– Tanaelva er kanskje verdens viktigste elv for atlantisk laks. Derfor er det en viktig oppgave å lykkes med å ta ut pukkellaksen.
Det sier seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Roy Langåker.
Seniorrådgiver Roy Langåker håper at fella vil fungere etter noen justeringer.
Foto: Håkon Mudenia / NRKFiske av atlantisk laks har vært en stor del av livet til lokalbefolkninga i flere hundre år, og er selve grunnen til at det bosatte seg folk i Tana.
Pukkellaksen er en fremmed art som kan true atlantisk laks i elva. Det ventes opptil flere hundre tusen pukkellaks i Tanaelva i sommer.
Derfor har Miljødirektoratet satt opp en felle som skal stoppe all pukkellaks.
Kamp mot pukkellaksen
Pukkellaksen tas ut av fella og slaktes på land. Atlanterhavslaksen slipper forbi ganske raskt.
Slik fungerer det i hvert fall i teorien.






Videoen viser hvordan en felle for pukkellaks fungerer. Bildene er ikke fra Tanaelva, men teorien bak fella er den samme.
– Seks pukkellaks har gått i fella så langt, sier Langåker.
Slik ser stengselet ut. Der stengselet «knekker» er fella, og dit vil man at laksen skal svømme. Problemet hittil har vært at laksen svømmer langs gjerdet, og snur når den møter «slusa» i midten. Nå skal slusa flyttes, slik at laksen kan gå rett i fella når den svømmer langs gjerdet, ifølge Miljødirektoratet.
Foto: Håkon Mudenia / NRKSiden torsdag forrige uke har fella vært i drift. Men tre dager senere skrev avisa Ságat at ikke en eneste laks har gått i fella.
Kontrasten er stor til de andre elvene i Finnmark, der det meldes om at nesten 4000 pukkellaks har blitt tatt ut allerede.
– Mandag kveld besluttet vi å åpne fella. Det sto noen hundre fisk nedstrøms fella. Straks vi åpnet fella svømte fisken forbi, sier Langåker.
Her ble fella åpnet for å slippe atlanterhavslaksen forbi mens endringer gjøres på fella. Pukkellaksen slipper også forbi.
Foto: Håkon Mudenia / NRKHan forteller at tirsdag morgen var det registrert 360 fisk som har gått forbi, hvorav 130 er pukkellaks, 130 er atlanterhavslaks og 100 er uidentifisert på grunn av grumsete kvalitet på bilder.
– Laksen kjenner elva
Laksefisker Rauna Guttorm mener fella bør fjernes.
– Det er en katastrofe. Den hindrer jo Tanalaksen fra å svømme oppover, sier hun.
Laksefisker Rauna Guttorm ser med bekymring på det som skjer lenger ned elva.
Foto: Lemet Johanas Nystad / NRKHun pleier å fiske laks lenger opp Tanadalen.
– Mennesker kan ikke bestemme over naturen. Laksen har sine egne stier, og den kjenner elva. Om den ser et stengsel, så unngår den det så langt det lar seg gjøre, sier hun.
Hun mener den beste løsningen er å la naturen gå sin gang.
Forsøker å fikse problemet
Enn så lenge forsøker Miljødirektoratet å løse problemet ved å flytte fella.
Langåker forteller at problemet skal ha vært at slusen laksen skal svømme inn i har stukket ut fra gjerdet.
– Vi har dokumentert på video at laksen snur når den møter selve fella. Nå flytter vi den to meter lenger opp så fella kommer mer i vinkel med gjerdet slik at det ikke blir hindringer, forteller Langåker.
Oppdatert torsdag kl. 09.40:
Etter startproblem for pukkellaks og annan fisk med å finne inngangen til fangstkammeret i fiskefella i Tanaelva, er inngangen nå flyttet, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.
Inngangen til fangstkammeret i fella, som er en slags tunnel, er nå trekt bakover slik at åpninga går i flukt med resten av ledegjerdet mot fella. Tidlegare stakk tunnelen litt nedenfor ledegjerdet.
Se stream av pukkellaksfella i Vestre Jakobselv.