NRK Meny
Normal

Tatt ut tiltale

Statsadvokatene i Troms og Finnmark har nå tatt ut tiltale i drapssaken i Čuđejohka i Kautokeino kommune 9. mars i år.

Åstedet for drapet i Kautokeino

Åstedet for drapet i Kautokeino

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

Mannen i 40-årene er tiltalt for med overlegg å ha forvoldt en annens død.

Grunnlaget for tiltalen er at mannen lørdag 9. mars 2013 tok med seg en ladd salongrifle og gikk inn i en hytte der Helge Mannsverk og hans kjæreste oppholdt seg. Han avfyrte to skudd, hvorav et traff Mannsverk. Helge Mannsverk døde kort tid etter.

Post I i tiltalen er tatt ut etter riksadvokatens ordre.

Mannen er også tiltalt for med overlegg å ha forsøkt å forvolde en annens død, fordi han skal ha siktet og avfyrt skudd mot Mannsverks kjæreste, men uten å treffe. Skuddet gikk gjennom en glassrute bak henne.

Mannen er også tiltalt for ved vold, trusler, skadeverk eller annen rettsstridig adferd overfor en aktør i rettsvesenet å ha gjengjeldt en handling, et arbeid eller en tjeneste som aktøren har utført i forbindelse med en straffesak.

Grunnlaget er at han før han avfyrte skuddene skal ha sagt at "det e dåkkers skyld at æ har mista førerkortet". Mannsverk hadde samme dag ringt politiet og anmeldt mannen for promillekjøring med traktor og gjenfylling av hyttevegen med snø, hvoretter politiet rykket ut og pågrep mannen, fremstilte han for blodprøvetaking og tok midlertidig beslag av hans førerkort.

Påstand om erstatning/oppreisning til avdødes barn og avdødes kjæreste forbeholdes nedlagt av bistandsadvokatene.