Det nye teaterbygget utsatt

Rot i Sametinget, har satt Beaivvaš`nye teaterbygg tilbake til startgropen.

Skisse av det nye teaterbygget til Beaivvaš

Kanskje dette ikke blir det nye teaterbygget til Beaivvaš likevel?

Foto: Beaivváš Sámi Našunálateáhter / Jappe Nielsen

Sagaen om Beaivváš Sámi Našunálateáters nye teaterbygg fortsetter.

Teateret og investor Gullik hansen har lenge stått klare med både tegninger, tomt, og finansiering for 100 millioner kroner. De har bare ventet på klarsignal fra Sametinget.

Gullik Hansen fikk 600 000 kroner av Kautokeino Kommune og Sametinget til forprosjektet, og har jobbet frem et byggeklart prosjekt av dette.

Sametinget har selv brutt loven

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen og Sametinget skyter nå inn 500 000 kroner til nytt forprosjekt.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Nå krever derimot Sametinget at hele prosjektet skal startes på nytt, og de står klare til å skyte inn nye 500 000 kroner til et nytt forprosjekt. En ny utredning viser nemlig at Sametinget selv ikke har fulgt loven:

– Sametinget må følge offentlig kjøpslov, og da må det være en åpen kokurranse. Til nå har Sentrum Eiendom ved Gullik Hansen, som vi også har støttet, styrt prosjektet. Men nå viser en utredning at Sametinget ikke har fulgt loven. Nå må vi gi muligheten til andre også å komme med tilbud, forteller sametingsråd Vibeke Larsen.

Tilbake til startgropen

Gullik Hansen

Gullik Hansen sto klar med investorer for 100 millioner kroner.

Foto: Sara Ellen Anne Eira / NRK

Investor Gullik Hansen er rystet over sakens nye vending:

– Vi har hatt et tett og godt samarbeid med Beaivvaš i over et år nå. Nå som Sametinget vil ha i gang en ny arkitektkonkurranse, er arbeidet så og si bortkastet, og hele byggeprosjektet føres tilbake til startgropen igjen, sier investoren til NRK Sàmi Radio.

– Det var for godt til å være sant

Haukur J. Gunnarsson

Haukur J Gunnarsson og Beaivvaš blir nok værende på kulturhuset i mange år fremover, grunnet sametingets rot.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Teatersjef Haukur J Gunnarsson kan ikke annet enn å smile resignert over utviklingen i saken, men alvoret skinner gjennom, og han synes selvsagt det er veldig trist for teateret:

– Ja, vi trodde jo alt var på plass siden vi hadde investorer, tegning, og tomt, og vi har bare ventet på Sametinget. Men det viser seg nå at det var for godt til å være sant, og vi må starte alt på nytt igjen, forteller en meget skuffet Haukur J Gunnarsson til NRK Sámi Radio.