- Språk bør være formildende

Forsvareren til den drapstiltalte 49-åringen mener at det foreligger formildende omstendigheter i straffeutmålingen.

Drapet på Mannsverk

I dag avsluttes ankesaken i Hålogaland lagmannsrett. Her er forsvarere Harald Stabell og Trond P. Biti med den tiltalte.

Foto: Roger Manndal / NRK

Hålogaland lagmannsrett mener at drapet på Helge Mannsverk i fjor var gjort med overlegg. Lagmannsretten har også dømt den 49 år gamle Kautokeino-mannen for overlagt drapsforsøk på Mannsverk sin samboer.

I dag er den siste dagen i ankesaken, og straffeutmålingenn skal behandles.

Det var 9. mars i 2013 at Mannsverk ble skutt og drept i bygda Čuđejotnjálbmi, i Kautokeino kommune. Alta-mannen var da på hytta sammen med sin samboer.

I forrige uke startet ankesaken mot mannen som i Indre-Finnmark tingrett ble dømt til 17 års fengsel for drapet på 52 år gamle Helge Mannsverk. 49-åringen anket dommen fra tingretten, fordi han mener han ikke skjøt og drepte Mannsverk med vilje.

Formildende omstendigheter

Medforsvarer Trond P. Biti sa i sin prosedyre i dag at den tiltalte må sone straffen i et fengsel hvor han må kommunisere på norsk. Den tiltalte har samisk som morsmål, og dette kan gjøre soningstiden hans vanskelig.

Derfor ligger det an for formildende omstendigheter i straffeutmålingen, ifølge Biti.

Trond Biti

Forsvarer Trond P. Biti mener at det foreligger formildende omstendigheter i straffeutmålingen.

Foto: Roger Manndal / NRK

Ønsker å heve straffen

Overlagt drap har en strafferamme på inntil 21 år. Aktor Torstein Hevnskjel sa i retten at den tiltalte burde bli dømt til 18 års fengsel. Han ønsker dermed å heve straffen fra Indre-Finnmark tingrett med ett år. Forsvarer Harald Stabell sa i retten at den tiltalte bør få en langt mildere straff enn dette.

– Det blir en ekstra påkjenning for den tiltalte dersom straffen blir hevet, sier forsvarer Biti.

Biti mener at språket er en ekstra dimensjon i straffeutmålingen, som burde bli tatt hensyn til.