Normal

Tre priser til samisk film i nordisk prisutdeling

«Birkebeinerne», «Arktisk superstjerne» og «Sameblod» er de samiske vinnerne i årets Cinema Scandinavia Awards.

Ane Ulimoen Øverli som Inga fra Varteig

Handlingen i Nils Gaups film «Birkebeinerne» skjer i Norge i år 1204, og da herjes landet av borgerkrig.

Foto: Paradox

Dokumentarfilmen om den samiske rapperen Nils Rune Utsi eller SlinCraze vant nylig en pris under den internasjonale film- og tv-festivalen «Northern Character» i Murmansk i Russland.

I Cinema Scandinavia Awards (ekstern lenke) vant dokumentaren prisen Favorittdokumentar.

Nils Rune Utsi fra den lille bygda Masi i Finnmark er mannen bak artisten SlinCraze. Dokumentaren om ham hadde verdenspremiere under Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF), og har siden fått oppmerksomhet over hele verden.

Regissør for dokumentaren er Simen Braathen og produsent Stig Andersen.

Slincraze oidno fargga NRK 1:žis

Dokumentaren «Arktisk superstjerne» viser en usminket versjon av Nils Rune Hættas streben etter å slå gjennom som samisk rapper.

Foto: Martin Rustad Johansen

Cinema Scandinavia er en uavhengig organisasjon eid av Nordisk film og tv-magasin og nettsted dedikert til å fremme nye nordiske filmer, TV-serier og dokumentarer som vises over hele verden.

Favoritt norske film

Nils Gaup vant prisen Favoritt norske film for «Birkebeinerne». I reklamen for filmen heter det at den handler om flukten som forandret Norges historie for alltid.

Året er 1204. Norge herjes av borgerkrig. På den ene siden står Birkebeinerne, fattige folk som har fått navnet sitt fordi de surrer bjørkenever rundt beina for å holde varmen. Erkefienden er Baglerne, støttet av danskene og den rike pavekirken. Med våpen i hånd regjerer de Østlandet.

Nils Gaup holder oppe anmeldelse av Birkebeinerne

Nils Gaup har regissert «Birkebeinerne», som vant prisen favoritt norske film.

Foto: Johannes E. Kalvemo / NRK

Når Birkebeinerkongen Håkon Sverresson dør på mystisk vis, tror alle at blodlinjene i kongsætten er brutt, og at ingen arving finnes. Det viser seg derimot at kongen har fått en uekte sønn med frillen - Inga fra Varteig.

Barnet, kalt Håkon etter sin far, voktes i dyp hemmelighet midt i baglernes område. For å redde ham fra den sikre død må Birkebeinerne frakte gutten til Nidaros. De to Birkebeinerne som blir betrodd kongesønnens liv, er Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, som er Birkebeinernes beste skiløpere.

Dermed starter en livsfarlig, iskald og dramatisk flukt på ski over fjellet. En flukt som vil forandre Norges historie for alltid.

Favoritt svenske film

Amanda Kernell har tidligere vunnet flere priser for sin debutfilm «Sameblod». Nå kan hun føye prisen Favoritt svenske film inn i premiesamlingen sin.

«Sameblod» er et drama fra 1930-tallet – om undertrykkelsen av samer sett fra en samejentes perspektiv.

Lene Cecilia Sparrok spiller ungjenta Elle Marja, som bryter med sin opphav. Handlingen dreier seg om Elle Marja, som går på samisk internatskole på 1930-tallet og skal overta reindriften i familien.

Når skolen utsetter elevene for rasebiologiske undersøkelser, faller alt sammen og hun bryter med sin samiske identitet, og hun flykter til storbyen. Men det viser seg å være vanskeligere enn å hun tror å bli svensk.

Fra filmen Sameblod

Rasebiologiske eksperiment med samene får ungjenta Elle Marja til å reagere og hun begynner å fornekte sitt samiske opphav.

Foto: Sami Blood © Sophia Olsson

I høst vant Amanda Kernell prisen kritikerprisen «Fedeora» for beste unge regissør for «Sameblod» under Filmfestivalen i Venezia i Italia. Filmen vant også «Europa Cinemas Label» for beste europeiske film.

Senere vant «Sameblod» og regissør Amanda Kernell «The Special Jury Price» på Tokyo International Filmfestival. Lene Cecilia Sparrok stakk av med prisen beste kvinnelige skuespiller.