Hopp til innhold

Venter fortsatt på teaterbygg

Sametinget har sendt planene for et nytt teaterbygg i Kautokeino til kulturdepartementet. Nå sitter det samiske nasjonalteateret Beaivváš på vent.

Haukur J. Gunnarsson

Teatersjef Haukur J. Gunnarsson ved Beaivváš Sámi Našunalateáhter

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Nå venter vi bare på at kulturdepartementet skal godta planene våre og sende et oppdragsbrev på videre arbeid til Statsbygg, sier teatersjef Haukur J. Gunnarsson ved Beaivváš Sámi Našunalateáhter.

Ventet i årevis

I flere år har det vært snakk om å bygge et nytt teaterbygg til det samiske nasjonalteateret Beaivváš. For to år siden hadde teateret alt på plass og var klar til å begynne å bygge, men så viste det seg at Sametinget ikke hadde fulgt retningslinjene for offentlige bygg og hele prosjektet ble stoppet .

Etter det har styret i Beaivváš Sámi Našunálateáhter fått Sametinget til å jobbe for at Statsbygg skal ha ansvaret for oppføringen av det nye teaterbygget i Kautokeino.

Håper på ferdigstillelse innen fem år

Når kulturdepartementet gir et oppdragsbrev til Statsbygg og saken er ferdigbehandlet, så går prosjektet inn i neste fase.

– Neste fase innebærer blant annet arkitektkonkurranse, tomtevalg og entreprenørutlysning, sier Gunnarsson, som ikke kan svare på hva dette blir å koste.

– Det må behandles av Statsbygg før vi får en prislapp på det.

Gunnarsson håper at teaterbygget kan stå ferdig i løpet av fem år.

– Jeg håper naturligvis at det blir tidligere ferdig, men ikke senere enn fem år, sier teatersjef Haukur J. Gunnarsson.

Vi har ikke lykkes å få noen kommentar fra kulturdepartementet til saken.

Korte nyheter

 • Sámi nammadeamit Hedda bálkkašupmái

  Golbma sámi bihtá leat namaduvvon Hedda bálkkašupmái.

  Frode Fjellheim ja Per Sundin leaba nammaduvvon buoremus audiovisuell design luohkás «Allak - Dållen giella» bihtáin musihka ja čuovgadesigna dihtii.

  Buoremus nuoraid čájáhus luohkkái lea Sámi Našunálateáhter Beaivváža bihttá «Maid Sárá čiegada» nammaduvvon, ja buoremus dánsačájáhussii lea Elle Sofe Sara ja Joar Nango bihttá «Birget; ways to deal, ways to heal» gis nammaduvvon.

  Hedda bálkkašupmi lea teáhterbálkkašupmi man ulbmil lea gudnejahttit lávdedáidaga. Bálkkašupmi lea geassemánu 18. beaivvi.

  "Maid Sara čiegada" Teáhterbihttá.
  Foto: Aslak Mikal Mienna / Aslak Mikal Mienna
 • Flere samiske nominasjoner til Heddaprisen

  Forestillingen «Maid Sárá čiegada - Hva Sara skjuler» er nominert til Heddapris for beste ungdomsforestilling. Manus er skrevet av Katrine Nedrejord. Regi Kristin Bjørn – Sámi Našunálateáhter Beaivváš.

  Frode Fjellheim er nominert til beste audiovisuell design i sammen med Per Sundin til «Allaq – Dållen gïelle, ildens stemme». Stykket er skrevet av Cecilia Persson. - Åarjelhsaemien Teatere i samarbeid med Sámi Našunálateáhter Beaivváš.

  Elle Sofe Sara og Joar Nango er nominert til beste danseforestilling med «Birget». - co-produksjon Den Norske Opera & Ballett, BIT Teatergarasjen, Bergen International Festival og Nordic Next

  Heddaprisen har som formål å hedre fremragende prestasjoner i norsk scenekunst. Prisen deles ut årlig og er et samarbeid mellom NTO og foreningens scenekunstmedlemmer.

  Heddaprisen ble delt ut første gang i 1998.

  Årets priser deles ut 18. juni 2023.

  Marte Fjellheim Sarre, Eila Ballovara Varsi, Máid Sárá čiegada.
  Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš
 • Skal lede Samerådets menneskerettighetssarbeid

  Samerådet har ansatt Eirik Larsen som leder av Samerådets menneskerettighetssavdeling.

  Larsen er jurist og har siden 2018 vært politisk rådgiver for Sametingsrådet. Han har tidligere arbeidet med samiske saker i departementene i Norge, og kjenner også Samerådet godt fra før da han i 2017 vikarierte i stillingen som han nå tiltrer.

  – Jeg ser fram til å ta del i Samerådets arbeid, og er glad for muligheten til å jobbe for en samisk organisasjon og med saker som jeg har stort engasjement for. Menneskerettighetene er under press, og det samiske sivilsamfunnet har en svært viktig rolle i å beskytte og fremme både samers og andre urfolks menneskerettigheter, sier Eirik Larsen.

  Han tiltrer stillingen 7. august 2023.

  Rådgiver for sametingsrådet, Eirik Larsen
  Foto: Christina Gjertsen