Hopp til innhold

Fyller samiskkurs-lokalet «til randen»

Det var syv påmeldte til samiskkurset i Bergen. Over dobbelt så mange dukket opp på første kurskveld. – Jeg ble nesten litt skremt, sier en overrasket kurslærer.

Samiskkurs i Bergen

Motivasjonen er tilsynelatende på topp, når det pugges samiskgloser og grammatikk på språkkurskveld, her på Batteriet i Bergen.

Foto: Regine Emilie Mathisen

– Læreren vår fikk «bakoversveis» da det begynte å strømme på med kursdeltagere, sier en lett flirende samiskkursdeltager, Regine Emilie Mathisen.

– Ja, jeg skal innrømme at jeg skvatt litt når det rant flere og flere inn dørene, den første kurskvelden vår. Vi hadde jo riktig nok på forhånd sagt at det er bare å ta med venner og bekjente, men oppmøtet ble jo over all forventning, sier kurslærer Kjell Olav Guttorm.

– Jeg begynte å bli litt nervøs for hvorvidt vi hadde plass til alle. Hadde det kommet over 20 stykker, hadde vi slitt. Men dette gikk jo bra, så dette oppmøtet synes jeg var kjempeflott, tillegger han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samiskkurs-søsken i Bergen

SPRÅKKURS-SØSKEN: Dag Remi (27), Regine Emilie (22) og Sandra Marie Mathisen (25) «tar morsmålet tilbake» på samiskkurset i Bergen. De er opprinnelige fra Nesseby i Øst-Finnmark.

Foto: Privat

Søskenflokk og Nesseby-«dominans»

Det er Bergen Sameforening som arrangerer samiskkursene (ekstern lenke).

En stor andel av samiskkursdeltagerene har bakgrunn og aner fra Nesseby i Finnmark.

Tre av kursdeltagerene med aner derfra, er søsknene Regine Emilie, Dag Remi og Sandra Marie. Regine Emilie var en av pådriverne bak det å få i gang et samiskkurs i Bergen, på begynnernivå.

– Jeg har lenge hatt veldig lyst å lære samisk. Jeg har jo samisk familie. Så jeg forhørte meg først på Facebook-gruppa «Samer i Bergen» om noen visste om samiskkurs-tilbud her i byen.

– Jeg visste at det var flere enn meg som etterlyste tilbudet. Da tok fungerende leder i Bergen Sameforening, Mardoeke Boekraad, kontakt med meg. Og nå er vi i gang, sier Regine Emilie.

– Ivrige kursdeltagere

Samiskkurs-lærer Kjell Olav Guttorm

Ifølge par av hans elever, fikk samiskkurslærer Kjell Olav Guttorm (24) visst nok «bakoversveis» av oppmøteantallet på den første samiskkurs-kvelden i Bergen.

Foto: Regine Emilie Mathisen

Gjennom 20 to-timers kurskvelder, får elevene grunnleggende opplæring i samisk språkbruk.

Byens sameforening har i anledning kurset, hyret inn den borteboende studenten, Kjell Olav Guttorm fra Karasjok, til å undervise.

– Nå i begynnelsen tar vi det helt grunnleggende. Nå går det mest i å kunne de samiske bokstavene, si hva man heter, presentere seg, hilse på hverandre og lignende, forteller kurslærer Guttorm.

– Men det viktigste er at vi bruker språket. At de snakker i lag – at det ikke er bare jeg som står og snakker på samisk, sier Guttorm.

Og elevene dine er motiverte?

– Ja, allerede første kurskveld kom det mange spørsmål om det ene og det andre på samisk. Det mangler slett ikke på interesse. Og det virker som at noen på kurset kan en del samisk allerede.

«Salig» deltagerblanding

Jill Agnes Trane

PÅ SAMISKKURS: Jill Agnes Trane (29) – opprinnelig fra Nesseby i Øst Finnmark.

Foto: Regine Emilie Mathisen

Kursdeltager Jill Agnes Trane forteller at gruppen består av en svært interessant blanding.

– Her er det alt fra godt voksne folk, til ungdom, folk i midten av 20-årene og oppover. Her er en tidligere Polmak- og Nesseby-prest. Og til og med nær slekt av sametingspresidenten.

Selv er hun datter av Thor Thrane, et av nyhetsankerene hos de nordisk-samiske TV-nyhetene «Ođđasat» på NRK1.

– Ja, og det hadde jo vært kjekt å beherske det språket som pappa inn i mellom «preiker» på TV, sier hun muntert.

Jill Agnes Trane har selv en sønn i barneskolealder.

– Jeg har et ønske om at han skal få lære samisk, noe som er en utfordring når vi bor så langt fra det samiskspråklige kjerneområdet. Derfor er det kjempebra at vi som ikke hadde mulighet til å lære samisk i oppveksten, får muligheten til det via språkkurs. Det er veldig viktig, sier Trane.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dag Remi Mathisen og Sandra Marie Mathisen

På ansiktsuttrykkene til to av søsknene Mathisen å bedømme, kan samisk grammatikk være en smule krevende.

Foto: Regine Emilie Mathisen

Vurderer utvidet samiskkurstilbud

Jill Agnes Trane håper at det blir et oppfølgingskurs til høsten.

Kurslærer Kjell Olav Guttorm utelukker ikke dette.

– Det er slett ikke umulig. Jeg studerer jo her i Bergen, og det å være samiskkurslærer på kveldstid passer bra til studiene mine. Nå konsentrerer vi oss først og fremst om dette kurset, som jeg håper alle her fullfører.

– Men til høsten er det ikke umulig at vi arrangerer kurs på et litt mer krevende språknivå – eller dette grunnkurset om igjen, hvis interesse, sier Guttorm.

Guldal sámegielkursa-oahpaheaddji, Kjell Olav Guttorm, dá:

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen