Taperen i Østre valgkrets

Jánoš Trosten i Ofelaš er den store taperen i Østre valgkrets i årets sametingsvalg.

Janoš Trosten
Foto: Sara Beate Eira / NRK

GULDAL: JÁNOŠ TROSTEN

– Ja, jeg må bare bite i det sure eplet og erkjenne at det dessverre ikke gikk i min favør denne gang, sukker Jánoš Trosten.

Han har sittet i Sametinget de siste to periodene, totalt i åtte år. Nå ligger hans liste an til å få færrest stemmer i Østre valgkrets. Og det blir definitivt ikke ny periode i Sametinget for denne profilerte samepolitikeren.

– Selv om jeg mentalt var forberedt på det verste, må jeg likevel innrømme at det er noe vemodig å tenke på at jeg nå er ute av Samtinget, medgir Trosten.

Ved midtnatt lå Ofelaš sist på valgresultatlista, med 4,4 prosent av stemmene.

Skylder på ny valgordning

I likhet med Thoralf Henriksen i Árja, mener også Trosten at den nye valgordningen med større valgkretser favoriserer de store partiene.

– Vi bør ta lærdom av dette, og tenke annerledes om fire år. Når vi har fått valgresultatene noe på avstand, vil jeg ta kontakt med Thoralf Henriksen i Árja og Hartvik Hansen i Felleslista for å finne ut om det er mulig å samarbeide om en fellesliste til neste sametingsvalg, i 2013. Politisk er det lite som skiller de tre listene. Hadde vi stilt en fellesliste, ville stemmene vært samlet. Bare slik har vi muligheter til å kjempe mot de store. Nå har vi konkurrert om de samme stemmene noe som kan resultere at ingen av disse listene kommer inn på Sametinget, mener Trosten.

– Uklokt med partihopp

Da han for åtte år siden ble valgt inn i Sametinget for første gang, representerte han Norske Samers Riksforbund (NSR). Men så ble han uvenner med NSR og stiftet sitt eget parti, Klar Samisk Røst. På tampen av den siste perioden, ble det ytterligere et nytt partihopp. Denne gang til Ofelaš.

– Nå innrømmer jeg at dette kanskje var noe uklokt. Men det kommer nye muligheter i 2013 og personlig tar jeg valgtapet med fatning, sier Trosten.

Han tror at forhandlingene på Sametinget med et sterkt Frp, vil bli særdeles kompliserte for NSR og Ap.