Hopp til innhold

Venter seerrekord til Clinton/Trump-debatt

Mandagens TV-debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump ventes å sette nye seerrekorder. Noen kommentatorer tror antall seere kan komme opp på nivå med Super Bowl-sendingene.

Presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump

Der ventet over 100 millioner seere nå Clinton og Trump møtes til debatt natt til tirsdag.

Foto: Getty Images / AFP

Amerikanske politikk- og medieeksperter sier årets ekstraordinære presidentvalgkamp gjør at mandagens debatt ventes å sette ny rekord for antall seere av en valgkampdebatt.

Den debatten som per i dag holder seerrekorden er mellom sittende president Jimmy Carter og hans utfordrer Ronald Reagan i 1980.

80 millioner seere så debatten den gangen, ifølge ratingselskapet Nielsen.

– Min spådom er 100 millioner seere, kanskje flere, sier professor i kommunikasjon ved Fordham-universitetet i New York, Paul Levinson, til Reuters.

Jimmy Carter (t.v.) og Ronald Reagan

80 millioner mennesker så debatten mellom Jimmy Carter (t.v.) og Ronald Reagan i 1980.

Foto: Anonymous / Ap

Sendes direkte på NRK

Selve debatten starter klokken 03.00 (norsk tid) natt til tirsdag.

Den sendes på alle de store TV-kanalene i USA og varer i 90 minutter uten pause.

NRK sender debatten direkte på nrk.no https://www.nrk.no/nyheter/presidentvalg-i-usa-2016-1.12061195 , NRK2 og også i opptak på NRK2 tirsdag kveld.

Trump og Palin

MASH SERIES CAST MEMBERS

105 millioner amerikanere så Hawkeye og de andre i siste episode av M*A*S*H 28. februar 1983.

Foto: WALLY FONG / Ap

Under den første debatten mellom de republikanske kandidatene i august 2015 ble det satt rekord med for en primærvalgkamp-debatt med 24 millioner seere.

Alan Schroeder, som har skrevet en bok om presidentdebatter, tror det uforutsigbare ved Trump er det som i stor grad trekker seere.

– Vanligvis ser vi kandidatene i veldig koreograferte sammenhenger og i situasjoner der de er i full kontroll. I debattene må de gi fra seg kontrollen og det gir en følelse av fare, av ikke å vite hvordan det vil gå, sier Schroeder som også tror det kan bli over 100 millioner seere.

Den nest mest sette valgkampdebatten gjennom tidene var debatten mellom visepresidentkandidatene Sarah Palin og Joe Biden i 2008.

69,9 millioner så den debatten, og Palins uforutsigbarhet ble trukket frem som mye av grunnen, en følelse som også Trump inngir.

– Palin var også en stor TV-personlighet og hadde mye av den samme følelsen av fare rundt seg, sier Schroeder.

US-ELECTIONS-VP-DEBATE

Sarah Palin (t.h) og Joseph Biden hilser på hverandre før de møttes til visepresident-kandidatdebatt i 2008.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Konkurrerer med amerikansk fotball

Debatten kolliderer med den populære mandagskampen i amerikansk fotball som vises i Monday Night Football på ESPN.

Mandagens kamp går mellom sørstatslagene New Orleans Saints og Atlanta Falcons.

Trump sa tidligere i år at debatten bevisst var lagt til mandag kveld i håp om at den skulle bli overskygget av fotballkampen.

Han sa også at fotballigaen NFL hadde skrevet et brev der de ba om at kampen ble flyttet til en annen dag, noe som ble kontant avvist av NFL.

Paul Levinson tror uansett ikke at fotballkampen vil trekke mange seere bort fra debatten, også fordi ingen av lagene har hatt en god start på sesongen.

– Det er ikke en viktig kamp, det er ikke Super Bowl, det er ikke sluttspill. Jeg tror de fleste fotballfans føler at de kan gå glipp av kampen, sier Levinson.

SISTE NYTT

Siste nytt