NRK Meny
Normal

Tanamann i USA: Håper at Clinton blir president

Natt til tirsdag møtes demokraten Hillary Clinton og republikaneren Donald Trump til den første debatten i USAs presidentvalg. Einar Tapio fra Polmak holder en knapp på at Clinton vinner duellen og valget - og blir USAs første kvinnelige president.

Trump og Clinton på siden av CNN-kjøretøy

Det er lite som skiller de to presidentkandidatene før nattens debatt i New York.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

USA holder presidentvalg 8. november.

– Jeg tror nok at fru Clinton kommer til å bli president. Jeg tror at kvinnene vil ha en god del å si for dette valget, og jeg tror ikke de er så begeistret for Trump.

Det sier Einar Tapio, som er fra Polmak i Tanadalen, men som har bodd i USA i 50 år. Han har fulgt godt med i presidentvalgkampene siden han flyttet dit, også i år.

– Donald står for sirkuset

Einar Tapio

Einar Tapio

Foto: Elinor Tapio / Privat

– En av presidentkandidatene sørger for et stort sirkus. Det er Donald som står for sirkuset, sier Tapio, som synes at republikanerne har en ganske uvanlig kandidat i Donald Trump.

– Ingen hadde tenkt at han skulle bli presidentkandidat.

– Hva gjør Trump så attraktiv at folk strømmer til hans valgkampmøter?

– Han er tydeligvis god til å snakke for seg og har vært veldig flink til å utnytte media. Likevel er det mye tullprat og usannheter fra hans side.

Trump i føringen, ifølge fersk statistikk

Ifølge FiveThirtyEight er Republikanernes kandidat Donald Trumps vinnersjanse 54,9 prosent , dersom valget ble avholdt mandag. Demokratenes kandidat Hillary Clintons får 45,1 prosent.

– Jeg skjønner ikke hvorfor Clinton plutselig skal være så upopulær. Det kan være et produkt av media, tror Tapio.

– Jeg har vanskelig for å tro at folk vil ta risikoen for en som Trump. De burde hatt bedre vett, sier Tapio, som tror at først og fremst de rike stemmer på Trump.

– Det er mange rike som ikke vil dele godene ved å betale skatter og avgifter. I tillegg får han nok mange stemmer fra hvite menn som ikke har utdannelse.

Clinton leder på samtlige målinger

I motsetning til FiveThirtyEights statistikk, viser et gjennomsnitt av den siste ukas meningsmålinger i USA at Clinton fortsatt leder på Trump.

Demokratenes presidentkandidat har nå en oppslutning på 46,5 prosent, mot 43,7 prosent for republikaneren Trump, viser en sammenstilling av de siste ti landsomfattende meningsmålingene RealClearPolitics har gjort.

2,8 prosentpoeng skiller dermed de to, som natt til tirsdag norsk tid møtes til sin første store TV-debatt .

SE KL. 03.00 - President-duellen:

Meningsmålingene forteller imidlertid ikke hele historien. I USA er det ikke nødvendigvis den kandidaten som får flest stemmer som blir landets neste president, men den som sikrer seg flest av delstatenes såkalte valgmenn.

Fulgt syv valgkamper

Dette er det syvende presidentvalget i USA Einar Tapio er med på. Av alle presidentene trekker han frem Bill Clinton og Ronald Reagen har lyktes bra.

– Reagen var en leder, det kan man knapt si om Donald Trump.

– Hva med sittende president, Barack Obama?

– Obama har også vært veldig dyktig, selv om han har gjort sine feil også. Han står frem som en ganske lysende figur.