NRK Meny
Normal

Valgforsker spår framgang for Arbeiderpartiet

Valgforsker Bernt Aardal venter at terrorhandlingene vil øke valgdeltakelsen blant ungdom. Han tror også at sympatibølgen som feier over landet, vil gi Arbeiderpartiet en framgang.

Stortinget

Alle partiene på Stortinget har opplevd økning i medlemmene siden fredag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Disse siste dagene vil ganske sikkert ha en effekt på valgkampen. Det er vanskelig å tenke seg at det ikke skal bli slik, sier Aardal til NTB.

Han legger til at det likevel er viktig å skille mellom de sterke emosjonelle uttrykkene som nå preger samfunnet, og det som blir sittende av rasjonelle overveielser ved valget, og som eventuelt kan gi endringer for ett eller flere partier.

Særlig spennende synes Aardal det vil bli å se hvilken virkning massedrapene på AUF-medlemmer vil ha for mobiliseringen av førstegangsvelgere.

– Mobilisering ved valget

– Deltakelsen blant førstegangsvelgere har lenge ligger helt nede på 30 prosent, men det er all grunn til å tro at deltakelsen ved dette lokalvalget vil bli langt høyere. Reaksjonene blant ungdommer på det som skjedde på Utøya, er jo ekstremt sterke og vil nok føre til en mobilisering ved valget, sier Aardal.

En gjennomgang Dagsavisen har gjort, viser at samtlige av de politiske partiene på Stortinget, og deres ungdomspartier, opplever uvanlig stor medlemsvekst de siste dagene.

Høyre har fått 120 nye medlemmer, mens Unge Høyre rapporterer om 40. Sosialistisk Venstreparti har fått 100, mens Sosialistisk Ungdom har fått 35.

Fremskrittspartiet har fått minst 64 nye medlemmer, mens FpU har fått elleve nye medlemmer. Venstre rapporterer om 63 nye venstrefolk. Senterpartiet har fått ti nye, det samme har Senterungdommen.

Overveldende i AUF

Arbeiderpartiet og AUF har fått mange innmeldinger og hatt stor pågang, men mangler tall. Det samme kan Kristelig Folkeparti fortelle om.

Generalsekretær i AUF, Tonje Brenna, beskriver støtten til ungdomspartiet som overveldende. Hun håper engasjementet som nå viser seg i befolkningen, vil gi rekordhøy valgdeltakelse i september og oppfordrer særlig ungdom til å bruke stemmeretten sin.

Frp-leder Siv Jensen er glad for at folk nå viser hva de mener.

– Den hardeste straffen den terrorsiktede kan få, er at demokratiet vokser og at flere velger å engasjere seg i politiske partier, sier hun til Dagsavisen.

Utsetter valgkampen

Dette skjer altså på tross av at politikere har besluttet å utsette valgkampen. Etter planen skulle partiledere over hele landet nå brukt dagene på å sanke stemmer. 12. september skal det norske folk bestemme hvem som skal sitte i kommunestyrer og fylkesting over hele landet.

Mandag ble det bestemt at valgkampen utsattes til midten av august.

– Og deretter blir det om lag en måneds intens valgkamp, sier Raymond Johansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger