aktelse for politikken

Frank Aarebrot i NRK sitt studio

Frank Aarebrot tror unge vil ta stor del i kommunevalget kommende høst.

Foto: NRK

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen sier at alle er spente på meningsmålingene for august. Han tror at manifestasjonen på Rådhusplassen i Oslo, der 150.000 mennesker mandag møtte fram for å markere avsky for voldshandlingene, har gitt politikken fornyet aktelse blant vanlige folk.

– Dette kan virke mobiliserende for alle partier. Vi ser at flere melder om nye medlemmer.

Han mener ungdommen vil engasjere seg mer i den kommende valgkampen som et ledd i sorgarbeidet, selv om partiene er enige om å kutte ut debattene og folkemøtene i forbindelse med skolevalget.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK