NRK Meny
Normal

– Feil å skylde på NRL

NRL-leder Nils Henrik Sara sier at slakteriene må ta sin del av ansvaret i den vanskelige situasjonen som er oppstått.

NRL-leder Nils Henrik Sara

- Reineieren har selv ansvar for at dyrene ikke lider, sier Nils Henrik Sara.

Foto: Mette Ballovara / NRK

De siste dagers overskrifter har vært sterkt preget av sultkatastrofen som rammer Finnmarksvidda denne høsten. I går gikk også stortingspolitikere ut å krevde tvungen reinslakting.

– NRL står ansvarlige

Magne Klingsheim i Naturvernforbundet i Finnmark ser også nødslakting som eneste løsning i de hardest rammede områdene, da alt tilgjengelig for allerede er kjøpt opp av landbruket i Troms.

Han mener Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), sammen med Mattilsynet og Landbruksdepartementet må stilles til ansvar for den voksende tragedien.

Slakteriene har ikke gjort noe

Leder i NRL, Nils Henrik Sara, sier det blir feil å legge skylden på NRL. Saken er kompleks sier Sara, men også slakteriene har et ansvar her:

– På den første slaktedagen i høst, kom meldingen om at slakteriene ikke kunne kjøpe mer kjøtt. Men vi klarte da å få til en løsning slik at vi fikk slaktet en del likevel. Vi håpet da at vi hadde kjøpt oss litt tid, slik at slakteriene skulle få omsatt kjøttet de hadde på lager.

– Men ingenting har skjedd siden den tid, og markedet er ikke blitt bedre. Slakteriene har ikke gjort noe for å selge kjøttet, og da kommer de til NRL og ber oss selge det for dem. Men hvem er det egentlig som skal selge kjøttet slakteriene har kjøpt, er det NRL eller er det slakteriene selv?, spør en opprørt Nils Henrik Sara.

– Reineierens ansvar

NRL skal ha styremøte i neste uke, og Sara ønsker ikke å komme med noen forslag på en midlertidig løsning før de har diskutert saken internt. Han påpeker derimot at hver enkelt reineier selvsagt har ansvar for sine egne dyrs velferd:

– Det er sant som Lars Peder Brekk også sa, at det er reineieren selv sitt ansvar å påse at ikke dyrene hans lider. Der er loven helt klar, sier Nils Henrik Sara til NRK Sámi Radio.