Hopp til innhold

Student føler seg isolert og ensom – velger å reise hjem i påska

Smitten øker fra dag til dag i landet, samtidig som påsken nærmer seg med stormskritt.

Kine Somby Teigen

VELGER Å REISE HJEM: UiT-student Kine Somby Teigen velger å reise hjem til tross for koronasituasjonen.

Foto: Privat

Seks av ti nordmenn antar at de kommer til å være hjemme i egen bolig i påsken, viser ferske tall fra Opinion Norge.

Ishavskatedralen, Tromsø

LITE SMITTE I CAMPUS: Campuset i Tromsø har hatt relativt lite smitte under pandemien.

Foto: Bernt Olsen / NRK

En av dem som likevel velger å reise er student ved UiT Kine Somby Teigen. Hun studerer i Tromsø, men hører til Alta.

Selv om Kine reiser hjem, så tar hun fortsatt mange forbehold før reisen.

– Jeg er redd for å bringe smitte til Alta. Bestemor bor i samme hus som faren min, hun har ikke har fått vaksine og er ganske gammel, så frykten er i utgangspunktet å smitte henne og at det tar livet av henne.

Kine forklarer at hun tar denne risikoen fordi hun savner familien.

Kine Somby Teigen

FAMILIESAVN: Kine Somby Teigen kjenner seg isolert som følge av å ikke se familien like ofte som før.

Foto: Privat

– Jeg har ikke sett dem siden jul, og har utsatt denne reisen til påska siden man frarådes å reise. Før reiste jeg flere ganger i løpet av månedene før påska. Man føler seg jo isolert og ensom når man ikke får være med familien.

Kine forteller at hverdagen har blitt veldig usosial under pandemien.

– Jeg sitter mye hjemme og drar bare ut blant folk når jeg går i butikken. Det er kjedelig rett og slett.

– Pandemien tærer på studentene

Bente Bjørkly Høyseth, avdelingsleder for samskipnadens studentrådgiving i Tromsø, forteller at Kine ikke er alene om disse følelsene.

Bente Bjørkly Høyseth

ANBEFALING: Avdelingsleder for studentrågivinga i Tromsø, Bente Bjørkly Høyseth anbefaler studentene å bruke det de har som f.eks. studentsamskipnadens aktiviteter.

Foto: Privat

– Flere studenter beskriver å ha fått «koronaknekken», de føler blant annet ensomhet og er umotiverte til studiene. Vi har snakka om at man føler seg distansert fra familien, som forsterker ensomhetsfølelsen.

Bjørkly Høyseth forteller at de råder studentene til å prøve å dele hverdagen i perioder som påske, studiepause og eksamenstid.

– Mange studenter sier at hverdagen er en grå masse. Dagene går i ett fordi de er lite forskjellige. Det er vanskelig forestille seg at man skal klare dette lengre.

Bjørkly Høyseth roser studentene for å ha stått på ordentlig under pandemien.

– De har gjort en utrolig innsats, det har vært lite smitte på den store campusen i Tromsø, trolig fordi studentene har vært så flinke, sier Bjørkly Høyseth.

Kommune med en bønn

Alta kommune har forberedt seg godt til påskeferien. Rådmann Bjørn-Atle Hansen forteller at kommunen har erfart hvor fort bildet kan endre seg, og har kommet med en rekke oppfordringer.

Rådmann i Alta kommune, Bjørn-Atle Hansen, sparer penger på mindre reiseaktivitet.

TRO: Rådmann i Alta kommune Bjørn-Atle Hansen appellerer til folkets ansvarsfølelse.

Foto: Alta kommune

Hansen forteller at kommunen frykter å få et større utbrudd enn de klarer å kontrollere.

– Vi har nok eksempler på kommuner som ikke klarer å kontrollere nye smitteutbrudd, så vi ønsker å gjøre det vi kan for å forhindre dette. Det avhenger av at folk følger anbefalingene.

Hansen uttrykker forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for mange.

– Nå gjelder det å holde ut noen måneder, til vi får vaksinert den større andelen av befolkningen. Vi har klart å holde oss i over et år, og er bare nødt til å holde ut frem mot våren og sommeren.

– Hvis alle følger generelle smittevernregler, kommer dette til å gå bra, sier Hansen.

Kines største håp

Mange ser nok et lys i enden av tunnelen, tross den tredje smittebølgen.

– Jeg ser fram til påska, og å bare kunne være med familie og være ute på tur, til tross for en rolig og usosial påske for min del.

Kine er neppe alene om sitt største håp for livet etter pandemien:

– Håpet for fremtiden er jo at korona går over og ting går tilbake til normalen. Jeg savner å kunne dra på byen med venner og dra å bowle uten å frykte smitte, avslutter Kine.

Student Kine Somby Teigen forteller hvordan det er å ikke få reise hjem til Alta. Dávvet deler sine tanker om å ikke å få se familien sin.

Student Kine Somby Teigen forteller hvordan det er å ikke få reise hjem til Alta.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP