Victoria Tauli-Corpuz blir FNs nye urfolksrapportør

Det er nå med stor sikkerhet klart at Victoria Tauli-Corpuz fra Filippinene blir FNs nye spesialrapportør i urfolksspørsmål. Juristen Mattias Åhrén var en av de tre hovedkandidatene, men nådde ikke helt fram.

Victoria Tauli-Corpuz

Victoria Tauli-Corpuz

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I går sa presidenten i FNs menneskerettighetsråd at han anser at jobben som spesialrapportør skal gå til Victoria Tauli-Corpuz. Det skriver oddasat.se.

Ikke vedtatt formelt ennå

Det er altså presidentens forslag til selve menneskerettighetsrådet. Så formelt er selve utnevnelsen ikke klar, men det skal mye til for at rådet skal gå imot presidentens forslag.

På sin facebookside takker Tauli-Corpuz for alle gratulasjoner hun har fått etter beskjedet. Hun poengterer at utnevnelsen ikke er helt klar ennå, men om det skulle bli slik at hun får jobben, så håper hun å kunne oppfylle alle krav som det innebærer.

Skuffet Åhrén

Mattias Åhrén

Mattias Åhrén

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Blant de tre hovedkandidatene som ble oppnevnt på nyåret var også Samerådets folkerettsekspert Mattias Åhrén.

– Det er klart at man er litt skuffet, men man må akseptere at man kom inn som en god nummer to, sier Åhren til oddasat.se.

Victoria Tauli-Corpuz var leder av FNs urfolksforum i perioden 2005-2010, og Åhrén kjenner Victoria Tauli-Corpuz godt.

– Hun er en veldig dyktig person og har en enorm merittliste, så hun blir sikkert en bra rapportør. Nå får vi fokusere på å støtte henne i hennes arbeid.

Første kvinnelige urfolksrapportør

Lars Anders Baer har vært medlem i FNs permanente forum for urfolk 2004-10. Han har også vært leder i Arbeidsgruppen for urfolk i Barentsregionen. Han kjenner også Tauli-Corpuz godt.

– Hun har jobbet lenge med urfolkssaker, både nasjonalt og internasjonalt. Hun har en bred bakgrunn og solid kunnskap, sier Baer til NRK.

Han tror at det er en politisk dimensjon i utnevnelsen.

– Hun har ikke en faglig, akademisk bakgrunn, slik som dagens spesialrapportør James Anaya har, som er jurist. Tauli-Corpuz er sykepleier av yrke. Hun kommer fra den tredje verden, Filippinene, og er kvinne. Det har til nå ikke vært en kvinnelig spesialrapportør, så politisk er det ikke rart at hun oppnevnes. Både James Anaya og Mattias Åhrén hører til den samme region i verden, den vestlige verden.

– Kjenner samiske saker

Lars-Anders Baer

Lars-Anders Baer

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Hva slags forventninger har du til Victoria Tauli-Corpuz?

– Hun får nok utfordringer knyttet til at hun ikke har en akademisk bakgrunn. Når man får en slik posisjon, så får man også muligheten til selv å bestemme hvordan man jobber utfra hvilke ressurser man har tilgjengelig. Anaya har vært flink der, han har hatt universitetet bak seg og har hatt gode økonomiske ressurser.

Baer tror at Tauli-Corpuz får god støtte til å utføre jobben.

– Hun leder et fond i Filippinene, som har godt med ressurser og jeg tror hun kan jobbe full tid med dette.

Baer forteller at Tauli-Corpuz kjenner godt også til samiske saker.

– Hun har vært i Sápmi mange ganger og kjenner forholdene her bra.