NRK Meny
Normal

Oljeleting gir økte inntekter

Cairn Energys tilstedeværelse i Qaasuitsup kommunia på Grønland har skapt en ekstra stor omsetning for det lokale næringslivet.


Boreskip fra Cairn Energy.
Foto: cairnenergy.com

Erfaringene fra den første sesongen med oljeleting utenfor Grønland har vært bra for Aasiaat, som har fungert som forsyningshavn for Cairn Energy.

– I løpet av fire måneder har det vært en ekstra omsetning på 10-12 millioner kroner, sier offshore koordinator i Qaasuitsup kommunia, Hans Peder Barlach Christensen.

– Hadde ikke trodd det på forhånd

For Hans Peder Barlach Christensen og andre som har sitt virke i næringslivet i området, har dette kommet som en positiv overraskelse.

Havna i Aasiaat på Vestgrønland.

Havna i Aasiaat på Vestgrønland.

Foto: cairnenergy.com

– Det var ikke så mange av oss som hadde trodd dette på forhånd at Cairn Energys tilstedeværelse ville bli så stort. Omfanget er kommet som en overraskelse på oss alle, opplyser han til Royal Arctic Lines hjemmeside.

Dels har Cairn Energys tilstedeværelse betydd større trafikk på Aasiaat Lufthavn, hvor 150-180 ansatte hver uke har blitt fløyet frem og tilbake mellom oljeplattformen og Aasiaat.

Også de lokale fiskere og fangsfolk har levert ferskfisk og reinsdyr til oljefolkene, og Sjømannshjemmet har solgt 500 ekstra overnattinger og vært fullbooket det meste av perioden, opplyser Barlach Christensen.

Og så har det også vært spennende med de mange journalistene fra hele verden, som oljeboringene har bragt til byen, melder Kalaallit Nunaata Radioa .

– Globaliseringen er virkelig kommet til Aasiaat. Det er godt for ungdommen. Mange unge har fått lyst til å utdanne seg innenfor offshore, ta ingeniørutdanning eller andre tekniske utdannelser, og dermed bli en del av fremtidens eventyr, sier Barlach Christensen.